Délmagyar logó

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 14°C | 25°C Még több cikk.

Licsicsányiék Szegedre akarnak költözni

Csanytelekről Szegedre költözne a Licsicsányi család, mert a sérült ikrek gyógykezelése miatt szinte mindennap ingázásra kényszerülnek, az utazás költségei pedig felemésztik anyagi tartalékaikat. Bár megválnának csanyi házuktól, nem adhatják el, mert a felvett szociálpolitikai támogatás miatt öt évig nem értékesíthetik ingatlanjukat.
Édesanyja örül, hogy Bogi új protézist kapott, de mozgásának tökéletesítésében legközelebb Szegeden tudnak segíteni. Fotó: DV
Csanytelekről Szegedre költözne a Licsicsányi család, mert a sérült ikrek gyógykezelése miatt szinte mindennap ingázásra kényszerülnek, az utazás költségei pedig felemésztik anyagi tartalékaikat. Bár megválnának csanyi házuktól, nem adhatják el, mert a felvett szociálpolitikai támogatás miatt öt évig nem értékesíthetik ingatlanjukat. Bogi egyébként egy német cég segítségének köszönhetően új műlábat kapott, Viki szemét pedig a napokban műtik meg a fővárosban.

Szünet nélkül hordja orvoshoz, terápiára és fejlesztő foglalkozásra sérült ikreit a csanyteleki Licsicsányi házaspár. Mint arról korábban beszámoltunk, a huszonkilencedik héten kényszerű szüléssel végződött ikerterhességből két lánygyermek jött világra 2003 augusztusában, ám csak a beavatkozást követően derült ki, hogy Boglárkának már az anyaméhben elhalt a jobb lába, amit később amputálni kellett, testvére, Viktória pedig egy méhen belüli fertőzés miatt elvesztette látását. A család kártérítésért folyamodott, de végül sikerült peren kívül megegyeznie az érintetteknek, a jóvátétel összegéről azonban – megállapodásuk szerint – nem nyilatkozhatnak.

Lapunk cikkei nyomán magánszemélyek, vállalkozók és alapítványok siettek Licsicsányiék segítségére, a csanyteleki önkormányzat is támogatást nyújtott, és mindezek felhasználásával sikerült befejezni a lányok születésekor félbehagyott házat. Bogi, akinek sok gondot okozott a mindennapi életre nem alkalmas művégtag használata, nemrégiben új protézist kapott.

A kétmillió forint értékű készüléket egy szentesi orvosismerős közbenjárására tudta beszerezni a család. A gyártó német cég ugyanis ingyen biztosította a csípő- és térdízülettel beépített művégtag alkatrészeit, amelyek összeszerelését a társadalombiztosító finanszírozta.

– A háziorvoson kívül minden szükséges egészségügyi ellátást Szegeden, illetve – speciális esetben – a fővárosban tudnak megkapni az ikrek, visszük is őket szinte mindennap, de már nincs pénzünk az állandó utazásra, ezért fél éven belül a megyeszékhelyre szeretnénk költözni – fakadt ki Licsicsányi Péter, aki más érveket is felsorakoztatott a lakóhelyváltás mellett. A négygyermekes családban a legnagyobb lány szeptembertől a szegedi egyetemen tanulna tovább, húga pedig akkor kezdené az általános iskolát. A picik idén ünneplik harmadik születésnapjukat, őket eddig Csongrádon segítették a fejlesztésben. A látássérült Viki további fejlesztése még megoldható lenne a Tisza-parti városban, de Bogi mozgásának tökéletesítéséhez hosszú távon ott nincsenek meg a kellő feltételek.

– Találtunk Szegeden egy óvodát, ahol fogadnák mindkettőjüket, ráadásul Viki és Bogi fejlesztését is egy-egy szakember irányítaná. Mivel nem szeretnénk, hogy a hirtelen váltás megviselje az ikreket, már most szoktatjuk őket az új szegedi közeghez, de az még továbbra is kérdés, hogy lelünk új otthonra a megyeszékhelyen – mondta a családfő, aki éppen egy újabb utat készített elő, mivel a napokban Viktória szemét műtik meg Budapesten.


Segítséget remélnek

Bizonyára jó ugródeszka lenne a kényszerű lakhelyváltáshoz az elkészült csanyi családi ház eladásából származó bevétel, azonban az ingatlan értékesítésére nincs mód, mivel az építésre felvett szociálpolitikai támogatás miatt az épület öt évig nem bocsátható áruba. Licsicsányiék jogi képviselője, Ábrahám László érdeklődésünkre elmondta, a család még nem nyújtott be pályázatot a szegedi IKV-hoz, de emellett a bérlakáshoz jutás reményében azt is tervezik, hogy a helyi politikusok segítségét kérik egyre égetőbb gondjuk megoldása érdekében. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csongrádi útkeresés szennyvízügyben

Mulasztásos törvénysértését szeretné semmissé tenni a csongrádi önkormányzat azzal, hogy áprilistól… Tovább olvasom