Délmagyar logó

2017. 08. 23. szerda - Bence 15°C | 25°C Még több cikk.

Késik a csongrádi sírkert stációinak felújítása

Csongrád - Egy orosházi vállalkozás átvenné a csongrádi köztemető üzemeltetését, de a polgármester szerint jól végzi a dolgát a városgondnokság. A sírkert épített emlékeinek gondozására évek óta nem jut elegendő pénz, vagy ha jut, valami mindig közbejön: a stációk idei felújítása „anyagtorlódás" miatt maradt őszre.
Kikosarazná a köztemető üzemeltetésére ajánlkozó orosházi céget a csongrádi önkormányzat – végső döntést pénteken hozhat a képviselő-testület. A Lászlóffy Bt. – amely több sírkertet működtet Békés megyében – azzal kereste meg a városvezetőket, hogy temetkezési vállalkozást indítanak a Tisza-parti településen, egyúttal, ha igény lenne rá, a temető és a ravatalozó üzemeltetését is elvállalnák.

Megkeresésünkre a társaság tulajdonosa, Lászlóffy Róbert nem árulta el, mi lett volna a konkrét ajánlatuk a városnak. – Nem telefontéma – fogalmazott a cégvezető, aki hozzátette, nem egyeztettek az ügyben, csupán a határozati javaslatot kapták kézhez. A várható elutasítás ellenére a Lászlóffy Bt. képviseltetni fogja magát a pénteki tanácskozáson.

– Nem időszerű ez a kérdés, a temető jó kezekben van a városgondnokságnál, az üzemeltetésre nincs különösebb panasz – indokolta álláspontját Bedő Tamás. A csongrádi polgármester szerint több szempontból sem lenne jó elvenni a városi intézménytől a sírkerttel kapcsolatos feladatokat: egyrészt komoly bevételkiesést jelentene a gondnokság számára, másrészt a piaci verseny is jobban érvényesülhet a helyi temetkezési szolgáltatók között, ha egyik sem jut előnyhöz.

Erre az évre egymillió forintot ugyan elkülönítettek a stációk rendbehozatalára, de eddig senki sem fogott hozzá a felújításhoz. A szerző felvétele
Erre az évre egymillió forintot ugyan elkülönítettek a stációk rendbehozatalára,
de eddig senki sem fogott hozzá a felújításhoz. A szerző felvétele

Bár a sírkert fenntartását megoldottnak tekinti a városvezetés, az épített emlékek jelenlegi állapota hagy némi kívánnivalót maga után. Hosszú évek óta adós a város a piroskavárosi ferences kolostor építtetőinek nyughelyéül szolgáló épületek felújításával. A Lukacsovics- és a Faragó-kripta rendbehozatala éppúgy több millió forintba kerülne, mint a temető 12 stációjának rekonstrukciója, ami egyszer már félbemaradt. Erre az évre egymillió forintot ugyan elkülönítettek a munkára, de nem fogott hozzá senki, egészen az augusztus végi testületi ülésig, ahol a késedelem miatt interpellált az egyik képviselő. A csúszásról Bedő Tamás csak annyit válaszolt a kérdezőnek, hogy sajnos az elmúlt hónapokban a megvalósításra nem került sor. Lapunknak úgy fogalmazott a polgármester, hogy „anyagtorlódás" miatt késik a feladat végrehajtása, de már kértek árajánlatokat a helyi kivitelezőktől, így hamarosan megkezdődhet a munka.

Szegediné azt hitte, sínen van a felújítás

Szegedi Györgyné szocialista képviselő hozta szóba a stációk ügyét a legutóbbi városházi tanácskozáson. Lapunknak elmondta, azt hitte, azzal, hogy egymilliós tételként bekerült a 2008-as költségvetés feladatai közé a stációk felújítása, sínen van a dolog, de a hivatalnál valamin megakadt az ügyintézés. Most reméli, hogy még idén befejezik az oszlopok helyreállítását, mert jelenlegi állapotában kissé gazdátlannak, elhagyatottnak tűnik a csongrádi temető.

Olvasóink írták

  • 2. Kuci 2008. szeptember 27. 12:53
    „Nekik már meg van a váltott helyük ! S az rendben van , csak az a röhej , eddig java része még templomba sem járt mert tiltotta a párt . Most meg a leg nagyobb hívők . ( Rég nincs már erkölcs ebben az országban . S sajnos ezt látják gyermekeink is )

    Ui. Üdv Szemlélödő .”
  • 1. szemlelodo 2008. szeptember 24. 19:16
    „Hasonlóságot vélek felfedezni a Bokrosi városrész és temető ügye között. Mindkettőben hasonlóság,hogy az illetékesek megfeledkeztek róla.
    Egy város gondjainak irányitása és a humán orvoslás között párhuzamot lehet vonni,oly formában,hogy egészében kell kezelni a tüneteket,nem csak részterületekre kell koncentrálni,mert ebből később akutabb gond is felléphet.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bokros jövőjéről tanácskozik a képviselő-testület

Bokros - Pénteken Bokroson ülésezik a csongrádi képviselő-testület: a tanácskozás egyik fő… Tovább olvasom