Délmagyar logó

2018. 02. 18. vasárnap - Bernadett 1°C | 6°C Még több cikk.

Hétfőtől járható a csongrádi elkerülő út

Csongrád - Hétfőtől járható a csongrádi elkerülő út - hangzott el a képviselő-testület csütörtöki ülésén, ahol nagykoalíció formálódott annak érdekében, hogy drasztikusan ne emelkedjenek a helyi közműdíjak.
Hétfőn megnyitják a forgalom előtt a 451-es főút Csongrádot elkerülő szakaszát – jelentette be Kőrösi Tibor polgármester a képviselő-testület csütörtöki ülésén. Az új út sorsáról napirend előtt Murányi László érdeklődött, aki a városháza felújítását is kritikával illette, mert szerinte hiába szépült meg a homlokzat, ha csatornából oda folyik az összes víz. Az önkormányzat megköszönte annak a három csongrádi rendőrnek a munkáját, akik kézre kerítették azt a fémtolvajt, akik az árvízi emlékmű harangját lopta el néhány hete.

A város 2011-es költségvetési koncepciójával kapcsolatban a polgármester előzetesen elmondta, vagy folytatódik a város eladósodása, vagy visszafordítják a folyamatot. A most kalkulált 250 milliós működési hiányt 50 milliósra szorítanák le jövőre, ami Kőrősi Tibor szerint nem a legvirágosabb éve lesz Csongrádnak. Bedő Tamás azt emelte ki, hogy hiába nőnek jövőre a helyi adóbevételek, az állami normatívák ennél nagyobb mértékben csökkenek 2011-ben. Havasi Jánosné arról érdeklődött, miért szervezné ki vállalkozásba a diákétkeztetést, illetve ebből miért maradna ki Bokros. Azt a választ kapta, hogy ott minden feltétel adott az ellátáshoz, ellentétben a városi konyhákkal és étkezőkkel. Pap Gabriella alpolgármester hozzátette: helyi kis- és középvállalkozások helyzetbe hozásával lehet növelni az önkormányzat bevételeit. Vincze László országgyűlési képviselő arra kért magyarázatot, hogy több városi beruházásnál miért tervezték alul a költségeket, mert ezek a kiadások terhet rónak a jövő évi büdzsére. Elhangzott az is, hogy a városvezetés visszahőkölt a két bölcsőde összevonásától, mert a pályázati kritériumok ezt nem teszik lehetővé. A Széchenyi óvoda iskolába költöztetése csak úgy került szóba, hogy ellentmondásos vélemények láttak napvilágot a tantestület, illetve a szakszervezet részéről. A koncepciót végül megszavazta a többség.

Jelentős, a vízszolgáltatásnál 16, a szennyvíz esetében 35, a kéményseprésnél pedig 90 százalékos díjemelést javasolt a városi közműcég. Balogh Pál ügyvezető azzal indokolta a javaslatot, hogy a társaság hálózatainál és az önkormányzati tulajdonú fürdőnél számos javításra és korszerűsítésre volt és lesz szükség, ennek fedezetéül kellene tartalékot képezni, mert ezt hitelből finanszírozzák, és magasak a kamatkiadások. Képviselői kérdésre az ügyvezető elárulta, jelenleg 100 milliós kintlévősége van a cégnek, a tartozásokat pedig a társasházaktól beszedni a legnehezebb. A téma kapcsán nagykoalíciós egyetértés körvonalazódott: mindegyik felszólaló nehezményezte a magas díjemelést, és többen kérték a tartozások határozott behajtását. A testület végül mindegyik tarifánál 5 százalékos díjemelésről határozott. Arról is döntöttek, hogy a szemétdíjat 8 százalékkal emelik januártól.

Olvasóink írták

49 hozzászólás
 • 49. deszka 2010. december 21. 12:50
  „Tisztelt Norbi56
  Köszönjük ,hogy megosztotta gondolatait velünk egyszerű állampolgárokkal.Bízzunk abban,hogy szakértelmére igény fog tartani a város vezetése.”
