Délmagyar logó

2017. 12. 13. szerda - Luca, Otília 2°C | 12°C Még több cikk.

Gazdálkodnak a közmunkások a csongrádi kertészetben

Csongrád - Megtakarítunk azzal, hogy a palántát nem pénzért kell venni, másrészt azzal, hogy a zöldséget a közétkeztetésben használjuk fel – mondja a csongrádi Városellátó vezetője. Egy elhanyagolt kertészetbe lehelnek új életet.
Mindent Csongrádról

A delmagyar.hu hivatalos csongrádi Facebook-oldala, nem csak csongrádiaknak!

 
– A Start-munkaprogramban 3 hektáron termelünk zöldséget és nevelünk virágpalántát. Utóbbiból 19 ezer tövet, amelyek majd a város parkjait díszítik. Úgy gondolom, május harmadik hetében elkezdhetjük a kiültetést – mutatott körbe Dékányné Lantos Anikó, Csongrád főkertésze a Kis-Tisza utcai telephelyen, ahol üvegházakban és fóliasátrakban fejlődnek az apró növények. Az összesen 7 hektáros kertészet a Közmű Kft. tulajdonában van, ott korábban is mezőgazdasági tevékenység folyt, a cég azonban fizetési elmaradás miatt felmondta a szerződést a korábbi használóval. A telepet idén már a Városellátó Intézmény – szintén bérlőként, havi 10 ezer forintért – vette gondjaiba, részben például azért, hogy a hasznosítással pénzt takarítsanak meg a városnak. Az egykor elhanyagolt telepen még sok a munka, a felújítás, a gyommentesítés jelenleg is tart. Ezen, illetve a termelésben 40 ember dolgozik, a munkájuknak köszönhetően nemcsak olcsóbban állíthatja elő a város a palántákat, de a korábbinál nagyobb területen virágosíthatnak, mondta a főkertész. A startos dolgozók egy másfél éves képzésben is részt vesznek, ahol háztartási növénytermesztő és tartósító ismereteket kapnak. A tanfolyam ugyan nem OKJ-s képzés, de az elhangzottakat otthon is kamatoztathatják, tudatta Dékányné Lantos Anikó.

A virágpalánták a város parkjaiba kerülnek. Fotó: Králik Emese
A virágpalánták a város parkjaiba kerülnek.
Fotó: Králik Emese

A tanultakat Seres Mihály munkavezető rendkívül hasznosnak értékelte, több információt a tanfolyamon hallott először. A csongrádi férfi már nem először vesz részt a közmunkaprogramban. Úgy véli: most a rátermettsége, a megbízhatósága miatt választották irányítói posztra.

– Egyrészt megtakarítunk azzal, hogy a palántát nem pénzért kell venni, másrészt azzal, hogy a zöldséget a közétkeztetésben használjuk majd fel. A teljes igényt ugyan nem elégíti ki a Kis-Tisza utcai kertészet, de kiegészíti a környékbeli termelőktől vásárolt áru mennyiségét – jelentette ki a Városellátó vezetője, Hajdú László.

Olvasóink írták

  • 1. boros56 2013. május 16. 22:40
    „Ja, mert a saját palánta nem kerül pézbe? Többe. Számoljátok csak ki! De, mindent adjatok össze!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vasat lopott, hogy ételt vehessen

Nem volt mit ennie, ezért mintegy 200 darab, egyenként 6 méter hosszúságú vasbeton elemet, vasból… Tovább olvasom