Délmagyar logó

2018. 02. 21. szerda - Eleonóra 0°C | 4°C Még több cikk.

Könnyítést kérő Fő utcai üzletek

Csongrád - Hét csongrádi vállalkozó üzlethelyiségeik bérleti díjának csökkentését kérte az önkormányzattól. A munkahelyek védelmében a városvezetés az összes üzleti bérleménynél 15 százalékos engedményt adna – így viszont tovább nőhet a város működési hiánya, ami már most duplája a tervezettnek.
Válaszút elé került a csongrádi önkormányzat: vagy a helyi vállalkozókat segíti meg, de akkor tovább nő a település eladósodottsága, vagy magukra hagyja a városi üzlethelyiségek bérlőit, viszont akkor munkahelyek és adóbevételt jelentő vállalkozások szűnhetnek meg. Júliusban hét Fő utcai üzletet bérlő kereskedő kereste meg levélben a városvezetést. A nehéz gazdasági helyzetet említve azt kérték, legalább 20 százalékkal csökkentse az önkormányzat üzlethelyiségeik bérleti díját, különben bezárhatják a boltot, és elküldik az alkalmazottaikat. Mivel nem csupán a kérvényezők kerülhettek szorongatott helyzetbe, a mai testületi ülésen napirendre kerülő javaslatban az szerepel, hogy az összes üzleti bérlemény esetében engedményt adna Csongrád – de csak 2009 második felére.

Ha a bérlő nem tartozik az önkormányzatnak, és a többség is jóváhagyja az előterjesztést, a városi üzletek bérlőinek 15 százalékkal csökkenhet a terhe. Azért nem javasol nagyobb engedményt az önkormányzat, mert az elmúlt évek gyakorlatával ellentétben idén nem emelték az infláció mértékével a bérleti díjakat. A júliusi és augusztus havi visszamenőleges bérletidíj- csökkentést a szeptemberi számlában érvényesítenék.

Már a Fő utcai üzleteknek sincs akkora forgalmuk, hogy gondtalanul működhessenek. Fotó: Tésik Attila
Már a Fő utcai üzleteknek sincs akkora forgalmuk, hogy gondtalanul működhessenek.
Fotó: Tésik Attila

Az intézkedés nyomán 2009-ben több mint 3 millió forint bevételtől eshet el Csongrád. Ezt azért is fontos megemlíteni, mert a költségvetés első félévi végrehajtásáról is tárgyalnak ma a városatyák, és abban az anyagban ijesztő számok szerepelnek. Hónapokig téma volt az idei büdzsé előkészítésénél, hogy 50 milliós működési hiánynál többet nem engedhet meg magának a település, hiszen fejlesztési oldalon több százmillió forint hitelre lesz szükség a beruházások véghezviteléhez. Nos, a félévi mérleg szerint a tervezett több mint kétszeresével, 113 milliós éves hiánnyal számolnak az önkormányzatnál, amely 300-ról 400 millió forintra emelte felvehető likvidhitelkeretét, s ezt már majdnem ki is merítette.

Bizottsági adok-kapok

Bizottsági szinten is megosztotta a döntéshozókat az általánosra tervezett engedmény. Úgy tudjuk, többen vitatták, miért kapjanak azok a vállalkozók engedményt, akik az elmúlt hónapokban licittel jutottak önkormányzati üzlethelyiséghez, hiszen ők tisztában voltak a gazdasági helyzettel. Az is felmerült, hogy miből fogja önként vállalt feladatait ellátni a város, ha lemond bevételeiről. Ezektől függetlenül a szakbizottságok támogatták a javaslatot.

Olvasóink írták

 • 6. surjana 2009. augusztus 31. 18:25
  „Tisztelt Polgármester Úr, Képviselőtestület!
  Megszűnt a munkahelyem. Sikerült munkát találnom, de sokkal kevesebb bért kapok, mint az előző helyen. Az amúgy is a béka feneke alatt lévő életszínvonalam már nem tudom tartani. Gyermekeim középiskolások, de mivel szituált körülmények között élünk középiskolás gyermekeim semmilyen kedvezményben nem részesülnek, nagyon sokba kerül az iskoláztatásuk, a megélhetései költségeink nem csökkennek annak ellenére sem, hogy sokszor már a küszö...Erre való tekintettel kérem Önöket, hogy mérsékeljék a kommunális adómat, vállalják át kölcsöneim egy részét, és ha Önökhöz fordulok hallgassanak meg engem is, ne csak a ...
  Különben pedig örök igazság, hogy aki nem életre való annak nincs mit keresnie a...”
 • 5. Power 2009. augusztus 30. 12:23
  „"Az intézkedés nyomán 2009-ben több mint 3 millió forint bevételtől eshet el Csongrád."
  A 120 milliárdos elvonást is megszavazzák majd az MSZP-és országzüllesztő képviselők és polgármesterek?”
 • 4. keletaru 2009. augusztus 29. 12:15
  „Ne hagyják abba ..... az eddigi gyakorlatot ! Eladni , felélni !!!! Üdv Kuci”
 • 3. mamus 2009. augusztus 28. 21:35
  „Triniti, igazad van!”
 • 2. triniti 2009. augusztus 28. 17:25
  „Tisztelt Bizottságok, Képviselőtestület,Polgármester Úr!

  A nehéz gazdasági helyzetre hivatkozva szeretném, ha 20 %-al csökkentenék a kommunális adómat, a gépjárműadómat, és az iparűzési adómat. Sajnos az élet nekem is sokkal nehezebb lett. Feleségem már csak 4 órában dolgozhat, munkaadója 2 havi fizetéssel van elmaradva. Csongrádiak vagyunk mi is, és úgy gondolom, sem nem különbek, sem nem kevesebbek mint a többi vállakozó, nem vállalkozó, élő csongrádi lakos!!!”
 • 1. stevestrong 2009. augusztus 28. 16:30
  „Mely üzletekről lenne szó? Mert gondolom nem a képen szereplő üzletek tulajairól, vagy de?!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Korántsem aranybánya Csongrádon a szemétszállítás

Csongrád - Aranybányának gondolták, de eddig csak tetemes veszteséget hozott Csongrád közműcégének az újraszervezett hulladékkezelés. Tovább olvasom