Délmagyar logó

2017. 09. 25. hétfő - Eufrozina, Kende 8°C | 19°C Még több cikk.

Hadiállapot a Körös-torokban

Egyetlen üdülő sem maradt szárazon a csongrádi Körös-torokban: a nyaralókban keletkezett kár a százmillió forintot is elérheti. A terület gondnoka szerint az elázott elektromos hálózatot át kell vizsgálni, az iszaptalanítás pedig többmilliós terhet ró a városra. A legoptimálisabb időjárási körülmények között is másfél hónapba telhet, mire fogadóképes lesz a fürdőhely. Szezonnyitás leghamarabb júliusban lehet.
Katasztrófaturizmus a torokban: mindenki a saját kárát méri fel. Fotó: Bíró Dániel
– Itt hadiállapotok vannak – summázza a látottakat Gál István. A férfi, akinek háza hat éve elázás nélkül átvészelte a rekord árhullámot, éppen visszatért egy Körös-toroki csónakázásból. Miközben gumicsizmáról félcipőre vált, komor arccal magyarázza, nem elég, hogy a parkettája bánta az idei tetőzést, a fal egyre szívja magába a vizet, ami tovább ronthat a helyzeten. Gondjával nincs egyedül, Csongrádon mintegy négyszáz üdülőtulajdonos hasonló problémákkal küszködik. Sorra érkeznek is a károsultak, a Körös-torok gondnoka meg – mint a helyi katasztrófaturizmus kalauza – egymás után szállítja őket a lábon álló házakhoz, amikből néhol még csak a tető látszik ki.

Métereket kell még apadnia a Tiszának ahhoz, hogy szárazra kerüljön az üdülőterület. A víz 540 centiméternél folyik vissza a mederbe, és akkor még nem beszéltünk az iszonyatos mennyiségű iszapról – fogalmaz a nem túl fényes kilátásokról Bottyán István. A fürdőhely mindenese a tetőzés idején az uszadék terelgetése miatt kényszerült napi többórás evezésre, most a nyaralók gazdáival ingázik méterekkel a fekvőrendőrök fölött, fák, házfalak, tetők, villanyoszlopok és lámpatestek sűrűjében, a szúnyogosban.

Messze még a homokpad

Jelenleg naponta mintegy húsz centimétert apad a Tisza Csongrádnál, tegnap délután 720 centimétert mértek. A vízügyi előrejelzés szerint május utolsó napjaira lehet száraz az üdülőterület. Ahhoz, hogy a méltán népszerű homokpad is előbukkanjon, 80 centis szint alá kellene süllyednie a vízállásnak. Szakemberek szerint a legoptimálisabb időjárási körülmények között is egy hónap szükséges ahhoz, hogy a mederben öt métert csökkenjen a Tisza vízszintje, a föveny kiszáradása pedig csak ezután kezdődhet meg.

– Másfél millió lesz belőlük négyzetméterenként – jósolja szemernyi kétség nélkül, miközben egyet közülük elhesseget kezével. Az egyik faházhoz érve elmondja, a kempingházak ajtajait elvitte a víz, amelyiket meg nem, azt megette a fene. Még jó, hogy tavaly elmaradt a felújítás, teszi hozzá Jakub József nyaralóján is eldeformálódtak a nyílászárók. A Mezőhegyesen élő nyugdíjas tudja, hogy képtelenség teljesíteni óhaját, mégis azt szeretné, ha a nap minden oldalról sütné második otthonát, akkor talán nem vész oda a tavaly még „tip-top" üdülő. Egy szentesi tulaj ennél kivitelezhetőbb, de drágább alternatívával rukkol elő: mindent kicsempéztet hatvan centiméter magasan, és kész – le van tudva az évezred árvize.

A gondnok szerint még hónapokba telhet, mire fogadóképessé válhat a Körös-torok. Mivel a villanyórák is vízben úsztak, az elektromos hálózat átvizsgálása is indokolttá vált. Ha a Tisza visszatér medrébe, meg kell várni, hogy a lerakott iszap kiszáradjon, különben nem lehet rajta dolgozni. Ez száraz időben is hetekbe telhet. Az iszaptalanítás és a tereprendezés több millió forintot is felemészthet, és akkor még nem esett szó a szolgáltatókról, akiknek ki tudja, mennyi kedvük lesz belevágni egy újabb csonka szezonba.

– Nyitás? Július eleje, az reális – mondja kissé ódzkodva Bottyán István, mikor a gáton partra szállunk.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vincze László: Nem frakciózunk

Nem alakítanak önálló frakciót a Fidesz színeiben megválasztott kisgazda képviselők – mondta… Tovább olvasom