Délmagyar logó

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 21°C Még több cikk.

Elmossa a Tisza a szezont

Csongrád - Teljesen elmoshatja az idei tiszai szezont a folyó árhulláma: június közepére várják a tetőzést 900 centiméteren. A csongrádi Körös-torokban még mentik a menthetőt az üdülőtulajdonosok, Mártélyon már kipakoltak házaikból.
Félóránként ingázik a vízzel elöntött üdülőterület házai és a gát között a Körös-torok gondnoka: Bottyán István csónakjával viszi be a nyaralótulajdonosokat az ártérbe, hogy még menthessék a menthetőt. Az előrejelzések szerint – ha nem lesz további jelentős csapadék – legalább 1 méternyit emelkedik még a Tisza vízszintje Csongrádnál, a tetőzést 900 centiméteren június közepére várják. Amennyiben lassú lesz az apadás, több hordalékot hagy maga után a folyó, a terület felszáradása, kitisztítása és fertőtlenítése hetekbe telhet. Most úgy számolnak a Körös-torokban, hogy leghamarabb július 20-a körül lehet fogadókész az üdülőterület.

A mártélyi holtágnál is csak csónakkal lehet közlekedni.. Fotó: Bíró Dániel
A mártélyi holtágnál is csak csónakkal lehet közlekedni..
Fotó: Bíró Dániel

A szezon el sem kezdődött, a vendéglátók is komoly veszteséget szenvedtek el. A kempingben – ahol a lábas házak padlóját nyaldossa már a víz – 4 csoportnak kellett visszamondania a szállást: július végéig 200 gyermek táborozott volna itt. Ez 3-4 milliós bevételkiesést jelent, nem beszélve a helyreállítás költségeiről. A vállalkozóudvar büfései ki sem tudtak nyitni, ahogy a Kőcsárda sem. Utóbbiról azt mondta az üzemeltetője, nem éri meg 1 hónapra megnyitni, ezért lehet, hogy csak saját rendezvényeit fogja megtartani.

Bottyán István egész nap csónakkal ingázik, hogy a Körös-török üdülőtulajdonosai menthessék a menthetőt. Fotó: Bíró Dániel
Bottyán István egész nap csónakkal ingázik, hogy a Körös-török
üdülőtulajdonosai menthessék a menthetőt. Fotó: Bíró Dániel

A mártélyi üdülőterületen is hasonló a helyzet, csak csónakkal lehet közlekedni. Tegnap reggel 785 centimétert mértek a Tisza-holtágon. A szakemberek szerint azonban még emelkedik a vízszint. Mindszentnél jövő hétre várják a tetőzést, 880 centiméteres vízállásra számítanak, ami azt jelenti, hogy Mártélynál meghaladhatja a 860 centit. Az üdülőtulajdonosok (körülbelül 250 nyaraló van) hetekkel ezelőtt kiürítették az épületek alsó szintjeit, oda már betört a víz.

Várhatóan csak július elején indulhat a szezon az üdülőterületen. A víz levonulása után Mártélyon is felmérik a károkat, fertőtlenítik az ivóvízhálózatot, letakarítják az utakat, összeszedik az uszadékfákat, valamint kihelyezik

Olvasóink írták

 • 8. keletaru 2010. június 14. 15:52
  „hank:-) így teljes Mártélyon ...........Üdv Kuci”
 • 7. hank 2010. június 12. 08:25
  „Csak nekem befejezetlen ez a hír vagy Nektek is így jelenik meg?
  "...letakarítják az utakat, összeszedik az uszadékfákat, valamint kihelyezik"”
 • 6. keletaru 2010. június 11. 17:00
  „Ettől független szemét" díjat" , idegen forgalmi " adót " , valakinek bérleti díjat ugyan úgy kell fizetni a tulajoknak ! Fő a korrektség !!! Üdv Kuci”
 • 5. szkata40 2010. június 11. 14:24
  „T.Hién!Mi bajod a vállalkozókkal?”
 • 4. mamus 2010. június 11. 13:22
  „Mit tudnak ilyenkor kimenteni a víz alól? Előbb kellett volna az értékeket elvinni.”
 • 3. hién 2010. június 11. 12:31
  „Meg ne sajnáljuk a vállalkozókat! Ez a puhos Bottyán meg legalább vehetett volna magára egy polót a fénykép erejéig.... :S”
 • 2. lapszemle 2010. június 11. 08:59
  „Kacsa Bácsi "kalandparkjába" most ingyenes a belépés.”
 • 1. greg 2010. június 11. 08:44
  „Szerintem idén még szin se lesz. Bármikor jöhet újabb özönvíz, sőt talán a jövő hétvégén ismét bekövetkezhet a rémálom. Az ártérbe a Tisza az úr.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ki látta Gergely Istvánt?

A Csongrádi Rendőrkapitányság eltűnés miatt továbbra is keresi Gergely István 31 éves csongrádi lakost. Tovább olvasom