Délmagyar logó

2017. 02. 24. péntek - Mátyás 6°C | 12°C Még több cikk.

Csongrád környékén volt Attila, a hun fővárosa?

Csongrád - Egyes feltételezések szerint Attila, az európai hunok legnagyobb királya az ötödik század közepén Csongrád környékén tartotta hatalmas és rettegett nomád birodalmának fővárosát. Itt állhatott a híres fából készült palotája is.

Csongrád neve egy korábban itt állt - ismeretlen helyű és kiterjedésű - földvárra utal, amely talán őskori eredetű lehetett. A 11 században ispáni központ lett, ám elpusztult. Később a törökök építettek itt egy szintén földből készített várat.

Attila - eredetileg Atilla, majd germán hatásta Etzel, Etele - az európai hunok utolsó és legnagyobb fejedelme volt. Nevének jelentése atyácska, tiszteletreméltó apa, uralkodó.

Az időszámításunk szerint 406 körül született államférfi kora egyik leghatalmasabb birodalmát uralta 434-től haláláig. Birodalma Közép-Európától a Fekete-tengerig és a Dunától a Balti-tengerig terjedt.

Attila, a hun - Csongrád környékén volt a fővárosa?
Videó: VektorSoft Kft., Szeged

Mind a Kelet-, mind a Nyugatrómai Birodalom rettegett ellenfele volt. A Balkáni térségett kétszer is megszállta, s a második elfoglalásnál magát Konstantinápolyt is körülzárta. Nyugaton egészen Orleans-ig menetelt. A fővárosából, Ravennából űzte el III. Valentinianus nyugatrómai császárt 452-ben. Bár a birodalma vele elenyészett és maga után szinte semmit nem hagyott, Európa történelmének legendás alakjává vált.

Leginkább Nyugat-Európában a vad barbárság szimbóluma lett, míg egyes történetírók nagy és nemes uralkodóként említik. Három viking sagában is fontos szerepet játszik.

Olvasóink írták

 • 9. keletaru 2009. július 31. 10:28
  „Azóta itt Európában , nem is találtunk magunkra ! No de nem is volt olyan vezérünk aki a "népére" gondolt volna ! Üdv Kuci”
 • 8. comet 2009. július 29. 17:43
  „- ösmereteim szerint senki sem tudja biztosan hunnan gyüttek a hunok.
  Egyes feltevések szerint Kína csetepatézott velük és ők zavarták volna el őket észak-nyugati határvidékeikről. Azonban korántsem biztos hogy a kínaiak által emlegetett Xiangnu-k (vagy valami hasonló) hunok lettek volna. (Walt Disney Mulan rajzfilmjében is hunokkal csatáznak a kínaiak)
  Aztán sokan vannak akik sztyeppei harcos népszövetségként említik öket, akiknek az erede és vége is az ismeretlenbe vész. Ez alapján kerülhettek kapcsolatba magyarokkal is.
  Attila nagy balhéjánál azonban biztos nem voltunk ott, legalábbis nem a névsorolvasáskor.”
 • 7. unknown 2009. július 29. 17:16
  „Köszönöm aranka2. Érdekel.”
 • 6. aranka2 2009. július 29. 13:20
  „unknown: Bóna István: A hunok és nagykirályaik. Corvina, 1993.
  Kína és a hunokról rengeteg irodalom van, főképpen persze angolul.”
 • 5. kreka 2009. július 29. 12:16
  „Kedves Hank,
  rajta vagyunk. 1 óra és kint lesz a Csongrádi Napokról egy cikk. :)”
 • 4. hank 2009. július 29. 11:56
  „Miért van az, hogy ilyen újságcikkek jelennek csak meg, holott éppen most van a Csongrádi Napok. Volt megnyitó, a Körös-torok is a Körös-toroki Napok lázában ég.
  Annyi téma van és pont egy olyan jön elő aminek most épp semmi jelentősége sincs.”
 • 3. unknown 2009. július 29. 11:12
  „Na, én is melléütöttem a cimbalomnak: Kína és a Hunok...”
 • 2. unknown 2009. július 29. 11:10
  „Történészeink számára javasolnék egy kutatás programot (eredményét könyvben kiadva) Kína és a Honok kapcsolatáról az időszámítás kezdete körüli és az azt követő időkből. Lexikonaimban többet olvashatok arról, hogy miként dúlt az osztályharc (! Na, mikori kiadású lexikonaim lehetnek?) az uralkodók és a parasztok között. Csak egy dátum: i.u. 40-50 között foglalta el Kína a Hunok lakta nyugati tartományt, s úgy kötötték magukhoz, hogy a kínai uralkodó feleségül vett egy hun leányzót. Ahogy ismerhetjük az ötezer éves Kína történetét, gazdag írásos feljegyzéseit, ki kellene nyomozni, miként és miért indult el Hunniából Attila, Atilla.”
 • 1. achilleus 2009. július 29. 11:03
  „Hol??:
  "a hun a"!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Körös-torok, busszal

Csongrád - A Körös-toroki napok rendezvényeinek helyszínéhez csütörtöktől vasárnapig céljáratokat… Tovább olvasom