Délmagyar logó

2018. 06. 22. péntek - Paulina 15°C | 27°C Még több cikk.

Elfogadták a költségvetést Csongrádon

Csongrád - Elfogadta a város 2009-es költségvetését tegnap a csongrádi képviselő-testület. Bedő Tamás polgármester javaslatára 3 millió forinttal csökkentették a képviselői tiszteletdíjkeretet. Ternai László úgy fogalmazott a büdzsé kapcsán: bizonyos anyagcseretermékből nem lehet várat építeni.
– Ha nem kap támogatást a büdzsé, megnyert támogatásokról mondhat le a város – kezdte a költségvetési vitát Bedő Tamás. A csongrádi polgármester leszögezte, 50 milliós a működési hiánycél, amit mindenképpen tartani kell. A tervezett beruházásokhoz 900 milliós fejlesztési hitelre lesz szüksége az önkormányzatnak idén, de csak akkor, ha minden pályázat nyer. A teljes siker 5 milliárdos fejlesztést eredményezne. Bedő indítványozta, hogy a képviselői tiszteletdíjkeretet mintegy 10 százalékkal, azaz 3 millió forinttal csökkentsék 2009-ben. Tarr Ágnes tisztességtelennek nevezte, hogy egyeztetés nélkül állt elő javaslatával a polgármester. Bedő erre azt mondta, a frakcióvezetők tanácskoztak ebben a témában. A képviselő szerint erről nem az utolsó pillanatban, hanem a legutóbbi ülés után közvetlenül kellett volna egyeztetni.

3 millió forinttal csökkentették a képviselői tiszteletdíjkeretet. Fotó: DM/DV
3 millió forinttal csökkentették a képviselői tiszteletdíjkeretet.
Fotó: DM/DV

Kurucz Ferenc 3-4 milliós pluszforrást kért a városgondnokságnak. Javaslatához csatlakozott Gyovai Gáspár alpolgármester is. Somogyi Árpád a méhnyakrák elleni szűrésekre kért 1,7 millió forintot, Fábián György pedig a diákönkormányzat működtetésére 300 ezer forintot. Ternai László úgy fogalmazott, bizonyos anyagcseretermékekből nem lehet várat építeni, ezért is félő, hogy az 50 milliós hiánycél nem lesz tartható. A sporttámogatásokról szólva azt is megjegyezte a szakbizottsági elnök: a felosztható keret a 3 évvel ezelőtti szinten maradt. Az uszodáról elhangzott: 17 milliót szánnak a műszaki problémák megoldására, a létesítmény fejlesztésére 2011 előtt nem írnak ki pályázatot.

A büdzsétervezetet fent sorolt javaslatokkal végül elfogadta a testület. Arról is határoztak a képviselők, hogy áprilistól beindul a külterületi szemétszállítás: havi két alkalommal erre a célra rendszeresített zsákokban lehet kihelyezni a hulladékot, összesen 12 helyen.

Bokros kért, de nem kapott

A bokrosiak a városrészből befolyt iparűzésiadó-bevétel 8,7 százalékát kérték a hivatali kirendeltség felújítására és korszerűsítésére, de ez annak ellenére sem kapott elegendő támogatást, hogy Gyovai Gáspár emlékeztetett, a leválási szándéktól függetlenül évek óta igényli Bokros ezt a beruházást.

Olvasóink írták

47 hozzászólás
 • 47. Power 2009. március 08. 12:53
  „"Azzal, hogy sportolóinknak megvettük a kedvezményes félévi bérleteket tulajdonképpen saját magunknak adtunk még egy esélyt a működésre.Azt gondolom, hogy igenis komoly gesztus az Önkormányzat és a Vízmű részéről, hogy nem zárták be a rendkívül gazdaságtalan üzemeltetésű 50m-es medencénket."

  Most akkor kié a medence? Jól értem, az önkormányzat egyik zsebéből a másikba teszi a pénzét?”
 • 46. keletaru 2009. március 04. 18:55
  „" Nem mi döntöttük el, hogy mikor mit nyújtunk, hanem az időjárás " Ezt a gondolatmenetet elküldöm a többi szolgáltató társaságoknak is , hisz itt mindenki elfogadta . ( gondolom az E-on is ismerteti a télfolyamán átélt dolgok miatt a fogyasztóival ) Akkor ők is erőltessék ezt a "bőlcs" meglátást. Csongrád=Rátót. Üdv Kuci
  UI.: Ilyen erős válaszokért kár volt ennyi iskolát elvégezni egy két embernek .
  Ez csak egy magán vélkemény nem kell vele egyetérteni .”
 • 45. keletaru 2009. március 03. 13:48
  „Tisztelt Balogh !