 • 48. azénéletem 2010. december 21. 08:10
  „A feltételrendszer ki van alakítva? A szakmunkásképzés tisztelet a kevés kivételnek siralmas! Milyen szakmákra van most igény? A helyi kivállalkozások jó része törnkrement vagy vegetál.Nincs kiszámítható, évekig tartó feltételrendszer. Nem lehet versenyezni a multik által árult termékekkel amik minősége sokszor silányabb de ezt tudják megfizetni az emberek. Ez nem igénytelenség, pénztelenség kérdése. Pályázatok esetében nagyrészt a vidéki pályázók lettek a nyertesek, mert olcsóbban tudták vállalni a munkát. Isten tudja hányadik alvállalkozóval megcsináltatták, aki ténylegesen dolgozott már filléreket kapott, a hibákat meg valahogy nem vettük észre!
  magor63 Az én ötletsziporkám: mi már évek óta azzal segítjük egymást amivel tudjuk. Munkával, megtermelt zöltségek gyümölcsök cseréjével, kinőtt vagy megunt ruhák továbbadásával, egy-egy ötlettel /hol mit lehet olcsóbban megvásárolni/. Környezetemben már senkinek nem okoz problémát ilyet elfogadni, vagy adni.
  Nem kell ehhez helyi pénz - amit jó ötletnek tartok, de munka van a kidolgozásával. Ehhez csak empátia, odafigyelés és szeretet kell. Békés Karácsonyt!”
 • 47. lapszemle 2010. december 21. 05:46
  „Azt azért nem kell figyelmen kivül hagyni,hogy munkahelyet sem a kormány,sem az önkormányzat nem tud teremteni csak a feltételrendszer kialakitásával tud hozzájárulni ahhoz hogy a régi vállalkozások erősödjenek, újak meg betelepüljenek.”
 • 46. magor63 2010. december 20. 22:18
  „Tisztelt Norbi56!
  Nagyon köszönöm a színvonalas hozzászólását a többi fórumozó nevében is. Összeségében nem töltött el
  nagy bizalommal a jövőt illetően. Ezek a problémák országos szinten is nagyon húsbavágóak lesznek,
  ha egyszer méltoztatnak a "nagyjaink" is nekigyürkőzni. Jobb és kényelmesebb a homokba dugni a fejüket
  és kevébé népszerűtlen. Városi szinten ha csődgondnokot neveznek ki, akkor már nem lesz apelláta-
  de legalább nem a vezetésre haragudnak a becsapott kisemberek. Örülnék ha az új kurzus nem folytatná elődeik jövőfelélő politikáját. Jobb ha felkészülünk arra , hogy saját magunkat kell kicibálni a mocsárból a
  saját hajunknál fogva. Kicsit lehetetlen, de jöttünk már ki rosszabb helyzetből is történelmünk folyamán.
  Én is pesszimista vagyok a város tőkevonzó képessége iránt, és a rózsaszín ködként lebegő gyógyturizmus
  mantrájában sem hiszek. Szép álomnak tűnik az 1 millió új munkahely, de egyenlőre örüljünk ha meg tudjuk
  tartani a jelenlegieket. Én látnék lehetőséget elsősorban a minőségi mezőgazdasági termények előállításában
  amellyel sokkal több embert lehetne foglalkoztatni. Gondolkodnék a helyi pénz bevezetésében amelynek több
  funkciója is van ahol már sikeresen működik. Pl. igazi közösséget hoz létre az egymásrautaltság érzéséből,
  másrészt helyben marad, nem vonják ki a multik a rendszerből, harmadrészt sokkal inkább felhasználható
  az önkormányzati feladatok ellátására , nem kell várni az országos munkaügyi programokra.
  Persze ezek csak ötletelések , de ha többen "brainstormingoznánk" lehet , hogy kijönne belőle valami.
  Várom az ötletsziporkákat tisztelt választópolgárok.”
 • 45. Norbi56 2010. december 20. 19:12
  „Tisztelt magor63!
  Sajnálom, hogy olyanokat kell írnom, amit nagyon sokan nagyon nehezen viselnek el, és nekem is nehéz tudomásul vennem, hogy az elődeink felelőtlenségéért nekem kell fizetnem, akár úgy, hogy több adót fizetek, akár úgy, hogy magasabbak a szolgáltatások díjai, akár úgy, hogy alacsonyabb színvonalú szolgáltatást kapok.
