Délmagyar logó

2017. 06. 23. péntek - Zoltán 21°C | 35°C Még több cikk.

Kelet gyógyászata Csongrádon

A nyugati és a keleti orvoslás békében megfér a csongrádi Dr. Szarka Ödön Szakrendelő falai között. Az intézményben néhány hete rendel a lapunk Gyógy-ír mellékletében is bemutatott kínai doktor, Luo Yong Sheng. A kínai orvoslás módszerei, az akupunktúra és testmasszázs mellett hamarosan újabb gyógyászati módokat is meghonosítanak a csongrádi rendelőben.
Luo Yong Sheng kis páciensével, a pécsi Gáti Leával Csongrádon. Fotó: Bálint Gyula György
Luo doktort Sipos Tibor, a szakrendelő igazgató főorvosa hívta Csongrádra.
– Az volt a célom, hogy a hagyományos és a modern orvoslás egy helyen legyen az intézetben – mondja Sipos Tibor. – Az európai gondolkodástól teljesen eltérő, nagyon érdekes komplett gyógyítási rendszert ismertem meg, amikor kilenc évvel ezelőtt kezdtem tanulmányozni egy továbbképzésen a kínai orvoslást. Luo doktorral egyébként Kiskunfélegyházán találkoztam, ahol körzeti orvosként dolgoztam egy ideig. Közelről láttam a munkáját és annak eredményét, majd közösen kezdtünk dolgozni Szegeden egy magánrendelőben. S miután itt, Csongrádon sikerült működésének összes feltételeit megteremteni, megkértem: jöjjön ide, helyezze át a székhelyét. Februárban követi egy sebészdoktor, aki csontkovácsolással fog gyógyítani.

Kínában Luo doktor az egyetemen sajátította el a gyógyítás ősi tudományát, édesapja nyomdokaiba lépve. Nagyapja is orvos volt. Lou Yong Sheng eredetileg azért jött Kecskemétre, s vette megtiszteltetésnek Kodály Zoltánné invitálását, mert nagy kihívásnak érezte a feladatot. Egy év alatt megszokta az új környezetet, s mára elég jól megtanult magyarul, tökéletesen érti pácienseit. Unokája is van, aki, mint mondja, félig magyar, félig kínai.

A kínai doktor barátságos ember, nyugalmat áraszt maga körül, az egyik síró páciensét, hogy megvigasztalja, ölébe ültette. A kisgyerekes család Pécsről jött hozzá, egyik ismerősük ajánlotta Luo doktort. Jó időben is három óra az út autóval ide és vissza, de abban bíznak – mondta a kislány nagyapja –, hogy eredményes lesz a kezelés.

Luo doktor asszisztense immár hat éve Dobák Judit. Amikor találkoztak, ő is egy betegséggel küzdött. Az orvos ránézett, s azt mondta: „én tudok magának segíteni!" S valóban tudott, ahogyan másokon is. A doktor szerint nincs különbség a magyar és a kínai betegek között, itt sem nehezebb a dolga, mint odahaza volt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Drágulás várható a Körös-torokban

Átadná a Körös-toroki üdülőterület üzemeltetési feladatait a csongrádi önkormányzat. Az egyik… Tovább olvasom