Délmagyar logó

2017. 07. 27. csütörtök - Olga, Liliána 16°C | 26°C Még több cikk.

Kormoránok pusztítják a Tisza halállományát

Csongrád - A csongrádi Tisza-szakaszra a tél kezdetén egy hatalmas kormorán raj érkezett. Olyan károkat okoztak, amelyek megbolygatták az ottani vízi világ egyensúlyát.
A problémát a Csongrádi Nagy-Tisza Turisztikai, Horgász- és Természetvédő Egyesület közgyűlésén vettették fel. A horgászegyesület elnökének, Both Gyulának a beszámolója után került szóba a kormoránok ügye, amely komoly indulatokat váltott ki a jelenlevőkből.

Kormoránok pusztítják a Tisza halállományát - GALÉRIA

Ezer forint az eszmei értéke

A magyar jogszabályok a kormoránt 2001 óta az „Európai Közösségben természetvédelmi szempontból jelentős állatfajok" között tartják számon. Eszerint eszmei értéke ezer forint, és a kárókatonát a természetvédelmi hatóságnak úgy kell kezelnie, mintha védett faj lenne. A törvény szerint egyes esetekben adnak engedélyt korlátozott számú példány elejtésére.  

A csongrádi Tisza-szakaszra a tél kezdetén egy hatalmas kormorán raj érkezett áttelelni. A kormoránok liba nagyságúra is megnövő, erős testalkatú madarak, amelyek ha megtelepednek egy vízen, ahol jól érzik magukat, nagy tempóban szaporodni kezdenek, miközben a víz halállománya rohamosan csökken. A város melletti Tisza szakaszon táplálkozó hatalmas madár állomány már olyan károkat okozott, melyek megbolygatták az itteni vízi világ egyensúlyát.

Legidősebb Sági Imre Csongrádon jól ismert neve egybeforrt a horgászattal és a Tiszával. Szívén viseli a folyó sorsát, ezért komolyan felhívta a gyűlés tagságának figyelmét a kormoránok okozta problémára.

Mindent Csongrádról

A delmagyar.hu hivatalos csongrádi Facebook oldala, nem csak csongrádiaknak!


 
– A kormoránok megesznek minden olyan halat, amit le tudnak nyelni, amik pedig nem férnek le a torkukon, azt megsebesítik. Már eddig is - amióta itt vannak - óriási halállományfogyást okoztak, ezek a kártékony madarak. Vannak olyan halfajok, amik már szinte teljesen eltűntek a vizeinkből. Az ide érkező horgászok azért jöttek eddig ide, mert halat tudtak fogni. Most pedig a statisztikák, és a saját tapasztalataink alapján is mondhatom, hogy már alig van kapás, nemhogy szép fogás. Ha nem teszünk összefogva sürgősen valamit, visszafordíthatatlanná válik ez a folyamat – hívta fel a figyelmet.

Kormoránok pusztítják a Tisza halállományát - GALÉRIA

Sági Imre már korábban felvette a kapcsolatot a Környezetvédelmi Szakhatósággal. Hosszas tárgyalások után sikerült elérni, hogy engedélyezzék a madárállomány meghatározott számú ritkítását, azonban mivel ez lakott területen történne, a rendőrség nem engedélyezheti, így patthelyzet alakult ki.