  Szomorú, de én sem tudok olyan csodás receptet ami rövidtávon megoldaná a valamennyiünk problémáit.
  Az is szomorú, hogy a városnak kevés az olyan forgalomképes vagyona amivel kompenzálhatná a fejlesztések terén feleslegesen elköltött száz milliókat. Ugye nem kell magyaráznom, hogy a 120 millióért felújított Ifjúsági ház, a 70 millióért felújított mozi és az eladni próbált Erzsébet szálló forgalmi értéke egyaránt nulla, vagy nulla közeli érték. Egyszóval eladni valónk nem nagyon van, már csak azért sem mert nincs kereslet ezek iránt az ingatlanok iránt. A lakó ingatlanjain ára évről évre csökken, kereslet hiányában és a város leépülésének okán.
  Rövid távú megoldás csak az lehet, hogy a kötelezően ellátandó feladatokat arra a minimális szintre csökkenti a város amely még a törvényi feltételeknek alulról megfelel. Ennek sajnos iskola, óvoda, bölcsőde, és más még meglévő intézmények és a hozzájuk kapcsolódó személyzet esik majd áldozatul. Megjegyzem, hogyha ezt folyamatosan megtette volna a város vezetése, akkor sokkal kisebb traumát okozott volna. Az önkormányzat által ellátandó feladatok jó része demográfiai adatokból 1, 3, 6 ,14 évre tervezhetőek. Természetesen az finanszírozás módját ilyen labilis politikai és gazdasági helyzetben nehéz tervezni
  Most nem volt kedvem számolgatni, de a kiadások nagyobbik fele (talán 60 %)a bér és annak a járulékai a kisebbik hányad a dologi költségek hányada.
  Összességében olyan működési költségvetést kell készíteni ami lehetővé teszi az adósságszolgálat teljesítését és a minimumra faragott működési költségek finanszírozását, úgy, hogy működési költségvetést TILOS hiánnyal (hitelfelvétellel)tervezni.
  Veszélyes fejlesztési politika az amely úgy akar fejleszteni, hogy acéljaihoz saját forrása nem áll rendelkezésre . (Olyan mint az autóvásárlás 0% önrésszel kiszámítható és hosszútávon rendelkezésre álló jövedelem nélkül.) (biztosan elviszi a végrehajtó)
  Sajnos az önkormányzatok fejlesztéseinek nagy része nem jövedelem termelő beruházás. Vannak költség csökkentőnek tervezett beruházások, de általában ezekről is kiderül hosszútávon, hogy nem olcsóbb legfeljebb annak látszik, illetve minőségileg jobb, magasabb színvonalú.Nem akarom most felsorolni a város elmúlt időszakon belüli beruházásait, egy sincs ami költséget csökkentene. Még az annak látszó nyílászáró cserék sem mindig és nem biztosan költségcsökkentőek, pláne ha olyan épületeken hajtják végre amelyek sokkal inkább lebontani mint megtartani valóak..
  Célszerű lett volna olyan beruházásokba kezdeni amelyek vonzóvá teszik a várost olyan termelő tőke számára amelyhez az alapanyagok itt rendelkezésre állnak. Az Ipari park nem ilyen .Kelet-Európában kb. 50000 1-2 ha területű ipari parki területet ajánlanak a befektetőknek. Annak a valószínűsége, hogy egy befektető Csongrád városát választja tendál a 0-hoz. Hiszen sem nyersanyag, sem energia, sem képzett munkaerő nem állrendelkezésre Tehát ez az út zsákutca. Ellenben ha már az Önkormányzat kötvényt bocsájtott ki azt nem kellett volna felélni hanem egy olyan Technológiai parkot kellett volna létrehozni amelyben egy helyen van a K+F a gyártás fejlesztés, a gyártmányfejlesztés és az értékesítés. A fejlesztésekben rejlő extraprofitot kellene, kellett volna a város fejlődése érdekében ide vonzani.
  Írhatnám még hosszan, hogy a jól boldoguló, hazai és európai önkormányzatok mit tesznek és mennyire hosszú távra gondolkodnak.