  Ha jól értem akinek most járle az éves förőbérlete ?! Reklamál önnél a kiesett napok száma miatt ,s az intézmény meghosszabítja a bérlet idejét?? Tényleg ilyen egyszerű lenne ????!!!!”
 • 44. keletaru 2009. március 03. 13:36
  „Kozák László !

  Nem kell a "kétkulacsos" duma ! Elég érdekes a meglátása , ha valaki reklamál , az "gyűlölet"- beszéd . Röhej .... Két hónap alatt mennyi edzés maradt el ?! S ön is azért jött át "Szentesről" edzést tartson , s hiába jött ! Önnek sem szólt az üzemeltető ! Ne jöjjön mert nem tudjuk megteremteni a feltételeket !Gondolom "közgaszdászként " akkor tud ön is így számolni !? Elvesztegettet idő / energia egyébb......Akkor ki tudott edzeni ha nem volt megfelelő a víz , arra eső edzés napokon ?! Az , hogy a bérletesek nem reklamálnak az tényleg az "ő" bajuk , gondolom ők tudták használni a 22fokos medencét . De inkább az a véleményem , hallgatnak .... Ebben az országban már beletörödött a "kisember" vele mindent , megtehetnek "büntettlenül" ...képviselősdi mi ....... szépen csöndbe volt most is mind , még hogy a közöségért dolgoznak ..??????? Túl élés mi ??! Fától meg erdőtt ...valami ehhez hasonló ...Üdv Kuci
  Ez csak "egy " magán vélemény nem kell vele eggyet érteni !”
 • 43. BaloghPál 2009. március 03. 13:35
  „Tisztelt Fórumozók!

  Személyesen valóban nem ismerem Kozák László urat, ugyanis nem ő képviselte a tárgyaláson a vízilabda szakosztályt. Nem értem, hogy ebben mi a a csapda, de nem is lényeges. Gondolom ez belső ügyük, hogy ki mikor és mit intéz, illetve ki mikor kit és mit képvisel.. Nem mi döntöttük el, hogy mikor mit nyújtunk, hanem az időjárás, mert a hideg napokon hűlt a nagymedence vize alacsonyabbra. Nem is vállalkoznánk ilyen előzetes ütemezésre. Előre ezt az edzők sem tudhatják.

  Nincs alku a belépő árában, de gondolom azt senki sem kifogásolhatja, ha egy adott időszakra szóló -nem belépési számra - megvásárolt bérlettel kapcsolatosan a szolgáltatás körülményei miatti használatkiesést a felek egymás között utólag rendezik még akkor is, ha a kiesés tőlük független ok miatt valósult meg.
  Ha valaki a független okot esetlegesen nem ismeri el, előre közlöm, hogy a medence ilyen, és ilyen körülmények között vagyunk kénytelenek üzemeltetni, vagy nem üzemeltetni.

  Üdv. Balogh Pál”
 • 42. klox 2009. március 03. 11:36
  „Tisztelt Mindenki!