Olvasóink írták

26 hozzászólás
12
 • 26. nádtető 2013. január 21. 18:22
  „Nem a kormoránokkal van a baj,hanem azokkal az okos tudor zöldekkel akik vére ott is zöld ,ahol pirosnak kellene lenni.Sajnos a víz felett is csak homályosan látnak,és el sem tudják képzelni,hogy az élő vizekben is vannak védett fajok.Persze az is lehet,hogy továbbképzést tartottak az ide érkező kormoránoknak,és ezért van az ,hogy riasztásuk után a védett halakat is kiöklendezik.Nem érdemes velük vitatkozni,mert a fagyban sem veszítenek színükből,meggyőzhetetlen önjárók.”
 • 25. kormoska 2013. január 21. 16:56
  „A kormoránoknak évezredek óta ez a dolguk,szabályozzák a halállományt!Ne akarjuk már őket is nemzeti együttműködésre kényszeríteni:-)
  Vagy az Unios kormoránok már füvet esznek?
  Inkább a sok rabsicot és engedély nélküli villanyhalászt kéne megfogni és a vízszennyezést csökkenteni.”
 • 24. Fatboy35 2013. január 19. 18:19
  „23.deszkás !
  Tartalmas hozzászólásod után eressz el már légyszi egy érettebb dumát is.”
 • 23. deszkás 2013. január 19. 12:29
  „Igazi zöld dumákat olvashattam.”
 • 22. freedomcall 2013. január 18. 07:17
  „Ezek szerint az állomány csökkenő tendenciát mutat! Ennyi!
  http://greenfo.hu/hirek/2013/01/18/szinkronban-szamlaltak-a-tiszai-kormoranokat”
 • 21. Fatboy35 2013. január 17. 19:57
  „Üzenem a "kártékony" kormoránokon hisztériázó okostojásoknak: kormorán a természetes madárvilág része,neki is táplálkozni kell valami módon.A tiszai halállomány nem attól fog kipusztulni mert a kormorán oda jár enni és ez most néhány ráérő embernek csípi a szemét.Ezt teszik sok tízezer éve és remélhetőleg akkor is röpülni fognak mikor az őket "kártékonynak" tartó személyekre már csak a szeretteik fognak emlékezni.”
 • 20. freedomcall 2013. január 17. 18:46
  „Kedves egészségükre! Enni kell és nemcsak az embereknek!”
 • 19. malaga01 2013. január 17. 14:34
  „Nem is a hazai kárókatona állománnyal van baj, hanem azokkal amik ide érkeznek telelni. A kártételük pedig valóban óriási, a horgászokéval össze sem vethető. Elég csak összeadni mennyi halat eszik meg 100 db kormorán egy tél alatt, na most ahol több száz madár összegyül ott valóban óriási kárt tudnak okozni.
  http://www.youtube.com/watch?v=qKVXEmmuEd4
  Érdemes megnézni.
  100 madár naponta képes kb 50kg halat elfogyasztani, ez egy hónapban már 1500 kg, az itt tartózkodásuk alatt pedig ez már 4500 kg!!!”
 • 18. mygl 2013. január 17. 12:46
  „Először is nem kormorán a neve a madárnak, mert ezt németül hívják így. Ez hivatalosan a nagy kárókatona (minthogy van kis kárókatona is hazánkban). A nagy kárókatona a XIX. század végén, a nagy folyószabályozások és mocsár-lecsapolások idejében - bőséges haltáplálék híján - majdnem kipusztult Magyarországról! (emberi hatás!). Csak a Kisbalatonban maradt fenn egy kisebb költő állomány. Az 1910-es évektől elkezdődött halastó építési program újra nagy halbőséget hozott a madaraknak és megint elkezdtek szaporodni, volt mit enniük újra.
  (szegény madár az egész emberi kavarásról semmit sem tud, ugyebár!) Mintegy 50 éve a halastavakon nyár végén és ősszel összegyűlő nagyobb csapatai valóban sok telepített halat fogyasztanak, a halgazdálkodók meg tépik a hajukat, merthogy védekezni ellenük nemigen lehet. Szegény madár erről sem tud, egyszerűen terített asztalt talál. A Tiszán való megjelenésük azt jelzi, hogy ott van hal, ami örvendetes, mivel a folyót ért szennyezések nagyobb kárt okoztak eddig, mint bármilyen madár. A természet úgy működik, hogy a halpopuláció kibírja a predációs nyomást és helyreáll az egyensúly. Csak akkor nem, ha az ember ebbe beleavatkozik (halászat, horgászat) Ezeket kellene szakszerűen megírni, és nem káros madarakról beszélni, amikor a tudomány Herman Ottó óta rég meghaladta ezt a hülye káros-hasznos álláspontot. Ez vagy 110 éve volt.”
 • 17. rover.feri 2013. január 17. 07:56
  „Az általatok hisztériakeltő szerintetek "Sági féle" ember az Sági Imre bácsi.Aki ismeri tudja,h bármikor megnézheti a fogási naplóját mert nem hozza el a halat csak ha beírta.De nyugodtan fikázzátok ismeretlenül is.Egy segítőkész tisztességes idős úr.Köztisztességben!!!Nem rabsic és nem hisztériakeltő.Csak gondolkodó ember aki a jövőre is gondol nem csak a mára .Sziasztok.”
 • 16. Lacusch69 2013. január 16. 20:31
  „Obykánál és Fuleeenél az igazság... (üdv a haldóról, Fuleee...)”
 • 15. Fuleee 2013. január 16. 20:04
  „Először a halászatot kellene megtiltani az Alsó-Tiszán. Utána a horgászokra is éves kvótát kellene bevezetni, mint a megye szinte összes egyesületi kezelésű vizén. Aztán jöhet a kormoránok szabályozott vadászata...
  Szerintem a halászok és a túl sok horgász legalább ilyen káros. Érdekes, mióta az egyesületi kezelésű vizeken éves halkvóta is van, egyre többen járnak a Tiszára. Sajnos a Tiszára 13ért kapunk éves engedélyt és boldog-boldogtalan hordja el a halat töménytelen mennyiségben.... Ez pedig oda vezet (s már-már érezni a hatását), hogy nem lesz hal a Tiszában. Főleg ha a tavaszi áradás hiánya miatt a normál szaporulat is elmarad...”
 • 14. obyka 2013. január 16. 19:22
  „akkor most megmondom a TUTIT!!
  Nem a kárókatonákkal van a baj mert azokat csak el kell riasztani ha megszállnak egy-egy területet!
  A probléma a halász (NEM horgász!! hanem HALÁSZ!!) A természetes vizeken halászva, legálisan a vizet leraboló, utolérhetetlen halászok, a nagy varsáikkal és a nagy orgazda köreikkel...
  BE KELL TILTANI a halászatot a természetes vizeken, és riasztani kell a kárókatonát, és én aki majd 20 ezer jó magyar forintért eddig, és többet soha többé(a nulla fogható hal miatt), megvettem a horgászengedélyt, ismét kiváltom egyszer!”
 • 13. csergemerge 2013. január 16. 19:15
  „A kárókatona (Phalacrocorax carbo) - ahogyan a Tisza halállománya is - Magyarország természetes faunájának része. Persze, az ember (Homo sapiens) is része ennek az ökoszisztémának, de semmivel sincs több joga kártevőnek nevezni a kormoránokat, mint azoknak őt. Mert hiszen a kormoránok szerint vsz. túl sok az ember Csongrádon és korlátozzák az ő szabad halászatukat.

