Délmagyar logó

2017. 08. 22. kedd - Menyhért, Mirjam 14°C | 24°C Még több cikk.

Idén nem épül tovább a csongrádi Tesco

Csongrád - Idén nem épül tovább a csongrádi Tesco, a területet lezárták, de már nem őrzik. A multinacionális vállalatnak a mélyen fekvő terület, a gazdasági válság és a hipermarketadó is föladta a leckét. Most átgondolja, tényleg fontos-e neki ez a beruházás, amelyre eddig körülbelül 1 milliárd forintot költött.
Dinoszaurusz-csontvázként fehérlik Csongrád határában, a Kiskunfélegyháza felé vezető út mellett a Tesco 3000 négyzetméteres alapterületű hipermarketjének betonszerkezete. Az építési engedélyt már 2008-ban megszerezte a vállalat, a csongrádi önkormányzat pedig gyorsan, soron kívül módosította az általános rendezési tervet, hogy a bevezető út is időben elkészülhessen. Aztán jött a gazdasági válság, később pedig kiderült, hogy a terület lapos, vizenyős. Az első kivitelezővel is volt vitája az építtetőnek, és amikor végre elkezdődhetett a munka, kiderült, hogy erős cölöpökre kell építeni a vázat, ha nem akarják, hogy megsüllyedjen az áruház padlója a vásárlók alatt. Egy éve még úgy volt, 2010 nyarának végére nyitnak, aztán a karácsonyi bevásárlások kezdetére tervezték az indulást, de ez a szándék is meghiúsult: kiderült, hogy a multinacionális cégnek 10 milliárd forint hipermarketadót kell fizetnie. Az építkezés ősz óta áll. Nemrégen az őrzés-védelmet is megszüntették, ami információink szerint majdnem egymillió forintba került havonta.

Szabó Anita, a Tesco Global Zrt. kommunikációs szakértője tavaly ősszel azt nyilatkozta, nem tudja megmondani, mikor folytatódik az építés, a vállalatnak felül kell vizsgálnia fejlesztési terveit, mert szűkültek a lehetőségei. Most pedig azt felelte, a Tesco épp zárja előző üzleti évét, és készíti az új év terveit. „A vállalat többek közt újraértékeli a folyamatban lévő beruházásait, hogy azok milyen mértékben felelnek meg üzleti céljainak. Pár hónapon belül születik majd döntés arról, hogy melyek azok a beruházások, illetve városok/települések, amelyekre a Tesco idén fókuszálni fog" – írta a szakértő.

Betonváz a kerítésen kívülről. A terület jelenleg csak a tábla szerint építési. A szerző felvétele
Betonváz a kerítésen kívülről. A terület jelenleg csak a tábla szerint építési.
A szerző felvétele

A félbemaradt építkezésnél tábla hirdeti, mi lesz itt, és hogy milyen számon lehet érdeklődni a bérelhető üzlethelyiségek iránt. A telefonszámon jelentkező üzletkötő megadott egy másik számot, és végül azt sikerült megtudni, hogy idén már nem épül tovább az áruház.
Mindez azonban nem jelenti azt, hogy a Tesco végleg otthagyná Csongrádot: a vasbeton szerkezetet téliesítették, és bármikor folytatható, befejezhető a munka. Az elkészült vázzal és a közművekkel együtt – egy szakértő becslése szerint – körülbelül 1 milliárdot költhettek eddig erre a beruházásra.

A város kereskedői és a már idetelepült áruházláncok egyáltalán nem bánják, hogy a „nagy testvérnek" nincs szerencséje Csongrádon. Ugyanakkor a Tesco már az induláskor bejelentette, hogy 100 embernek szeretne munkát adni, erről pedig egyelőre szó sem lehet.

Olvasóink írták

 • 19. SBetti 2011. április 18. 07:56
  „Igen, a Tesco sokszor nem olcsóbb, mint mondjuk a helyi boltok (Lidl, Penny, Coop stb), de amit én szeretek benne pl. hogy ha kell egy mosópor, akkor többféle akciós termék is van a polcokon, valami az árban akciós, van amihez hozzá adnak 20%-ot bónuszban, van esetleg, amit árukapcsolással akcióznak meg és ajándékba hozzá adnak egy öblítőt...

  Egy maszek boltos nem véletlenül nem tud a Tesco árakkal versenyezni, hiszen tapasztalatból tudom (van néhány boltos ismerősöm is), hogy a Tesco annyira nyomott áron veszi meg a termékeket hatalmas mennyiségben, hogy a kiskereskedő nem kapja meg annyiért a nagykernél az árút, mint amennyiért a Tesco sokszor kínálni tudja... A kisboltos azzal tud még versenyezni a Tesco és társaival, hogy ember módjára kiszolgál, nem robotként, hanem néhány kedves szóval. Igyekszik házias, itthoni ízekkel (pl. a pékárút ritkán veszem meg a Tescoban, Lidlben) friss termékekkel odacsalogatni.”
 • 18. Öszintenő 2011. április 17. 21:46
  „A tesco egyátalán nem olcsó! Mondjuk van még ennél pofátlanabb árakkal dolgozó maszek is, de nem ez a jellemző.
  Nem értem azokat akik annyira várták a megnyitást. Itt csak a mindent egy helyen elve érvényesült volna, De manapság a csongrádi ember kaján kívül nem nagyon vesz mást. Egyébként ha jól tudom már a szentesi "tesó" áruház nyitvatartása is lerövidült.”
 • 17. Norbi56 2011. április 17. 13:39
  „Ha a TESCO megépülne a Főutca kiürülne ! A haldokló Csongrádból, halott Csongrád lenne ! ... valószínűleg erre jöttek rá a multik is, és menekülnek hátrahagyva egy emlékművet, a mi butaságunk emlékművét!”
 • 16. 4Angel 2011. április 17. 12:18
  „Milettveledszéphazám? 2011.04.17. 06:57

