Délmagyar logó

2017. 06. 23. péntek - Zoltán 21°C | 35°C Még több cikk.

Ha olcsó is maga a szőlő, a magja drága

A szőlő kilójáért 100 forintot kap a csongrádi termelő - a szőlőmagot megőrölve, 100 grammonként 1350-ért árulják a forgalmazók az interneten. A bogyó héján kínai pecsétviaszgomba terem a szomszéd megyében. Ilyen a melléktermékbiznisz.
Csongrádon a Csongrádbor Kft. vásárolja föl a közelben megtermett szőlő nagy részét, és bort készít belőle. Eközben törköly keletkezik, jogi szempontból különleges melléktermék, uniós és hazai törvény is foglalkozik vele.

Az a cél, hogy sehol se készüljön „gyönge minőségű borfelesleg", seprőbor, ezért „a termelt bor alkoholtartalmával arányos alkoholmennyiséget a melléktermékekben vissza kell tartani", az egészet ellenőrzött módon ki kell vonni a piacról, meg kell semmisíteni. Ezt Csongrádon úgy oldották meg, hogy a kunfehértói Arany Kapu Zrt.-vel szerződtek, amely lényegében a szállítás díját átvállalva elviszi a törkölyt. Pedig azt a kft.-nél is tudják, hogy az anyag értékes, és nem csak alkoholtartalma miatt.

A témát keresse a Délmagyarországban!

Délmagyarország / Délvilág hírek Fizessen elő a napilapra!

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

75 évesen New Yorkban akar futni

A csongrádi Kis Ferenc tavaly az év embere volt lapunknál, és az idén is bizonyított: korosztályában megvédte bajnoki címét a Budapest Maraton futóversenyen. Tovább olvasom