Délmagyar logó

2017. 08. 23. szerda - Bence 15°C | 25°C Még több cikk.

Földhaszonbérlet: 113 ember munkahelye volt a tét

Tényleg nagy cég nyerte el közel 1000 hektárnyi szántóföld tartós bérletét Csongrád megyében. A Héjja Testvérek Kft. jövője, 113 ember munkahelye múlott azon, sikerül-e nyerni a pályázaton. A cég 1000 koca és szaporulata számára termel takarmányt, vágóhidat, húsüzemet működtet, és eddig egyszer sem csökkentette a dolgozói létszámot.
A földhaszonbérleti pályázatok ügye az egyik legizgalmasabb téma a politikában. AZ LMP október 11-én sajtótájékoztatót tartott arról, hogy Csongrád megyében közel 1150 hektár szántó tartós bérletére lehetett pályázni, 6 magánszemély és 3 cég nyert, és a szántók 84 százalékát egy csongrádi cég kapta meg. – Tudomásul vettük, hogy a nagypolitika most erről szól, de az nem kapott elég figyelmet, hogy a pályázati kiírás egyrészt a gazdálkodók földhöz juttatását, másrészt pedig a hazai állattartás, az állattenyésztő telepek földigényének kielégítését szolgálta. Mi utóbbi jogcímen pályáztunk, zömmel azokra a területekre, amelyeket a kilencvenes évek közepe óta mi használunk – nyilatkozta lapunknak Héjja István, a Héjja Testvérek Kft. egyik ügyvezetője.

A vállalkozás 1993-ban jött létre, és régi családi hagyományt folytat. A két világháború között István nagyapja Kardoskúton a közepes birtokú gazdák közé tartozott. A parasztcsalád boldogulásának a mezőgazdaság átalakítása vetett véget, és egy koncepciós eljárás.

Évi 25 ezer hízó számára termel takarmányt a kft. A szerző felvétele
Évi 25 ezer hízó számára termel takarmányt a kft.
A szerző felvételei

– 1952-től 1956-ig az államvédelem foglya voltam, ebből egy évet zárkában töltöttem, a többit bányában – mondja a kft. egyik alapítója, Héjja László. – A Fehér Gárda néven ismert mozgalom tagjaként ítéltek el, hivatalosan a fennálló társadalmi rend megdöntésére irányuló fegyveres szervezkedés vádjával. Persze fegyver nem volt, csak kritizáltuk a rendszert. A koplalás és a kemény munka megedzett. 1956 után Belgiumba mentem, bányászként folytattam, egy jezsuita páter, egyetemi tanár révén ösztöndíjat kaptam. Közgazdaságtant tanultam, és lett is állásom: Kongóban egy nagy ültetvényes társaságnál könyvelőként kezdtem, második ember lettem, tisztességes fizetést kaptam. 1993-ban hazajöttünk, két testvéremmel közösen, saját pénzünkből és hitelből megvettük a csongrádi állami gazdaság sertéstelepét, amelyhez takarmánykeverő üzem is tartozott. A vagyonügynökség 1993 végén már harmadszor hirdette meg az állami gazdaság Baks környéki majorját és a hozzá tartozó kétezer hektár bérleti jogát 15, illetve 10 évre. Mi vállaltuk, a gépeket megvettük hozzá. Így indultunk.

A családban van agrármérnök, László révén közgazdász, és unokaöccse, István révén állatorvos is. Héjjáék úgy látták, a mezőgazdaságból megélni csak több, egymáshoz kapcsolódó vállalkozás tud, amelyek a kukoricától a kolbászig mindent elő tudnak állítani. – 1994 márciusában Csongrád közvágóhídját visszaadta az addigi bérlő, mi jelentkeztünk, megkaptuk, akkor már évi 18 ezer hízót adtunk le, megvolt az alapanyag – folytatja a történetet István. – Hasított sertést szállítottunk a városi húsüzemnek, amely idővel nehéz helyzetbe került, és ahogyan másoknak, nekünk is tartozott. Kínálkozott a megoldás: megvettük. Később a vágóhídon az uniós csatlakozás követelményei miatt olyan nagy befektetésre volt szükség, amelyet a bérleti díjban lelakni nem lehetett, és a városnak kellett is a pénz, úgyhogy megvettük azt is 2004-ben. A tönkrement Agro-Csongrád szintén beolvadt hozzánk. Közben fejlesztettünk, most a sertéstelepen biogázüzem készül, amely önálló ágazat lesz, fönn kell tartania magát.

Héjja László és Héjja István. Régi családi tradíciót folytatnak. A szerző felvétele
Héjja László és Héjja István. Régi családi tradíciót folytatnak.

Most 113 embernek ad munkát a kft., és tulajdonosai büszkék arra, hogy eddig csak nőtt a létszám, nem csökkent. Ez így is marad, amíg az egész nyereséges. Az integrációban most a sertéstelep és a húsüzem inkább viszi a pénzt, de ez nem csoda. Nagy múltú üzemek mennek tönkre, mint a kapuvári és a gyulai, és az állatlétszám is csökkent az elmúlt húsz évben. A veszteséget a növénytermesztéssel lehet enyhíteni. Eddig a saját és a bérelt területekkel együtt mintegy 3000 hektáron gazdálkodtak, ez a jövőben várhatóan csökkenni fog, de ezzel megpróbálnak együtt élni. Azt vallják, aki fejleszt, annak hamarabb lesz szerencséje. Tavaly vettek három lineár öntözőberendezést, és ez idén aranyat ért, mert miközben voltak a környéken nulla termést produkáló kukoricatáblák, az ő öntözött parcelláinkon hektáronként 10-12 tonna termett. A jövőt István az alaptevékenységek fejlesztésében látja: modernizálják a sertéstelepet, növelik az öntözött területek nagyságát, konzervipari növények, vetőmag és szója termesztésében gondolkodnak.

