Délmagyar logó

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 28°C Még több cikk.

Március 15-i ünnep Csongrádon

Bár az igazi tavasz még várat magára, sokan vettek részt a csongrádi március 15-i ünnepségen, amelynek hagyományos színtere a Batsányi János Gimnázium előtt lévő Kossuth-szobor. A városban máig erős Kossuth Lajos kultusza, mivel az 1840-es években ő volt a város ügyvédje az örökváltság ügyében.
A csongrádi ünnepség kezdete előtt térzenét adott a városi fúvószenekar Kováts Attila karnagy vezényletével. A Himnusz hangjai után Varga Nándor tolmácsolásában elhangzott Petőfi Sándor Egy gondolat bánt engemet című verse, majd Molnár József, a város nyugalmazott polgármestere, a megyei közgyűlés tagja mondott beszédet. Ezen a napon, mondta, olyan korszakra emlékezünk, amelyben félreérthetetlenül fogalmazódott meg a reformok szükségessége, a feudalizmus helyébe lépő polgári társadalom igénye. Amikor a haza függetlensége veszélybe került, s Kossuth Lajos toborzóútján a honvédelemre buzdította az embereket, Csongrád népe is megértette a kor szellemét, és fegyvert fogott. Erre ma is emlékeznek a csongrádiak.

Az ünnepi műsort a Síp utcai általános iskola tanulói adták, majd a koszorúzás következett. Az önkormányzat koszorúja mellé a pártok, a különböző szervezetek, az iskolák és az országgyűlési képviselők meg a civilek is elhelyezték a maguk virágát.

Este a művelődési központban a Magyar Király Dísztermében a Szkítia együttes adott ünnepi hangversenyt, amelyet Vincze László országgyűlési képviselő beszéde vezetett be.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Társulást alapít 10 település

Tíz megyei kistelepülés pritaminpaprika-termelőinek szeretne biztos megélhetést nyújtani az a… Tovább olvasom