Délmagyar logó

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 26°C Még több cikk.

Felújítják a rendelőintézetet

Csongrád - 469 millió forint támogatást nyert a csongrádi önkormányzat a rendelőintézet korszerűsítésére. A reumatológia kivételével egy épületbe kerül az összes szakrendelés, később egy ápolási osztály is működne a tetőtérben. Ősztől 2010 nyaráig módosulni fognak a rendelési idők és a helyszínek is.
Az igényeltnél 70 millió forinttal kevesebb támogatást nyert a csongrádi önkormányzat a bökényi rendelőintézet épületének és eszközparkjának korszerűsítésére, mégsem búslakodnak a Tisza-parti városban, hiszen az 1976-ban átadott intézménynél ősszel végre megkezdődhet a felújítás. A város 469 milliós pályázati forráshoz jutott – önerővel kiegészítve összesen 558 millió forint fordítható a beruházásra. A kivitelezés októberben kezdődhet meg – tudtuk meg Bedő Tamás polgármestertől.

Az épület külső hőszigetelést kap, a nyílászárókat kicserélik, a fűtést korszerűsítik, és az elektromos hálózatot is újrahúzzák. Az udvarban új parkolók épülnek, az épület nyeregtetőt kap, s így 300 négyzetméteres tetőtér-beépítésre lesz lehetőség. Az átépítéseknek köszönhetően a Szentháromság téri telephely szakrendelései – a nőgyógyászat és az urológia – is a bökényi városrészbe költözhetnek, ezzel a diagnosztika és a szakellátás egy épületben lesz elérhető. A felsorolt fejlesztések évente 4 millió forint megtakarítást jelentenek az üzemeltetésnél.

Az épület külső hőszigetelést és nyeregtetőt kap, az informatikai rendszert is fejlesztik. Fotó: Tésik Attila
Az épület külső hőszigetelést és nyeregtetőt kap, az informatikai rendszert is fejlesztik.
Fotó: Tésik Attila

– Eddig gázkazánnal fűtöttünk, de jövőre átállhatunk a termálvizes távfűtésre, és ez jóval olcsóbb – mondta lapunknak Sipos Tibor. A rendelőintézetet működtető társaság ügyvezetője egyelőre nem tudta megmondani, a műszerpark modernizálásánál mely tételeket kell kihúzni a listáról a csökkentett támogatás miatt, de az biztos, hogy a fejlesztésnél a legnagyobb hangsúlyt a digitális röntgen és az azt kiszolgáló informatikai hálózat kiépítése kapja. Az új technológiával egyrészt a jelenleginél jóval kisebb sugárzást okoz majd a vizsgálat, másrészt az integrált számítógépes rendszer lehetőséget biztosít arra, hogy a szakorvos a rendelésén a diagnosztikai – ultrahang vagy EKG – képet is láthassa.

– Ha ősszel elkezdődik a munka, módosulni fognak a rendelési idők és a helyszínek is. Átmenetileg költöznek majd át rendelések a Szentháromság téri épületünkbe, de ha ott és a bökényi főépületben kevés lesz a hely, akkor az Iskola utcai telephelyünket, a volt tüdőgondozót is használni fogjuk – mondta Sipos Tibor. Ha minden az ütemezésnek megfelelően alakul, 2010 nyarára fejeződik be a félmilliárdos beruházás.

Ápolási osztály nyílhat

A leendő tetőtérben egy 20 férőhelyes ápolási osztályt alakítanának ki, ahol a diagnosztikai háttérbázist kihasználva, természetes gyógymódokkal kezelnék a betegeket. Ez az ellátás teljes egészében fizetős lenne – így többletbevételt jelentene a rendelőintézetet működtető kft. számára. A cél az, hogy önfenntartóvá váljon a társaság.

Olvasóink írták

  • 3. csak 2009. június 09. 07:55
    „A rendelő felújítására mindenképpen szükség van. A nyílászárók állapota igencsak szánalmas, a fűtés pedig korszerűtlen. Remélhetőleg utána egyenletesebb fűtés lesz, talán olcsóbban. A villanyvezetékek is felújításra szorulnak, ugyanakkor egyetértek, volna min fejleszteni a szakrendelések rendelési idején, a szakorvosok számán, illetve néhány új szakrendelésre is szükség lenne. A nővérek hozzáértésté én nem piszkálnám.Egyikőjük sem tehet arról, hogy nem biztosították, és most sem biztosítják a továbbképzés lehetőségét.”
  • 2. surjana 2009. június 04. 17:35
    „Nem sok értelmét látom a felújításnak. A rendelőintézet úgy, ahogy van, nem jól működik. Szentesen előbb sorra kerül a beteg. Elég szakorvos sincs, hiszen az nem megoldás, hogy hetente csak egyszer, kétszer rendelnek. Akkor pedig rengetegen vannak. Az ápoló személyzet sincs sokszor a helyzet magaslatán. A nővérek, mintha nem értenék a dolgukat. Először talán a szaktudáson kellene változtatni, majd a rendelés minőségén, és talán akkor a felújításon. Szükség van erre egyáltalán?”
  • 1. keletaru 2009. június 03. 19:31
    „" önerővel kiegészítve " Milyen szégyenletes, itt mindenhez csak pályázatokon keresztűljut ez a "település" ! Mindegy milyen áron , ahogy látszik ! Lassan már adományokból tarják fent a települést ha így halad .Egyszer jó lenne "tisztán " látni ! Mennyi is az annyi ! Az a rengeteg önerő ...... Mint olvasthatjuk a szerkezeti felujítások vannak előnyben , aztán a műszerek ! Persze ez mind jó .... De kérdés a drága pályázósdi végére mi marad , nekünk fogyasztóknak . Bár nehasználja senki , csak nézegesse .. S mint olvasthatjuk az ellátás fizetős lenne , lassan a befizettet tb.-járulékunkért semmit kapunk ..Hogy is van ez a mi pénzünből , mi értünk pénzért ...Üdv Kuci”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jótékonysági koncert Patrik javára

Csongrád - A csongrádi Galli János zeneiskola tanárai és az ének-zenei általános iskola Dallam… Tovább olvasom