Délmagyar logó

2017. 06. 28. szerda - Levente, Irén 22°C | 35°C Még több cikk.

Horgászbázis épül a csongrádi Holt-Tisza partján

Csongrádon viszonylag kevés vendéghorgász fordul meg, pedig többen is jöhetnének, hiszen halban bővelkednek a vizek. A helybeli horgászegyesület önerőből és önkormányzati segítséggel a Kisrétben horgászbázis kialakításához fogott. Az első faházban már az idén szállást kaptak a pecások.
A horgásztanya, ahol jó halételeket is készíthetnek, jövőre két összkomfortos faházzal várja a vendégeket. Fotó: Bálint Gyula György
Szép őszi fényben úszik a táj. Kisrétben, a Holt-Tisza partján két elszánt horgász készül a nagy hal kifogására, de valamiért nem éhesek a halak. Gyapjas Mihály, a horgászegyesület elnöke mosolyogva nézi őket a horgásztanyához vezető út széléről. Úgy tűnik, mintha nem lenne érdemes itt áztatni a zsinórt. Ez azonban csak a pillanatnyi látszat.

– Kapitális halak vannak ebben a vízben, ennek már híre ment – mondja Gyapjas Mihály. – Két éve találtunk itt egy kilencvenkilós harcsát, ami szomorúságunkra elpusztult, mert egy horgász, mint hírlett, hat órán át fárasztotta, de nem tudta kifogni. Hatvan-hetven kilós szürkeharcsákat nemegyszer fogtunk ebből a vízből, szép számmal amurokat és pontyokat is, jóval húsz kilón felettiek voltak. Van olyan horgászunk, aki tavaly csaknem ötszáz kiló halat fogott itt összesen. Lefotózta mindegyiket, aztán visszaeresztette a vízbe. Ezt a szokást többen is követik.

A horgásztanya még nagyon új állapotban van, az egyik faházat tudták csak fölállítani az idén, a másik jövőre érkezik meg. Gyapjas Mihály azzal még nem dicsekedhetett, hogy mindennap élet volt a tanyában, de amikor majd mindkét ház itt áll – vagyis jövőre –, akkor lesz ez a hely igazából a horgászturizmus csongrádi bázisa. Jövőre a kisréti horgásztanya része lesz a csongrádi idegenforgalmi kínálatnak.

– Nagyon sok érdeklődő van. Néhány hete a város adott otthont a 13. kézműves horgászversenynek, az ország minden részéből jött egy-egy csapat, és többen jelezték: szeretnének itt néhány napot eltölteni.

A kisréti horgásztanya azért lehet vonzó, mert a víz mellett van, és összkomfortos. Fürdőszobája, jól fölszerelt konyhája van, alkalmas pihenésre és társas összejövetelekre, mivel az udvaron negyven-ötven személynek elegendő fedett teret alakítottak ki. Bográcsban is lehet főzni, s van hely sátraknak, legalább harmincnak. Légvonalban egy kilométerre van a városközponttól, ide ki is lehet sétálni.

A vizet szigorúan fürkésző Doktor István a helyi Gamesznél karbantartó. Nem tudott beszámolni idei horgászsikerekről, mert építkezik, de kéthetente szakít időt, és fogott elég sok pontyot és kárászt. Egy nagyobb harcsával viszont nem bírt, az elmenekült. Ő is úgy látja, szükség van erre a tanyára. A másik megkérdezett horgásznak, Szabó Sándornak több ideje van a halakra. Szentesről jött át az egyesületbe, mert itt több lehetőség kínálkozik: a Kurca tönkrement. Nagyobbak a halak, s a szerencse is kedvesebb, olyan még nem volt, hogy egy-két pontyot ne fogott volna. Ő is úgy látja: a halakon nem múlik a turizmus élénkülése Csongrádon.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Békés csongrádi csatornaellenőrök

Nem a polgárőrök által kísért vízműves dolgozók nyomoznak az illegális csatornabekötések után… Tovább olvasom