  Elnézést, de ez a téma egy hosszú , városi szinten talán több száz oldalas dolgozatban fejthető csak ki, mindenre kiterjedően. Éppen ezért abba is hagyom. Úgy gondolom, hogy így is sokkal többet írtam, mit amit egy átlagpolgártól itt elvárhatnak.
  Maradok tisztelettel”
 • 44. magor63 2010. december 20. 18:01
  „Kedves Norbi56!
  Vitatkozhatunk itt számokról, ktg.elemekről,jogos vagy jogtalan emelésekről de egyről ne feledkezzünk meg.
  Mégpedig a lakosság tűrőképességéről mind anyagilag,mind érzelmileg.Tudom a szolgáltatások nem a szoc.
  szféra részét képezik, de könyörgöm ne akarjunk Ny-Eu-i árakat elérni ilyen gyalázatos Etióp fizetések
  mellett. Mit gondol a franciák vagy a németek mit tennének ilyenkor? (költői kérdés volt).
  Látom Ön tud egyet-mást a költségvetés tervezéséről, hiszen ez a szakmája, ezért arra kérném , hogy osszon
  meg velünk egy-két ötletet , hogyan tudnánk ebből a gyilkos adósságspirálból kilábalni.
  Kíváncsian várom a válaszát.”
 • 43. Norbi56 2010. december 20. 16:57
  „Kedves Zidan1!
  Azért nehéz ilyen párbeszédeket folytatni, mert NEKEM ! is mindig pontosan kelen fogalmazni. Sajnos ezekbe a rapid kommnetekben ez gyakran elmarad. (S ezt most tekintse Önkritikának, önmagammal szemben! )Természetesen a fajlagos 1 m3-re eső költség nőtt 150%, így aztán mindegy hogy a fogyasztók száma mennyivel növekedett. Vajon ki a felelős azért, ha igaz az Ön állítása és rosszul gazdálkodik valamelyik önkormányzati cég ?szerintem pedig csak a tulajdonos tehet..persze ezek m i vagyunk Ön és én !Bennünket képvisel a képviselő testület ez a nevük Ők delegálják a felügyelő bizottságot a mi nevünkbe akiknek az a dolguk, hogy az Önkormányzat az Ön és az Én érdekeimet képviseljék és ne engedjék rosszul gazdálkodni az általuk felügyelt céget. természetesen hivatkozhat még külső körülményekre, de azokra valamennyiünknek reagálni kell Nekem , Önnek, az általunk megválasztott képviselő testületnek, az általuk delegált felügyelő bizottságnak(pénzt kapnak érte) és így tovább, az operatív kérdésekben természetesen a cég vezetőinek (vezetőjének).
  maradok tisztelettel”
 • 42. Zidane1 2010. december 20. 16:16
  „Tisztelt Norbi56!

  A 150 % költségnövelés mellé azt is figyelembe kell venni, hogy a szennyvízberuházással az ellátott lakások száma, így a fizetők száma is drasztikusan megemelkedett (jóval több mint 1,5 szeresére, pontos számot nem tudok).
  Nem ellenkezni akarok, csak véleményem szerint a kialakult helyzetről nem egyértelműen a tulajdonos tehet....

  Üdvözlettel”
 • 41. Norbi56 2010. december 20. 15:30
  „Kedves Zidan1 !
  Bár én még 2002-ben nem éltem itt, de azt tudom, hogy akkor kezdődött egy szennyvízvezeték , szennyvízrendszer építés összesen 4,0 milliárdos beruházás , és egy új szennyvíz tisztító üzemeltetése. Azt is tudom, hogy ebben a rendszerben 16 db átemelőt kell működtetni ami nagyságrenddel emelte ezen a tételen az energia költséget, szagtalanítót kell működtetni, a szennyvíz telepen folyamatos műszakban kell dolgozni több embernek a korábbihoz képest. Tudom , hogy nehéz megérteni, de a szolgáltatás minőségének emelkedése ne jár együtt a rendszer olcsóbb működésével sőt. Tehát a költségek nem 71 %-al (nettó 28 %)hanem 150 %-kal emelkedtek , azonnal a rendszer üzembe helyezésekor. Ehhez mérten a 71 % emelés jócskán alatta marad a költségnövekedésnek. Úgy tudom, de ha nem javítson ki, hogy a szennyvíztisztítás e módját( amivel én teljes mértékben nem értek egyet, pontosan az energia pazarló rendszer miatt)) a város akarta, a város polgárainak kényelme érdekében. Sajnos a kényelmet meg kell fizetni.Tehát itt a a 28%-os(71-43) díjemelést és a 150 %-os költségnövekedést kell egybe vetni. Sajnálom, de számok kegyetlen ellenfelek és az ördög mindig a dolog részleteiben van.