Olvasóink írták

 • 11. deszkás 2012. november 03. 22:29
  „1993-ban milyen gépeket vettek,vehettek?”
 • 10. uborka 2012. november 03. 16:35
  „1992-ben alakult egy cégem aki őrzés-védelemmel foglalkozott,a Francia fél akkoriban építette a telefont, vízmű csatornázást, nekem akkoriban kb . 300 főm volt, munkában 24 órában, egész megyében.Meg becsült emberek voltunk a kollégámmal, ill. a piac is a PICK, is a mi munkánk volt, de jött a leszerelés rendőrség, barátok sógor , koma, olajosok stb. 1995-re úgy szét verték a céget,hogy be kellett zárni.Kérdezem ezek a sógorok meg komák a rendőrségről nem akarnak paraszti munkát végezni??? Mert földet akkor vásárolok nekik és vonulhatnak a földre termelni és állatot nevelni.Úgy látom csak az úri munka dominált nekik.A paraszti büdös.A lényeg senki egy jó szót nem mondott,hogy ennyi főnek adunk munkát, csak az egymás alátétele volt a cél.”
 • 9. xenopus 2012. november 03. 15:42
  „2. Qllancs - Nem, Csongrád déli része.

  Megjegyzem, régen a TSZ működött igy, de tönkre kellett tenni, hiszen a magán érdek minden felett áll!”
 • 8. natessek 2012. november 03. 15:15
  „Szerintem hiányzik az összeállításból (és a képről) a csongrádi Kisrákosi, aki gratulálhatna a csapata oszlopos tagjának, és közben biztosíthatná az agyhalott híveit, ha most is téved, nincs felelőssége, mert ő csak egy tanárember. Ott lehetne még Maligánlaci, aki öreg druszájával emlékezhetne Torgyánék csongrádi látogatásaira, és közben koccinthatna is a politikai főszponzora és már földdel együtt sikeres családja egészségére (szerencsére állókép, a tántorgás kiküszöbölhető lenne). Na és még a szponzorációt megköszönhetné a csongrádi Barbiegabi, aki mondjuk ebben a fotózási állásban bugyit villanthatna a férfiszavazók örömére (és Lézerdzsoni emlékeinek felidézésére). /Különben meg ők még a legtisztábbak a földesurak újsütetű világában. Ángyán doki gondolom azért tudna mesélni róluk is, mert az elmúlt években párszor ő is járt kanálisparti nagyüzemükben./”
 • 7. X_Y 2012. november 03. 13:48
  „3. Kulik 2012.11.03. 11:38
  Az LMP-SZDSZ húzzon a sunyiba és hagyja dolgozni azt aki akar és tud.

  ja meg hagyja nyugodtan földtulajdonhoz jutni a a fideszes sógor-koma-jóbarátokat...
  "Eddig a saját és a bérelt területekkel együtt mintegy 3000 hektáron gazdálkodtak, ez a jövőben várhatóan csökkenni fog, de ezzel megpróbálnak együtt élni."

  Volt olyan földpályázat ahol a fideszes - amúgy jogász - jóelvtárs onnan 200 km-re idősek otthonában lakó 93 éves nagymamája is nyert több száz hektárt... Az ott élők meg mehetnek hozzá bérmunkásnak.”
 • 6. theseus 2012. november 03. 12:47
  „"1956 után Belgiumba mentem, bányászként folytattam, egy jezsuita páter, egyetemi tanár révén ösztöndíjat kaptam."

  P. Muzslay István - megérdemelte volna, hogy a nevét is megemlítsék. Egyébként gratulálok.

  http://hu.wikipedia.org/wiki/Muzslay_Istv%C3%A1n”
 • 5. macs 2012. november 03. 12:43
  „Azért elgondolkoztató. A fenti példa is azt igazolja, hogy csak egy adott méret felett gazdaságos a működés, illetve szakemberek nélkül nem megy.
  Egyébként a bérleti rendszernek sajnos van egy gyenge pontja, a földbérlet, mert mi van akkor, ha a bérelt földeket elvesztik? Múltkor olvastam, hogy volt olyan gazdálkodó, aki hiába pályázott az általa bérelt területre nem nyert, most vissza kell fejlesztenie.”
 • 4. partizánok 2012. november 03. 11:46
  „Le a kalappal előttük!”
 • 3. Kulik 2012. november 03. 11:38
  „Az LMP-SZDSZ húzzon a sunyiba és hagyja dolgozni azt aki akar és tud.”
 • 2. Qllancs 2012. november 03. 11:27
  „Nem Vásárhely--Székkutas környéke az övék ??”
 • 1. KamuNeni 2012. november 03. 09:32
  „Ugyesek”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Cserbenhagyó gázolót fogtak a csongrádi rendőrök

A baleset helyszínétől néhány száz méterre lekapcsolták a rendőrök a kerékpárost elütő férfit. Tovább olvasom