  Igazad van, én igaz nem csongrádi vagyok , de én is tapasztalom, hogy bizony a Tescóba, a mák 400 Ft (nem most mert most akciós) a Pennyibe 250 Ft és még sorolhatnám !!!! Nem csak ez a termék sok termék így van csak vakok az emberek !!!!”
 • 15. azénéletem 2011. április 17. 09:15
  „14. Milettveledszéphazám? 2011.04.17. 06:57
  Én is így gondolom, már régen nem járunk Tescóba. Akcióik egy része: előbb felárazom, majd leárazom.”
 • 14. Milettveledszéphazám? 2011. április 17. 06:57
  „Tisztelt forumozók!

  Lehet, hogy sokmindent-sokféleséget, szélesebb árúválasztékot, esetleg akciót találnak a Tescoban, de uram bocsá (!!)tessék már szétnézni-összehasonlítani a helyi boltok árfekvéseivel.
  Hamarosan ráfognak jönni, hogy nem is olyan olcsó a Tesco!!
  NE HIGGYENEK A SZEMÜKNEK, FÜLÜKNAK!
  Nézzenek szét a helyi boltokban, kellemesen fognak csalódni!”
 • 13. Joe§ 2011. április 16. 18:14
  „Sajnálom azt a 100 embert, akinek ez munkalehetőség lett volna. Csongrádiaknak meg marad a Szentesi Tesco, mert ez nekünk így jó???”
 • 12. vera2 2011. április 16. 16:34
  „Akinek sok a pénze az azért menne, akinek kevés az meg azért biciklizne! Nagyon sokan át tekernek szentesre csak azok nem akik lusták annak meg mindegy van-e tesco az megy a közelebbi boltban, Nem számít az ár neki! DE nagyon sokunknak szüksége lenne rá!”
 • 11. macs 2011. április 16. 10:39
  „Múltkor egy kisboltban voltam kénytelen vásárolni, lényegesn többet fizettem. Lehet, hogy a csongrádi tullajok fellélegeznek, és a vásárlók?”
 • 10. keletaru 2011. április 16. 09:55
  „Lehet egyes beruházók reálisan látnak , s az irányt is látják . Itt csak elfekvőket akarnak egyesek építeni , nem befektetőket keresni ! Fazék üres.......... mint egy némelyik képviselő gondolata ! Üdv Kuci”
 • 9. hurkagyurka04 2011. április 16. 08:55
  „Kiskunfélegyháza közelében , a piramistól nem messze van egy hasonló beton csontváz. Évek óta ott csúfítja el a természetet.
  Biztos vagyok benne, hogy Csongrád város időhatáros építési szerződést írt alá a tulajdonossal, mely a környezet rehabilitációra is kiterjed, ha netalán mégsem épülne meg a bevásárló központ.”
 • 8. THE 2011. április 16. 08:46
  „A környező kisboltok még egy kicsit fellélegezhetnek.”
 • 7. Joe§ 2011. április 16. 08:37
  „Szentesen az emberek nem lusták ki biciklizni a Tescoba!!”
 • 6. hank 2011. április 16. 00:47
  „3: "bökényböl senki nem biciklizne oda ki !!!" ---> persze, hogy nem. Átbicikliznek Szentesre sokan. :-)”
 • 5. SBetti 2011. április 15. 21:07
  „A Tesco egy-egy kisvárosban töredékben a városlakókra és nagyrészt az átmenő forgalomra számít. Ha Csongrád lakosságát akarta volna a vevőkörének, akkor beljebb keres telket magának és nem a városon kívül kezd az építkezésbe az elkerülő csomópontjában.

  Amennyiben meghiúsul az építkezés, akkor a városunk végében tornyosulni fog ez a vasbeton szerkezet és ez fogadja a Csongrádra érkezőket? Szép látvány lesz 1 milliárdért! Kb ilyen van KKfházán a Tescoval szemben is (és még hány helyen)...”
 • 4. Öszintenő 2011. április 15. 18:10
  „Tisztelt 3. hozzászóló!
  Csongrádon nem csak a bökényi városrészben élnek emberek! Nem is értem a hozzászólásod...”
 • 3. 4Angel 2011. április 15. 16:36
  „nem oda kellett volna elkezdeni szerintem, hanem a panelok közé !!!!

  bökényböl senki nem biciklizne oda ki !!!”
 • 2. antikos 2011. április 15. 14:09
  „De sajnálom őket...”
 • 1. Turulka 2011. április 15. 14:08
  „,,Nemrégen az őrzés-védelmet is megszüntették, ami információink szerint majdnem egymillió forintba került havonta".Egy embert láttam állandóan a lakókocsiban és környékén,jól keresett ismét valaki :-(”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Önkéntes munka a belvíz után Csanyteleken

Huszonkét csongrádi gimnazista is dolgozott a belvíz sújtotta Csanyteleken. Az egyik földes utcában kapával, gereblyével tették járhatóvá az utat. Tovább olvasom