  Maradok tisztelettel”
 • 40. Zidane1 2010. december 20. 13:57
  „Tisztelt Norbi56!

  A szennyvízdíj 2003-as számlán: 134 Ft/m3, 2010-ben: 230 Ft/m3(ÁFA nélkül). Ez 71 % áremelkedés, míg a fogyasztói árindex 43% emelkedést mutat ebben a 7 évben. A Kft. pénzügyi helyzetéért nem csak a testület okolható, ebben a Kft szerepe is jelentős, amit az érintett személyek iránt érzett tiszteletből ezen a fórumon nem részletezek. Persze ez csak az én véleményem.

  Üdvözlettel:”
 • 39. keletaru 2010. december 20. 13:23
  „Norbi56 :-( Köszönöm válaszát ! Sajna itt megragadt ez a település , mindig fentről mondják meg mi "itt", ki itt a jóóóóó !
  Persze a mi pénzünkből , s mint látszik az értelmiség asszisztál hozzá . Mindegy milyen áron hisz a felelősségre vonás úgy is elmarad . Nem lepett meg az sem mikor írta kétkulcsos viselkedésüket ! A baj itt az emberek memóriája rövidtávú, s ezen döntéseket mindig elfeledik , azt hiszik majd holnap reggel tényleg jóóól laknak !Rég tudjuk , szélfúúúúta ahol a politika elkezdődik véget ér a becsület , értünk . Üdv Kuci”
 • 38. Norbi56 2010. december 20. 09:33
  „tisztelt deszka ! nekem is meggyőződésem, hogy még jó néhány szakember van a városban, én is ismerek néhányat , és speciel a költségvetési gazdálkodáshoz értek, ezt tanultam, Pénzügy-költségvetés szakon szerzetem diplomát. Nem tehetek mást ezzel kell foglalkoznom.
  Az a tapasztalatom, hogy aki tud más területen boldogulni az nagy ívben elkerüli a politikát. Ennek az az oka, hogy a pártok nem tűrnek a központitól ( vagy a "szeretett vezető"-jétől) eltérő véleményt.
  Sajnos nagyon sokan vannak, vagyunk akik a munkánk során rendszeresen szembe találkozunk a meglehetősen kontraszelektált politikai osztállyal.
  Szomorú, hogy a "népképviseleti demokrácia" világméretekben mond csődöt és sajnos nem csak nálunk a kontraszelekció és a korrupció melegágya. Pillanatnyilag nem tudunk mást, bár lenne ötletem ...”
 • 37. Norbi56 2010. december 20. 08:56
  „Tisztelt Kuci!
  Meglehetősen egyszerű a magyarázat ! Még ha szakmailag egyet is értettek velem, politikailag nem merték vállalni a döntéseket, mást mondtak a testületi ülésen és mást mondtak a bizottsági ülésen zárt körben. Én már nagyon régen nem támogatok pártpolitikai elven előterjesztéseket, javaslatokat, igyekszem szakmai , gazdasági alapon maradni.
  Volt olyan, hogy a bizottsági ülésen megszavazták az indítványomat és a testületi ülésen ellenkezőleg szavaztak. Számos alkalommal a könyvvizsgálóasszony is felhívta a költségvetésben rejlő veszélyekre a figyelmüket mégsem történt sok. Számtalan esetben előfordult, hogy a költségvetési előirányzatát túllépő vezetővel szemben semmilyen retorziót nem alkalmaztak. Persze ennek az volt az oka, hogy eleve irreális költségvetést fogadtak el, igy nem lett volna etikus azt fegyelmezni aki csak végrehajtó volt, nem döntéshozó. Éppen ettől óvnám most is a képviselő testületet. Ebben a struktúrában nem tudnak olyan költségvetést csinálni amiben 200 milliónál kisebb lenne a hiány. Persze tervezni lehet ilyen költségvetést de realizálni nem.
