Délmagyar logó

2017. 11. 22. szerda - Cecília 5°C | 13°C Még több cikk.

Csongrádi útkeresés szennyvízügyben

Mulasztásos törvénysértését szeretné semmissé tenni a csongrádi önkormányzat azzal, hogy áprilistól bevezetné a kötelező szennyvízszállítást a városban, a települést jellemző területi és szociális különbségek miatt azonban a méltányosság elvét alkalmaznák a rendeletalkotók. Ilyet viszont nem ismer a törvény. A polgármester bizakodó, a jegyző pedig a legkevésbé rossz megoldást keresi.
Alsóváros több tucat háztartásánál okozna gondot a kiadások további növekedése. Fotó: Bíró Dániel
Az ezredforduló óta mulasztásos törvénysértést követ el a csongrádi önkormányzat, mert – az előző kormány idején elfogadott jogszabályt be nem tartva – eddig nem vezette be kötelező közszolgáltatásként a városban a folyékony települési hulladék szállítását és ártalmatlanítását. Bár a városvezetés próbálkozott a törvénytelen helyzet megoldásával, sem a feladatellátás megpályáztatása, sem az eszközbeszerzés nem hozott eredményt, mígnem tavaly végül sikerült forrást nyerni egy szippantós kocsi vásárlására. A képviselő-testület decemberben elfogadta a díjmegállapításra vonatkozó elvi állásfoglalást, amely szerint az ingatlanon keletkező szennyvíz mennyiségének kiszámításánál az ingatlanon számlázott vizet kell alapul venni.

Az Alsóvárosban élő Szendrei Csaba (jobbról) és szomszédja szerint felháborító lenne, ha keresetüket súlyos ezrekkel terhelnék szennyvízszállítás címén. Fotó: Bíró Dániel
Pénteken a testület tagjai közül többen – jobb- és baloldaliak egyaránt – a szegényebb rétegekkel szemben méltánytalannak tartották azt a beterjesztett javaslatot, amely április elsejétől köbméterenként hatszáz forintos díjat szabott volna ki azokra, akik nem rendelkeznek csatornabekötéssel Csongrádon.

– A kérdés az, hogy a törvényi keretek között hogyan lehet mérsékelni a díjat azon lakosok számára, akik kevés vizet fogyasztanak, és szikkasztójuk sincs, vagy egyáltalán nincs lehetőségük rácsatlakozni a csatornahálózatra – fogalmazott lapunknak Bedő Tamás. A polgármester szerint meg lehet találni a középutas rendelettervezetet, amely figyelembe veszi a területi adottságokat és az elfogyasztott víz mennyiségét, ráadásul a törvényességi próbát is kiállja.

– Ésszerű a probléma megközelítése, hiszen sokakat, főképp az alsóvárosiakat és a komfort nélküli házakban élő időseket érinthet hátrányosan egy egységes szabály, ugyanakkor a hatályos törvény ezeket a szociális és területi különbségeket nem veszi figyelembe – hangsúlyozta Berkes István, akinek a következő, februári testületi ülésre kell beterjesztenie javaslatát. A csongrádi jegyző hozzátette, mindenképp szükség van egy rendeletre, és nem csak a mulasztásos törvénysértés, hanem a csatornázott ingatlanok tulajdonosainak méltányolása és a rákötéssel nem rendelkező lakosok ösztönzése miatt is. Szavai szerint most a legkevésbé rossz megoldást keresik, amely, még ha alkotmánybírósági kontroll elé is kerül, átmenetileg orvosolja a problémát. A csongrádi Alsóvárosban, ahol a csatornázást tekintve nem túl jók a kilátások, több tucat háztartásnál okozna komoly gondot a kiadások további növekedése. Szendrei Csaba Szív utcai lakos harmadmagával él negyven négyzetméteres házában, ahová nincs bevezetve a víz, a kerti kútról hordják a fürdésre, mosásra, főzésre használt mennyiséget. A férfi szerint felháborító lenne, ha a hetvenezer forintos havi keresetüket az önkormányzat súlyos ezrekkel terhelné szennyvízszállítás címén.


Sokan szándékosan nem csatlakoznak

Közel négyszáz olyan csongrádi ingatlanról tudnak a helyi víz- és kommunális kft.-nél, ahol a tulajdonosok, annak ellenére, hogy rendelkeznek szennyvízbekötési tervvel és engedéllyel, nem csatlakoztak rá a hálózatra. A szolgáltató szerint nem tudni, hová kerül a szennyvíz a lebegtetett szerződések birtokosainál, csak az bizonyos, hogy a szennyvízdíj helyett inkább a jóval olcsóbb talajterhelési díjat fizetik. A társaság hozzáértői úgy vélik, amíg nem születik meg a szennyvízszállításra vonatkozó szabályozás, akik megengedhetnék maguknak a rákötést, azok sem élnek a környezetkímélő lehetőséggel.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egy felejthető évjárat tapasztalatai

Felejthető volt a tavalyi év a szőlő szempontjából, mégsem szabad elfelejteni, mert számos… Tovább olvasom