Délmagyar logó

2018. 03. 21. szerda - Benedek -7°C | 3°C Még több cikk.

Eddig száz országból fogadtak menedékkérőket

Csongrád - Minden külföldi, aki csak menedékjogot kér hazánkban, a 20 éves békéscsabai befogadóállomáson kezdi pályafutását – 15 napra. A legtöbb menedékkérőt a délszláv háború alatt kellett ellátni, most az afgán lakók vannak túlsúlyban. Előfordult, hogy egy egész bosnyák falu táborozott Csongrádon.
Nem börtön, de zárt és őrzött intézmény a békéscsabai befogadóállomás. Minden hazánkba érkező és menedékjogot kérő külföldi ügyének itt kezdődik az előzetes hatósági vizsgálata, és ezt, valamint a védelmüket garantálni kell. Ezért külső látogatók nem léphetnek be a fallal és kerítéssel körül vett, közel 8700 alapterületű táborba – tájékoztatott Veres Annamária, a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal menekültügyi igazgatóságának főosztályvezető-helyettese.

A menedékkérők élete három jól elkülöníthető fázisra osztódik, aszerint, ahogy a két éve életbe lépett jogszabály szerint a menekültügyi eljárás is tagolódik. Békéscsabán mindenki megfordul 15 napra, ott a legnagyobb a forgás. Ellenőrzik a nyilvántartásokat, elvégzik az egészségügyi szűrővizsgálatokat. Innen ha érdemben vizsgálják az ügyét, a külföldi Debrecenbe kerül. Ott minimum 60 napot, de a jogorvoslati eljárás miatt akár 1-1,5 évet is tölthet. Ha az országban maradhat, menekült vagy – kiegészítő védelemben részesülő – oltalmazott lesz belőle, továbbviszik Bicskére, és ott már ugyanolyan jogokkal és kötelezettségekkel rendelkezik, mint a magyar állampolgárok.

A gyerekek rajzolással múlatják az időt a tábor területén.
A gyerekek rajzolással múlatják az időt a tábor területén.
Fotó: DM/DV

Hogy telnek a békéscsabai mindennapok? Az egyetlen kötöttség azonkívül, hogy nem mehetnek ki a lakók, az, hogy a hatóság rendelkezésére kell állniuk. Háromszori étkezésük a vallási szokásoknak megfelelően megoldott. Van imaszoba, klubhelyiség, sportpálya, egészségügyi ellátás. Civilszervezetek és önkéntesek biztosítanak gyerekfoglalkozásokat, magyar és angol nyelvtanfolyamot. Az egyedül érkezőket és a családokat elkülönítik, hogy komfortosabban berendezkedhessenek. Nőknek és gyerekeknek fenntartanak egy közös tévészobát.

Békéscsaba és Bicske a rendszerváltás óta, Debrecen 15 éve működik változatlan formában. Jelenleg összesen 71 munkatárs dolgozik a három befogadóállomáson, ahol összesen közel 800 menekült tartózkodik. Tavaly az intézmények működésére, valamint a menedékkérők ellátására és támogatására a hivatal 1,1 milliárd forintot költött. Az elmúlt húsz évben 4 nagy hullámban érkeztek menedékkérők az országba.

Tömegek 4 hullámban

A kilencvenes években a délszláv válság miatt csúcsra jártak a befogadóállomások; az összlétszám a 10 ezret is meghaladta. 1997-ben jelentek meg az afrikai és ázsiai menekültek. 2001–2002-ben főként afgánok, majd irakiak jöttek nagy számban. A rá következő néhány évben jelentősen apadt a menekültek száma, előfordult 1600-as létszám is. 2004-es uniós csatlakozásunk óta lassú, de markáns emelkedés figyelhető meg. 2007–2008-ban a vietnami és kínai kérelmezők hulláma, utána a szomáliaiak, szerbek és koszovóiak, jelenleg az afgánok nagy száma jellemző. Eddig 100 országból fogadtak menedékkérőket a befogadóállomások.

Gornij-Serpak a Tisza-parton

A délszláv háború elől a volt Jugoszláviából tömegesen hazánkba áramló menekültek között az is előfordult, hogy egész falu érkezett együtt. Így volt ez a bosnyák Gornij-Serpak lakóival, akiket egy az egyben a nekik nyitott csongrádi altáborba költöztettek. Az 1995-ös békekötés után többen közülük továbbálltak Nyugat-Európába, mások hazatértek. A tábort bezárták, és azóta sem működik hasonló.

Olvasóink írták

  • 2. keletaru 2010. március 13. 08:10
    „Lehet nekünk is menni kell innen, erre próbál finom célozni a cikk ??? Azért hoznak egyre élhetőbb döntéseket , nekünk, értünk ?! Üdv Kuci”
  • 1. Balotelli 2010. március 12. 15:26
    „A falu neve helyesen : Sepak Gornji”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kétszer fűt a termálvíz Bokroson

Átállt a termálvizes fűtésre a bokrosi Mars állateledelgyár. A 30 milliós befektetés 2 év alatt térül meg. Tovább olvasom