  Röviden szeretnék válaszolni a reakciókra.
  37. Elnézést, de közgazdászként másképp látom az eseményeket és örülök annak, hogy tudunk edzeni. "Kicsit sárga, kicsit savanyú, de a miénk". Ez egy kompromisszumos megoldás, amelyet el kell fogadnunk. A gyerekeket sportszerű küzdelemre, egészséges életvitelre tanítom, nem építek ellenségképet bennük. A munkám mellett minden nap Szentesről járok át Csongrádra és egy kanyi vasat sem kérek ezért (nem is kapok!). Csinálják utánam, aztán beszélgethetünk, hogy ki, mikor, mit áldoz fel és ki nem küzd és ki nyal... Nem gyűjtök ellenségeket, hanem megoldást keresek, mert a harag és a gyűlölet rossz tanácsadók.
  38. A sportkör vezetője hivatalból ne fórumozzon, ha gondja van beszélje meg személyesen az érintett vezetőkkel. Én magánemberként nyilatkoztam és vállalom.
  39. Nem tartozok a szakosztály vezetéséhez, edző vagyok, így nyilatkozati és tárgyalási jogom sincs.
  40. Pontosan emiatt tartottunk szülői értkezletet januárban. Sajnos a vizet nem lehet ennél jobban melegíteni a nagy felület miatt, de minden nap megpróbáltunk edzeni. Erről senki sem tehet, mégis felajánlotta az üzemeltető, hogy valahogy segítenek, ennek örülnünk kell, vagy nem? Nem a bérletek áráról van szó természetesen. A tagdíj nem támogatás, az egyesületi törvény írja elő, mértékét pedig a szükségletek határozzák meg.
  41. A nagymedence nem a miénk természetesen, én ezt sosem állítottam. Csak az a része a miénk amit kifizetünk. Ezért írtam, hogy "részben", ami azt jelenti, hogy az egyesületre vonatkozó dolgokat szeretném tisztábban láttatni. A fürdőzők helyzete teljesen más, de ők védjék meg magukat, nekünk ahhoz semmi közünk.

  Üdvözlettel: Kozák László”
 • 41. nemecsek 2009. március 02. 21:17
  „Kozák Lacika, mikor érted meg, hogy az 50m-es medence nem a tietek. Mindenesetre sza..... egy nagyot az igazatokért kiállókra! Lehet alkudozni a bérletek árával? Holnap én is megpróbálom a pénztárnál. Mi lesz a kompenzáció, valószínűleg ezt is később tudjuk meg.”
 • 40. Jancsi 2009. március 02. 16:34
  „Tehát Csongrádon az uszodában az a reális ha vesznek a szakosztályok féléves bérletet , szolgáltató meg eldönti mit nyújt . Amelyik szülő meg höbörög ( Balogh szerint "balhézik" ) az meg nem ért az egészhez ! Mért kell hozni vinni a gyereket , miért nem tudja a gyerek mikor van edzés mikor "otthon " azt mondták neki meg vették a bérletett . Az edző sem tudta ezek szerint akkor mikor van edzés ? Most meg kiderül az üzemeltető nem is ismeri ! Akkor a szakosztályveztő nem tályékozatta az edzőt , az edző a szülőket ?! Akik össze vissza hordták a gyerekeket . A szülök meg félinformációval rendelkeztek ?! Azért leírom lassan a szakosztálymüködését szerintem a szülők is támogatják tagdíj formájában . Tehát akkor a szakosztály vezetőnek tályékoztatni kellet volna őket "nem lessz" edzés rendszeresen ! Ennyi s nem lett volna semmi ákom bákom kis barátom !!!!! De itt szerintem mint olvastható nem kis megalkuvásról ferdítésről van szó , valaki részéről ! De nem csodálozik itt már senki szerintem , ezt látják ők is nagyoktól . A gyerekek majd tölük , csak erre nem gondol senki.............”
 • 39. keletaru 2009. március 02. 16:09
  „Érdekes a üzemletető nem ismeri a szakosztály vezetőtt , akkor most hogy is van ki beszélt ki vel !? Ki van csapdában !? ki igért kinek mit ...... na neeee ezt már azért énsem hiszem "állítólag " beszéltek egymással is .”
 • 38. BaloghPál 2009. március 02. 16:04
  „Tisztelt Klox!

  Ismeretlenül is köszönöm a nem "tökös", de reális választ. Én a korábbi hozzászólásokban éppen azt hiányoltam, hogy vannak a sportkörnek vezetői, mégis azok nyilatkoztak a megbeszélésről, akik jelen sem voltak.

  Az a tapasztalatom, hogy veszélyes a realitást közölni, mert nem ezt várják, most Ön is ebbe a "csapdába" esett bele.

  Jó munkát és sikert kívánok

  Balogh Pál”
 • 37. keletaru 2009. március 02. 15:53
  „Tisztelt Kozák László !