  Azt pedig tudjuk, hogy annak mi lenne az eredménye, következménye.
  (Ami az elmúlt négy évben egy külsős bizottsági tag tiszteletdíját illeti az kb. nettó 20000 Ft/hónap( függött az egyéb jövedelmeik nagyságától az SZJA miatt.) Ez általában havonta egy rendes és egy rendkívüli bizottsági ülési napot jelent és kb. egy nap alatt lehetett tisztességesen felkészülni, több tucat előterjesztést elolvasni, jegyzetet készíteni, véleményt írni. Tény hogy még egy viszonylag jól működő bizottság ülésein is sok az üresjárat, a mellébeszélés, a tárgytól való eltérés ami elfecsérelt energia mindazok részéről akik ezt komolyan veszik , vették és tudják is , hogy mire vállalkoztak, vagy mire kaptak megbízást, mert sajnos....
  Az összehasonlítás kedvéért ma Budapesten egy szakértői napidíj 80-100 Ft , vidéken 40.000.Ft/nap. Ebben általában benne foglaltatik az szakértő utazási és és minden egyéb rezsiköltsége is. )”
 • 36. deszka 2010. december 20. 08:21
  „Az a baj itt Csongrád városában ,látva a testületi üléseket,hogy választott vezetőink az érdemi munka helyett egymással foglalkoznak.Meggyőződésem, hogy nem csak egy olyan szakember van van a városba mint Norbi56.”
 • 35. keletaru 2010. december 19. 20:34
  „Norbi56: 1 dolgot nem értek ha "ön" külső tag ( mint tudjuk itt Csongrádon azok is kapnak gázsit , nem az összeg szerűsége a lényeg az , hogy "kap" ) volt 1 bizottságban , mint a számokból olvashatjuk elégéééé tájékozott akkor , hogy nem talált meghallgató fülekre ? Valami itt részemről sántít !!! Nem kell ahhoz bent lenni lássuk e balgaságok sorait !!!!!Mindenesetre az biztos valami akkor évek óta bent nem stimmel ha ön ezeket a számokat már bent is tény szerűen látta ! Lenne egy kérdésem , akkor a Lengyel országi testvér városban mert az város ki-é az étterem ??? Üdv Kuci
  Ui.: Várom válaszát , mert étterem van !!!!”
 • 34. faQtya 2010. december 18. 23:21
  „... hiába keresnek meg ezer hasonló szakértelemmel bíró közgazdászt, építészt, bankárt, igazgatót stb..., és lehetne a város lakosságának akár 90%-a is hasonló kvalitású ember, amíg a szellemi leárnyékoltság légmentesen záró búrája alatt élő néhány demagóg vezeti a várost, a polgároknak birka módjára arra kell haladni, amerre a terelőkutya hajtja őket. Akkor is, ha ők sokkal többen vannak.
  Arról ne is beszéljünk, itt is a pártfegyelem uralkodik... tudom, többen meg tudnánk nevezni olyan képviselő(ke)t, akik a testületi ülésen többnyire csak testben vannak jelen. Ha szavazásra kerül sor, csak megkérdezik, hogy milyen gombot kell nyomni. (...és akkor is megkérdezi, ha figyelt...)”
 • 33. bambuska 2010. december 18. 21:21
  „csatlakozom a sportszeretőhöz! mégis csak jó lenne ha a város vezetői megkeresnék Önt! Már korábban is írtam, hogy kevés az olyan tárgyilagos és szakszerű hozzászólás mint az Öné!”
 • 32. Norbi56 2010. december 18. 21:00
  „Kedves sportszerető!
  Köszönöm sorait. Ajánlom figyelmébe az "Iskolába költözne az óvoda" című cikkhez írt kommentemet.”
 • 31. sportszerető 2010. december 18. 20:47
  „Norbi56!
