Délmagyar logó

2017. 08. 24. csütörtök - Bertalan 12°C | 27°C Még több cikk.

Közösségi ház lesz a csongrádi IH-ból

Többfunkciós közösségi épületté alakítják át a csongrádi ifjúsági házat. A 75 milliós beruházás 70 százalékát pályázati forrásból fedezi a város, a munka jövő nyárra fejeződhet be. A kosárlabdapálya nagyságú küzdőtér parkettaborítást kap, emellett új bejáratot, az emeleti szinten pedig lelátót és hangszigetelt stúdiót építenek ki.
Az ifjúsági ház előcsarnoka hosszú idő óta zsibvásároknak ad otthont – jövőre már internetkávéház működhet itt Fotó: Bíró Dániel
Többéves hercehurca után a múlt héten pont került a csongrádi ifjúsági ház felújításával kapcsolatos kérdésre, mivel egy regionális alapból 53 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert az önkormányzat a mostanában főképp raktárként és elárusítóhelyként funkcionáló épület modernizálására. Az elnyert forrást mintegy 22 millióval kell kiegészítenie a településnek.

Az IH kálváriája még az ezredfordulón kezdődött, mikor is egy több ezer tárgyból álló gyűjteményt helyeztek el a nagyteremben, s ezzel megszűnt annak lehetősége, hogy rendezvényeket szervezzenek itt. Csupán az előcsarnokot hasznosították, ott rendre zsibvásárokat tartottak. A helytörténeti és néprajzi anyagok továbbköltöztetése kérdésesnek bizonyult, ugyanakkor egy közösségi ház létrehozására igény mutatkozott, a város ezért 2004-ben elkészítette a szükséges átalakítások terveit. Tavaly megpróbáltak magántőkét is bevonni a hasznosításba, de egyetlen kérője sem akadt az épületnek, aki tíz év ingyenes használatért cserébe vállalta volna a felújítás költségeit.

A sikeres pályázatnak köszönhetően némi hozzáépítéssel új bejárata lesz az ifjúsági háznak, a földszinten zuhanyzóval ellátott öltözőket, az előcsarnokban internetkávézót, mellette szertárt és raktárt alakítanak ki. A kosárlabdapálya nagyságú küzdőtér parkettaborítást kap, az emeleten pedig a meglévő szakkörszobák szomszédságában hangszigetelt stúdiót és lelátót építenek. A gépészeti rész az emeletre kerül, oda csatlakozik majd az új szellőztető rendszer is. Bár megmarad az épület lapos tetős formája, a régi üveghomlokzat helyére modern függönyfal kerül. Mivel a keretösszeg nem elegendő a teljes akadálymentesítésre, a liftakna és a lift később épülhet meg. Hozzáértők szerint akár már ez év végén megkezdődhet a kivitelezés, az átadásra pedig 2007 nyarán kerülhet sor.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megújul a bútorgyár volt irodaháza Csongrádon

Iroda- és üzletközponttá alakítja a csongrádi bútorgyár egykori irodaházát a tulajdonos, a Bodrogi… Tovább olvasom