  Ilyen mélyre "nyalni" nem látam még senkit ! Gondolom a gyerekeknek is ezt tanítja az edzéseken, a régi nyelven ezt így nevezték "sportpolitika" . Érdekesnek tartom mikor a gyerekeket vittük edzésre nem volt ilyen tájékozott a medence hazsnálattal kapcsolatba/-n . Nem volt napra kész nyilvántartássa mikor menjenek mikor nem ! S senki nem az árról beszélt , hanem az elmaradt szolgáltastásról . Ami a legéredekesebb "ön" is cinkos társnak látszik így ezzel a vállaszal . Persze konfrontálódni senki nem szeret , de nehogy szónélkül , hadjunk már mindent !! Azért egy szóra itt álljunk meg , ha lehet ! Mindenki jár vagy látott más uszodátt is mostanában s fizetett a szolgáltatásokért , amik között az ittenihezképest fény év van . S nyilt titok nem birnak az uszodával , csak nem merik kimondani ! Most azokra mutugatnak akik szólnak miattuk van , röhej .... Ez a viselkedést nap mint nap látom , "megalkuvás" nem szólok akkor nem is látnak , de ami igaz az igaz .... amit leírtunk az megtörtént . Az máskérdés a szakosztály vezető milyen meg alkuvó választ írt . Részemről szégyelném magam a helyébe , mivel erőssen ferdén írt ...... De biztos nem szeret érvényt szerezni a véleményének .....Ennél tökösebbnek gondoltam , hát igen........ Udv Kuci”
 • 36. klox 2009. március 02. 14:24
  „Kedves Fórumozók!

  Kozák László vagyok, a Csongrád Városi Vízilbda SE edzője. Megértem az aggodalmaikat, de ha megengedik szeretném a helyzetet részben tisztázni. Azzal, hogy sportolóinknak megvettük a kedvezményes félévi bérleteket tulajdonképpen saját magunknak adtunk még egy esélyt a működésre. Azt gondolom, hogy igenis komoly gesztus az Önkormányzat és a Vízmű részéről, hogy nem zárták be a rendkívül gazdaságtalan üzemeltetésű 50m-es medencénket. A sportolás nagyon fontos és remélem, hogy még sokáig tudunk edzeni Csongrádon, de a mai világban semmi sincs ingyen, igenis fizetnünk kell. Amennyiben a gazdaságilag indokolt bezárás mellett döntöttek volna, akkor e szezon végén lehúztuk volna a redőnyt. Higyjék el, hogy nagyon méltányos árakat kaptunk, és a mindennél fontosabb ESÉLYt arra, hogy tovább dolgozzunk, tervezhessünk és a csongrádi gyerekeknek legyen lehetősége helyben vízilabdázni. Amíg bírjuk fizetünk, mert ez a hatvanegynéhány gyerek fantasztikus kis közösséget alkot és szeret az uszodába járni. Az, hogy nem tudtunk edzeni néhány hétig nem olyan nagy gond, hiszen be lehet hozni a lemaradást. Igaz valószínűleg nem lesznek olyan kitűnő eredményeink, mint tavaly, de a csapat megmarad és nem kell más sportágat választanunk. Sokkal fontosabb, hogy ennek köszönhetően talán túléljük az ínséges időket és hosszú távon meg tudunk maradni a városban. Reménykedjünk, hogy jövőre rövidebb lesz a tél, mert 2010-ben lesz legközelebb alkalom a pályázásra, tehát addig biztosan nem lesz fejlesztés. Nem hivatalos forrásból hallottam, hogy a kimaradt edzésekért esetleg valamilyen kedvezményben részesülhetünk, amely az irányunkban mutatott jóindulatot igazolja, tehát részünkről nincs ok a panaszra és reméljük, hogy megmarad a korrekt kapcsolat az Önkormányzattal és a Vízmű vezetőjével is, mert azt látjuk, hogy nekik is fontos a MI ÜGYünk és mindig a számunkra legkedvezőbb megoldást keresik, ergo lehet jövőnk.
  Tisztelettel: Kozák László
  PS: valóban indul vízilabda tagozat Szentesen a HMG-ben (heti 5 reggeli edzés + 2 idegen nyelv), s előnye az, hogy nem kell átigazolni.”
 • 35. csucsu2 2009. február 27. 09:03
  „Csak az érdekesség kedvéért:
  Vízilabda tagozat indul Szentesen”
 • 34. Jancsi 2009. február 27. 08:53
  „Nem válaszolt viszont "Kuci" kérdésére "őn" mit tenne ha vásáról egy szolgáltatást s nem teljesít a szolgáltató ? Én is várom most már erre a kérdésre válaszát !”
 • 33. keletaru 2009. február 27. 08:22
  „Tisztelt Balogh !