  Köszönöm a kimerítő választ, és sajnálom hogy a tudás, szakmai tapasztalat, nem nyerő Csongrádon.
  Legalább mi fórumozok tanulunk Öntől, hiszen minden írása megvilágítja(elmagyarázza a hozzá nem értőknek) bennünk hibákat, rámutat arra az útra amelyen járni kellene az illetékeseknek.
  Tisztelettel:Sportszerető”
 • 30. Norbi56 2010. december 18. 19:17
  „Tisztelt sportszerető!
  Azt, hogy miről volt szó a választások előtt és ki miről beszélt akkortájt én nem tudhatom, én amióta itt élek (2004) Csongrádon többször felajánlottam a mindenkori vezetésnek a szakmai ismereteimet, hangsúlyozva azt, hogy részfeladatok megoldásában szívesen részt veszek, gazdasági program készítés, költségvetés elemzés, stratégia készítés, vagy ezek egy-egy elemének koordinálása. Az elmúlt 6 évben egyetlen-egyszer sem kerestek meg. Azt is hangsúlyoztam, hogy nem szívesen dolgoznék köztisztviselőként. Ennek családi és szakmai (gazdasági)okai is vannak. De azt is, hogy ingyen sem szívesen.
  Ennek ellenére az elmúlt négy évben a Pü.bizottság külsős tagja voltam, és így volt alkalmam véleményt alkotni az elmúlt négy év gazdálkodásáról. Ezt mintegy 50 oldalnyi szakértői anyagban és több száz órányi aktív részvétellel meg is tettem. ( hasonló nagyságrendű elemzést több millió( nyolc) forintért készített az önkormányzat de természetesen nem csongrádi, hanem pesti szakértőkkel ) s természetesen mivel ebben a körben forgok, azt is tudom miért, és miért azokkal akikkel csináltatták.
  Ezt az elmúlt négy évben írt anyagot, Dr. Kőrösi Tibor polgármester úrnak is eljuttattam. Sőt azóta egy továbbit is a díjemelésekkel kapcsolatban. Polgármester úr megköszönte, de azzal merőben ellentétes költségvetési koncepciót és díjrendeletet alkottak. Azt korábban leírtam, hogy hosszabb távon egyiknek sincs realitása. De az idő múlásával az önkormányzat veszteségei egyre nagyobbak lesznek és egyre nehezebb lesz megfelelő megoldást találni. Persze tudom, ha a város csődbe is megy(fizetésképtelenné válik akkor sem lesz lyuk a helyén, csak rosszabbul fogunk élni. Mi mindannyian.
  Én nem a betegségek gyógyításának, hanem a megelőzésének vagyok a híve. S hogy ez így van annak szakmai ,tapasztalatai okai vannak. Sajnos Csongrád városa már nem csak, hogy beteg, de haldoklik( önök írták). Ebben az esetben pedig csak valamilyen drasztikus terápia , vagy merőben új gyógymód segíthet. Azt kell tapasztalnom, hogy a régi-új képviselő testület jelentős többsége úgy gondolja, hogy még évekig húzható az agónia, és érdemi beavatkozásra még verbálisan sem szánja el magát, sőt, azt gondolják, hogy szociális demagógiával hosszú ideig lehet a lakosokat, polgárokat embereket(kinek-kinek ízlése szeri) etetni. Mivel én másként gondolom, másként gondoltam korábban is, a megyei közgyűlésben és Szentes városánál is, nem vagyok túlzottan népszerű az álláspontommal. Nem vigsztal, de az idő engem igazolt, engem igazol. Nem népszerű dolog azt mondani, hogy a régi megszokott módon nem lehet rendbe tenni a város szénáját. Ezért aztán kénytelen vagyok a 25 évnyi költségvetési gazdálkodási, gazdasági, vezetői tapasztalatomat, tudásomat ott kamatoztatni ahol erre igényt tartank.
  Maradok tisztelettel”
49 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Iskolába költözne az óvoda Csongrádon

Három nevelési intézmény sorsa is napirendre kerül Csongrád 2011-es költségvetési koncepciójának mai megvitatásakor. Tovább olvasom