Délmagyar logó

2017. 07. 21. péntek - Dániel, Daniella 22°C | 35°C Még több cikk.

Fodor József grafitrajzai a Towerről - Hollóházára és a Zsolnay gyárba is hívták

Csanytelek - Már gyermekkorában tehetségesen rajzolt, később hívták a Hollóházi Porcelángyárba is, de nem mehetett. A csanyteleki Fodor József mostanában újra kezébe vette a grafitceruzát.
Már kisgyermek korában tehetségesen rajzolt a Csanyteleken élő Fodor József (47). Olyannyira, hogy nevelőanyja el is vitte munkáit a Hollóházi Porcelángyár fővárosi irodájába. Állásajánlatot kapott, ahogy a pécsi Zsolnay porcelángyártól is, ám mégsem lett belőle porcelánfestő vagy -tervező.

– Állami gondozottként engedélyt kellett volna kapnom, hogy elfogadjam valamelyik állást, ám ezt a Gyivi (azaz a Gyermek és Ifjúságvédelmi Intézet) nem adta meg. Hogy miért, azt azóta sem tudom. Amikor Szegedre hívtak kézilabdásnak, azt meg az akkori nevelőapám nem engedte. Bognárként azt mondta: tanuljak valami rendes szakmát. A rajz így háttérbe szorult, és kitanultam a gépkezelést – mondta Fodor József.
A rokkantnyugdíjas férfi azután fogott ismét papírt és ceruzát, hogy tavaly ki kellett költözniük viharban megsérült, életveszélyessé vált házukból. Azóta 60–80 rajzot is készített.

Fodor József rajzaival. Kizárólag grafittal dolgozik. A szerző felvétele
Fodor József rajzaival. Kizárólag grafittal dolgozik.
A szerző felvétele

– Művészeti könyvekből dolgozom, másolok reneszánsz palota- és templombelsőket, ismertebb épületeket, építményeket, így készült el Tower Bridge képe is. Az egyszerűbb rajzok egy, a bonyolultabbak, részletgazdagabbak van, hogy 4 napig is készülnek. Csak grafitceruzával dolgozom, azaz a szürke árnyalatait használom.

Amikor azt kérdeztem tőle, tudja-e, kitől örökölte tehetségét, azt mondta: hiába próbálta megkeresni a szüleit, nem sokra jutott. A Gyivinél azt mondták neki, nem maradt semmilyen irat róluk, így csak édesanyja nevét ismeri – mondta az amatőr alkotó.

Olvasóink írták

  • 1. Hidegen 2011. február 23. 13:03
    „Szervusz Jóska!
    Nem hallottam felőled mióta Bokrosról elköltöztél. Nem is tudtam erről a rejtett tehetségedről. Gratulálok hozzá! Remélem sikerül kamatoztatnod is a tehetségedet.
    Üdvözöllek G.S..”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Belvíz: a csatát megnyerték, de a háború még nem dőlt el

A tavaly decemberi belvíz 9 házat tett lakhatatlanná, több megsérült. De úgy tűnik, az eddig befektetett munka megtérül, bizakodva várhatják a csanytelekiek a tavaszt. Tovább olvasom