Délmagyar logó

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -3°C | 3°C Még több cikk.

Csongrádi elkerülő: jövő év elején kezdődhet az útépítés

Csongrád - Leghamarabb a jövő év elején kezdődhet meg a 4 milliárd forintba kerülő csongrádi elkerülő út építése, mert nem mindenkivel tudtak megegyezni a kisajátításban.
A beruházáshoz szükséges földek csaknem mindegyikére elfogadták a vételi ajánlatot az ingatlantulajdonosok, ám van olyan, aki még nem tudott megegyezni az árban. Bedő Tamás csongrádi polgármester abban bízik, hogy a környéken földtulajdonnal rendelkezők számára egyértelmű lesz a közigazgatási hivatal határozata: az építőket a területre kell engedni. A vételárról később a bíróságon is meg lehet egyezni.

Csongrádon elsősorban a Széchenyi és a Vasút utcában lesz nagyobb a csend, ha megépül az elkerülő út, de lényegében az egész város nyer ezzel. Bedő Tamás bízik abban, hogy az eredeti terveknek megfelelően augusztusban kiírják a közbeszerzési eljárást a kivitelezésre.

Az önkormányzat megbízásából most alakítják ki a belvízelvezető területet közvetlenül a leendő elkerülő út nyomvonala mellett. Fotó: Blahó Gabriella
Az önkormányzat megbízásából most alakítják ki a belvízelvezető területet közvetlenül a leendő elkerülő út nyomvonala mellett. Fotó: Blahó Gabriella

A 4 milliárdos projekt gazdája, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. kiviteli tervei szerint az elkerülő út 4528 méteres szakaszának két végpontja a kiskunfélegyházi és az ipari parkhoz vezető út találkozásánál, illetve délen, a szentesi úton, a vasúti átjáró közelében lesz. Mindkét helyre körforgalmat terveztek, 35 úgynevezett átereszt építenek, és a nyomvonal mentén lesz több kohósalakos út a környező tanyákhoz.

Most a csapadékvíz-elvezetési program részeként a belvízbefogadó területet alakítják ki a leendő elkerülő nyomvonala mellett. Az elkerülő megépítése előtt régészeti feltárásokat végeznek. A szentesi Koszta József Múzeum igazgatója, Béres Mária lapunknak elmondta, hogy három nagyobb csomópontban összesen hét lelőhelyük van, ezek közül egyben maga vezeti az ásatást. Öt lelőhelyen hamarosan elkezdhetnek dolgozni, kettő esetében még várniuk kell: az ingatlantulajdonosok egyelőre nem járultak hozzá, hogy a területükre lépjenek. Információink szerint egy Csongrádról elszármazott magánszemély, akinek a Kéttemető út környékén van földje, nem engedte még be a birtokára a régészeket. Úgy tudjuk, magasabb vételárat szeretne kapni a területért.

Menetrend

A lőszermentesítés után, a régészeti feltárással egy időben az eredeti tervek szerint augusztusban írják ki a közbeszerzési eljárást, októberben írják alá a támogatási szerződést, novemberben a kivitelezői megállapodást. 2009 elején kezdődnek a látványos földmunkák, az év végén adják át az utat. A közútkezelő adatai szerint Szentes és Csongrád között naponta 7-9000 jármű halad el. Az elkerülő út nemcsak a közlekedés komfortját erősíti, de hozzájárul a környék fejlődéséhez is.

Olvasóink írták

 • 7. utyu 2008. július 29. 00:37
  „Igen, de Csongrád az fele akkora, meg tized annyi minden sincs itt, meg szolgáltatás...”
 • 6. Gabka 2008. július 28. 10:14
  „Véleményem szerint egy település nem attól város vagy falu, hogy mekkora az átmenő forgalma, hanem attól, hogy milyen szolgáltatásokat, megélhetési és kikapcsolódási stb. lehetőségeket nyújt a lakosainak.

  Én személy szerint örülök az elkerülő út építésének. Szentesen már régen megépült mégsem lett a városból ettől falu.”
 • 5. Csongográd 2008. július 26. 01:05
  „Hát mostmár majd még kihaltabb, még csöndesebb, még falusiasabb lesz CSongrád.”
 • 4. Kuci 2008. július 24. 08:59
  „Tisztelt Kovács Dezső !

  Látom nem tudja a szavak jelentését mielőtt le ír valamit járjon utána melyik szó mit jelent ! S nincs itt okoskodás ezek TÉNYEK . S mint írtam én már tettem ezért a FALU-ért 86-ban Csongrádért bronz fokozatú prourbe dijat kaptam . És Őn mit tett a FALU-ért ?Mert eddig nem írt állításaimra semmilyen cáfolatot , csak bírál :) Kérem sorolja a TÉNYEKET . Ez a fórum ezért van !”
 • 3. Kovács Dezső 2008. július 23. 13:59
  „Na mi van Kuci? Megkerültél? Már úgy hiányzott az okoskodásod mindenkinek.
  De látom most is űber okos vagy! Tényleg egy csoda, hogy nem te vagy a miniszterelnök. Ja vagy ahoz tenni is kéne valamit? Az meg nem megy mi? Csak az okoskodás....”
 • 2. Kuci 2008. július 23. 13:49
  „Tisztelt izek !

  Már elnézést hol lát ön itt Csongrádon fejlődést . Mert az utóbi időben az aranyszigeti gyógyszálon kivűl semmi nem épült . Felújítva lett egy két dolog de az nem fejlődés”
 • 1. izek 2008. július 23. 13:15
  „fejlődik meg pusztul is vele a város... amikor az M5 megépült, a Vasút utcán érezték a forgalom visszaesését - boltosok-, mi lesz, ha megépül az elkerülő? Sokan be sem mennek a városba.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Charlie és a Bikini a Körös-toroki napokon

Csongrád - A Körös-toroki napok szervezői a könnyűzene rajongóinak és a családoknak is kedvezni… Tovább olvasom