  Én is ember vagyok, nem kárókatona, természetesen ember-központú világképpel. Mégis hasznos lehet néha elgondolkozni azon, hogy ki okoz nagyobb kárt a Tiszán (szennyvíz, cián, olaj, gyárak káros anyagai stb, stb, stb) mi emberek, vagy a kárókatonák?”
 • 12. uborka 2013. január 16. 19:11
  „A madarak és a Rabsicok főként, a ki fogott hal soha nem jut el a meg rendelőig...Különben egész autónyi hal tűnik el az utakon szállítás közben!!!”
 • 11. Fortis66 2013. január 16. 14:11
  „Azért megnézném, hogy Sági úr mennyire pontosan vezeti a fogási naplóját horgászként....”
 • 10. csonakos 2013. január 16. 13:37
  „Lehet, csak nem jól "használjuk" ezt a régi magyar madarat!
  "Érdekességek: A kárókatona testalkata messzemenően alkalmazkodott életmódjához. Hosszú, egyenes csőre végén hegyes kampó figyelhető meg, ez biztosítja, hogy a hal teste ne csússzon ki a csőrből. Ez már csak azért is fontos, mert mindaddig fogva kell tartani madarunknak az elcsípett halat, amíg a felszínre érve le nem tudja nyelni a zsákmányt. A halat egyébként mindig ügyesen beforgatja a csőrébe, hogy fejjel előre csússzon le, mert így a hal úszósugarai nem sértik fel a madár nyelőcsövét. Amikor Magyarországon még nem csapolták le a vizenyős területeket és nem szabályozták a folyamokat, a kárókatona a "nádi emberek" egyik fontos segítőtársa volt. A pákász csónakkal evezett a nádasban, majd amikor alkalmas helyre ért, vízre tette a madarat. A madár nyakára bőrből való nyakkarikát helyeztek, arra pedig egy hosszú madzagot kötöttek. Miután a kormorán megfogta a halat, ösztönösen felhozta a felszínre a zsákmányt, de a nyakkarika nem engedte a madár torkát kitágulni, s ezért az a halat sem nyelhette le. Végül a pákász a madzagnál fogva visszahúzta a madarat a csónakhoz, a halat pedig óvatosan kimasszírozta a kormorán torkából."”
 • 9. klj-54 2013. január 16. 13:37
  „A hollóné találkozik a varnyúnéval.
  - Képzelje hollóné asszonyság, behívták a fiam kárókatonának!”
 • 8. Fatboy35 2013. január 16. 13:15
  „Bírom az ilyen Sági féle hisztériakeltő figurákat.Tán megszámolta a halakat a Tiszában ? Elég primitív hozzáállás hogy ha valamilyen állat (jelen esetben madár) nem tetszik nosza lődözzük lefele.Üzenem Ságinak: ezelőtt is volt hal a Tiszában és ezután is lesz.Kormorán is a nagy természet része.”
 • 7. csonakos 2013. január 16. 13:05
  „5. macs 2013.01.16. 12:15
  Én is hallottam, halastavakban!
  Erről szólt Hárs Mihály, Fekete István műve alapján készült kiváló filmje a Lutra!
  Itt megnézhető! http://www.youtube.com/watch?v=odVitN1ALLE”
26 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Negyedmilliárdot nyert a csongrádi gimnázium

Rég látott fejlődésen mehet át a Batsányi-gimnázium: 240 millióból természettudományos labort hoznak létre. A környéken egyedülálló lesz, mondják a pedagógusok. Tovább olvasom