Délmagyar logó

2017. 05. 28. vasárnap - Emil, Csanád 13°C | 25°C Még több cikk.

Kamerával ír helytörténetet

Felgyő - Felgyő és a környező kistelepülések életének mindennapjait ábrázolja kamerájával Szabó István. Most dolgozik az internetes archívum létrehozásán.
Kamerájával Szabó István örökíti meg a község és a kistérség életének mindennapjait, az óvodai, iskola ünnepségektől egészen a felgyői testületi ülésekig.

– Korábban Csongrádon voltam diszkós, 1984 körül az ifjúsági házban dolgoztam, ahol a Magyar Rádió kihelyezett stúdiója is működött. Ott volt a filmklub is, így a mozgóképpel is kapcsolatba kerültem. Később egy kiskunfélegyházi zeneműkiadónál is dolgoztam – sorolta eddigi pályáját Szabó István. Amikor Felgyőre költözött, akkor kereste meg Ábel István polgármester azzal, hogy segítsen kiépíteni a helyi kábeltévé-hálózatot. Kézenfekvő volt, hogy egy saját programot sugárzó csatornát is indítsanak.

A diszkósból lett híradós, Szabó István arra törekszik, hogy mindent megmutasson. A szerző felvétele
A diszkósból lett híradós, Szabó István arra törekszik, hogy mindent megmutasson.
A szerző felvétele

– Nem tartom magam nagy filmes szakembernek, mert engem elsősorban annak technikai része érdekel. Amit tudok, azt önmagamtól tanultam, az interneten szerzett ismeretek segítségével, valamint nagyon sok tapasztalatot szereztem, s rengeteg fogást sajátítottam el a Csongrád tévénél Donka Feritől. Ma is a pörgős, híradós műsorokat szeretem készíteni a legjobban.

A felgyői önkormányzat alkalmazásában álló férfi digitális kamerájával ott van minden helyi eseményen, s nemcsak egyszerűen rögzíti, amit lát, de odahaza igazi kisfilmet készít belőle. Ezeket aztán a helyi kábeltévé-hálózaton sugározzák.

– Lakossági nyomásra indult be mindez, az emberek egyszerűen szerették volna, ha a különféle rendezvényeket felveszem. Az így rögzített műsorokat most tömörítem, hogy azokból internetes archívumot hozzak létre.

Ellopták a múltat

A felgyői iskolában komoly, a helyi eseményekről készült archívumot őriztek annak idején még VHS-kazettákon. Ám egyszer betörtek az intézménybe, s a tolvajok ellopták a kazettákat is.

Olvasóink írták

 • 3. ganzales 2010. november 17. 21:31
  „Abszolult nem hírértékű a saját csatornánk!nem is értem mit finanszíroz az önkormányzat. Arra is kíváncsi lennék,hogy mind ez mennyiért,mert nem láttam azt az önkormányzati ülést a helyi csatornán amikor erről tanácskozott a képviselőtestület. De lehet,hogy csak én vagyok figyelmetlen. És arra kérném az üzemeltetőt,ha már az adófizetők pénzéből finanszíroznak akkor az önkormányzati üléseket adják le a helyi csatornán!!!Lásd:Csongrád TV. Vágatlanul mutatja be az önkormányzat munkáját!Felgyőn ez nem divat,azt se tudjuk miről,ki hogy szavaz .Felháborító!Azt se tudjuk mi van Felgyőn”
 • 2. Zaki33 2010. november 16. 20:12
  „A" kézenfekvő" saját csatorna nem túl informatít. Talán arra is lehetne egy kicsit több energiát fordítani a sok "megörökítés" mellet.Ha már az Önkormányzat finanszírozza mindkettőt!”
 • 1. ganzales 2010. november 03. 15:02
  „Milyen jó ötlet,gratulálok!De én hasonló jó ötletnek tartanék egy kis filmet összeállítani az önkormányzati ülések felvételeiből mazsolázva,esetleg a ki cenzúrát részekből is lehetne egy klip.Biztosan nagy nézetsége lenne...Ha már a felgyői önkormányzat alkalmazásában dolgozik akkor én elvárnám Öntől,és a szolgáltatástól,hogy a felgyői híreket...hírértékké is tegye!Gondolok én itt az önkormányzat munkájáról,programokról,pályázatokról,eseményekről,vállalkozásokról,az emberek munkáiról, szólna a hír.Gondolom nagy befektetés volt kiépíteni a hálózatot .Ez értékesítve is lett?Vagy valaki bérli?Hmmm?
  Sok sikert!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Decembertől szabad az elkerülő

Csongrád - Elkészült a Csongrádot elkerülő 4,5 kilométeres kétsávos út. Tovább olvasom