  Észrevételét érdeklődve olvastam .Szerintem az nem korrekt a gyerekek az edzésen tudják meg mindig az nap nincs edzés mert "hideg ,írom még egyszer hideg " a viz . Nem az volt a probláma hogy nincs víz a medencében . Hanem ,hogy januárban elfogadták töllük a több mint 1millio Ft.-t félévre előre mondván jöhetnek edzésekre meglesz minden feltétel . Ahogy tudom ön szolgáltató cégeket vezet , és mint olvasom elég érdekessen gondolkozik rólunk fogyasztókról . Tehát ha szólunk saját érdeküknbe (teszem azt csőtörés van a ház előtt ) az már ön szerint "balhé ". Mert kis ember szólt ! Az önkörmányzatnál egy különbizottságnak kellet volna ezek szerint önnek szólni , a kis ember "rangon" aluli a problémájával .Ha nem vennék igénybe a település külömböző szolgáltatást önnek sem lenne munkahelye , mert nem lenne miből kifizetni , a bérét . S örülök egyszer egy vezető leírta miképp gondolkodnak "rólunk "odabent a vezetőink , akiknek úgy látszik most már teljes bizonyosságal csak választásokkor számítunk . S elgondolkodtató ha nem fogadjuk valaki válaszát el ,vagy nézetét azt ön már "partalan "vitának nevezi .
  A végén ! Azt viszont el ismerem "ön" ír ( válaszól) egyedül mindig a fórumon az olvasott kérdésekre , le a kalapom ezért . Mégha nem is egyezik a véleményünk ebben a kérdésben , Egy ilyen létesímény önmagát sehol nem tarja el , mert máshol is az eltöltött vendég éjszakák éttermek bevételét "elméletben" számolják ,ezért a települések e végett komoly anyagi háttérel támogatják az ehhez hasonló intézményeket a várható vendégek miatt ,nem ebből törekednek csak nyereségre . Dehát nálunk a legtalálobb erre is a "IDEGEN A FORGALOM " nevű cég .! Köszönettel Kuci”
 • 32. csucsu2 2009. február 27. 07:54
  „Nyilván bennem van a hiba és nem tudom, hol és melyik korban élek. Valamint ezzel párhuzamosan erős téveszméim lehetnek a szolgáltatóiparral szemben, "ki, kinek, mit és hogyan szolgáltat" tevékenységkörről nyílván a való élettől elrugaszkodott elképzeléseim terén.
  Lehet, ha ki lett mondva az elején, hogy azokra a napokra, amikor nem lehetet épeszű módon igénybe venni a nagymedence - egyébként megerősítem valóban van benne víz - szolgáltatásait, akkor azokra pótnapok lesznek a megvásárolt bérlet terhére biztosítva, akkor kevesebb kifogást emeltem volna.
  Biztos távábbi probléméim miatt kissé - a fenét kissé!!! - felháborodtam a "balhé", "partalan vita", amibe a város vezetői sem mennek bel??? kifejezéseken. Ezt mint választó, városlakó és szolgáltatást igénybe vevő, önmagamat jogkövetők közés soroló emberként bántónak tartom.
  Természetes, hogy a válasz lehet nem szimpatikus is, de viszont is el kell fogadni.”
 • 31. Jancsi 2009. február 27. 07:25
  „Javaslom a vezetőnek minden reggel uszással kezdje a napot ." Hideg " tiszta fejjel tudjon gondolkozni . Senki nem mondta nincs a nagymedncébe víz , csak azt hangsúlyozták belelehet " fagyni " . Mi ebben a " balhé " leirjuk a véleményünket , érdekes gondolkodás . Mint ön is írja a bérleteket meg is vették, csak utólag nem kaptak érte csak hideg vizet ., ami a szakosztályokat "hideg zuhanyként" érte .”
 • 30. nemecsek 2009. február 26. 22:08
  „A nagymedencében valóban van víz, - csak, mondjuk mi, a víz alacsony hőmérséklete miatt sportolásra, úszásra nem alkalmas - ezért zseniális Balogh úr magyarázata! Akik januárban vettek bérletet, valószínűleg arra a korábbi években, évtizedekben megtapasztaltakra - lehet télen is úszni a csongrádi uszodában - hagyatkoztak. A fórumon írottakról, ez persze nem ,,balhé", hanem egy kifizetett szolgáltatás nem teljesítéséről szóló észrevétel. Szerintem az nem alkalmas egy szolgáltató cég vezetésére, aki itt a fórumon megjelenteket balhénak tartja. Jegyek, bérletek ára nem hatósági áras, uszodába járni sem kötelező. ,,El lehet menni" idézhetünk immár egy ,,klasszikust". Csongrádiak, a potenciális fürdővendégek, már naponta veszik igénybe a környező városok fürdő szolgáltatását. Balogh úr, ha ez így megy tovább, a maradék néhány vendég nem fogja vállalni az üzemelési költséget! Be lehet zárni az uszodát, nem csak a nagymedencét! A kiesés orvoslásáról most olvastam először. Megelőlegezem, - az ügyvezető úr nagyvonalúságát ismerve, ezek üveggyöngyök lesznek.”
 • 29. BaloghPál 2009. február 26. 16:19
  „Tisztelt Fórumozók!

