Délmagyar logó

2017. 05. 25. csütörtök - Orbán 13°C | 21°C Még több cikk.

Fizetésképtelen lehet a malom

Nehéz időket él át a csongrádi malom. Két hete nem őrölnek, a dolgozók egy része szabadságon van, a cég ügyvezetője pedig elismerte, nehézségekkel küszködnek. Információink szerint egy ideje fizetésképtelen a Csongrádi Malom Rt.
Fizetésképtelen lehet a csongrádi malom? Fotó: Bíró Dániel
Vészharangot kongatott néhány hete lapunkban Murányi László a csongrádi malom jövőjével kapcsolatban. Az ellenzéki padsorban ülő városatya azt írta Postabontás rovatunkban, hogy olyan hírek terjednek a településen, miszerint az intervenciós gabonafelvásárlás miatt „padlót fogott" a nagy múltú üzem. A képviselő szerint erős forintért, hitelből vásárolta fel a malom a gabonát a környékbeli gazdáktól, de mire a társaság állami pénzhez jutott, a forint jelentősen gyengült, az árfolyamveszteséget pedig nem tudta kigazdálkodni a felvásárló cég.

Minderről szerettük volna megtudni a Csongrádi Malom Rt. véleményét is, de a cég ügyvezetője telefonon csak annyit tett hozzá a feltételezésekhez, hogy valóban gondok vannak, de azon dolgoznak, hogy mihamarabb rendezzék soraikat. Gráner Gyula más elfoglaltságai miatt csak jövő hétre tudta ígérni, hogy személyesen beszámol helyzetükről és terveikről lapunk olvasóinak.

Késik a pénz

A szokásosnál többet késik a pénz – mondta a kialakult helyzetről egy csongrádi termelő, aki tagja a közel száz gazdálkodót tömörítő csongrádi beszerzési és értékesítési szövetkezetnek. Ez szállítja – mintegy 7500 hektárról – az őrölnivaló gabona zömét a malomnak. A lapunknak nyilatkozó termelő hozzátette, ő és társai továbbra is reménykednek, hogy mielőbb rendeződik az ügy.

Más forrásból azonban annyit sikerült megtudnunk, hogy a malom két hete nem őröl gabonát, csak értékesítést végez, a dolgozók egy része pedig szabadságon van. A munkások, akik hallottak a bezárásról szóló rémhírekről, időben megkapják járandóságukat, elbocsátásról pedig nem tartanak.

Lapunk vizsgálódása során nem nyert megerősítést az az információ, miszerint kiürültek a társaság gabonaraktárai, és ezért nincs mit őrölni az üzemben, illetve az sem helytálló, hogy az elavult technológia miatt megvonhatják a malomtól a működési engedélyt. Az illetékes Állat-egészségügyi és Élelmiszer-ellenőrzési Állomás szegedi központjában azt mondták, találtak ugyan kisebb hiányosságokat a csongrádi malom területén, de azok miatt nem áll fenn az engedély megvonásának veszélye.

A városi önkormányzathoz is jutottak el olyan hírek, amelyek arról szólnak, hogy a gazdák nem kapták meg időben a leadott termény ellenértékét. Bedő Tamás polgármester azt mondta, neki is többen jelezték a problémát, éppen ezért tárgyalásokat kezdeményezett az érintettekkel.


Viszontagságos múlt

A százhuszonegy éve épült Széchenyi úti keresztény gőzmalmot kétszer érte nagyobb megrázkódtatás. Először 1916-ban, amikor – valószínűleg – gyújtogatás miatt leégett, és egy évbe telt, mire újjáépítették. A második világháború utáni években pedig – a maihoz hasonló – fizetésképtelenség okozott gondot, amit nem is tudott kiheverni az üzemet tulajdonló társaság, ugyanis két hónapra rá, 1949 júliusában államosították a malmot. A rendszerváltást követően privatizálták, három éve pedig Szekeres Imre, jelenlegi hadügyminiszter, akkori politikai államtitkár is részt vett azon az ünnepségen, amit a Csongrádi Malom Rt. tízéves fennállása alkalmából rendeztek a Tisza-parti városban. 

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ultimátum a csongrádi mozisnak

Új bérlőt kereshet a csongrádi önkormányzat az Uránia mozi működtetésére. Legalábbis tegnap lejárt a… Tovább olvasom