  Még egyszer a fürdőről: A NAGYMEDENCE ÜZEMEL! HA NEM ÜZEMELNE NEM LENNE BENNE VÍZ! Az tény, hogy ha hidegebb van, akkor a víz is hidegebb, mivel nincs arra anyagi lehetőség, hogy ekkora vízmennyiséget fűteni lehessen. Nem értem, hogy miért probléma az, hogy tárgyaltam a sportkörök vezetőivel? Azt soha senki nem mondta, hogy az esetleges medence használati kiesést nem lehet bármilyen módon orvosolni.
  Nem értem, hogy milyen szigorra gondol a 28-as, mert semmilyen szigor nincs, csak a bérletet kellett megvenni, mert a bérleteket általában előre és nem utólag vásároljáK.
  Soha nem mondtuk azt, hogy nincs megoldási lehetőség. Szándékosan nem írok jogorvoslatot, vagy jogi utat, mert ez szerintem nem csak jogi, hanem alapvetően együttműködés kérdése. Így nem értem a "balhét", mert ha bármitől elzárkóztunk volna a megoldás terén, akkor még utólag jogosnak érezném, de előre, alaptalanul!

  Kezdem érteni a város vezetőit abban, hogy nem mennek bele ilyen parttalan vitába, amilyenbe tartunk.
  Ennek a Fórumnak én abban láttam az értelmét, és azt vállaltam fel nyílvánosan, hogy igyekszem választ adni, még akkor is, ha az nem szimpatikus. A hozzászólások alapján kérdezem, hogy kinek kellene a fürdő üzemeltetési költségeit vállalni, ha nem azoknak, akik ezt igénybe veszik? Hidegen hozzászólásában nem értem a kisebb ellenállás irányába való haladást, mert nincs bezárva a nagy medence, vagy be kellett volna?

  Üdv: Balogh P”
 • 28. Jancsi 2009. február 25. 20:50
  „Akkor nem értem a vezető válaszát a 19-s hozzá szólásban ! (kicsit zavaros) Most akkor ha van belépő bérlet , akkor miért nincs szolgáltatás a vitatott medencében . Gondolom másnak is adtak el bérletet . Érdekes az is mindig csak a sportoló gyerekek vannak porondon . Az előző vezető is azokon kezdte a szigort , mintha ezeken az iskolásokon múlna a létasítmény müködése . Érdekes sosem a vezetésben keresik a hibást. Nem válaszolt viszont "Kuci" kérdésére "őn" mit tenne ha vásáról egy szolgáltatást s nem teljesít a szolgáltató ? Én is várom most már erre a kérdésre válaszát !”
47 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Még 1,4 milliárd kellene a csongrádi gátra

Csongrád - Három évet kell átvészelnie a Tisza csongrádi gátrendszerének, utána hosszú időre biztosított lesz a védmű állékonysága. A partfal-rekonstrukció folytatása érdekében 1,4 milliárdos támogatásra pályázik a vízügyi igazgatóság. Tovább olvasom