Délmagyar logó

2018. 01. 16. kedd - Gusztáv -4°C | 4°C Még több cikk.

Megijedt a baromfiágazat

Csongrád, Szentes - Negatívan hat a többi húsféle forgalmára a sertéshús áfájának csökkentése - hallottuk tenyésztőtől és feldolgozótól. Ők már bizonytalanságot éreznek a piacon. A boltokban tényleg több sertéshús fogyott januárban, de azt nem lehet állítani, hogy a csirkétől pártoltak volna el a vevők.
– Nem csupán prognózis, hanem már valóság, hogy a sertéshús áfájának csökkentése negatívan hat a baromfihús forgalmára – foglalta össze tapasztalatait a szentesi Hungerit Zrt. elnöke, Magyar József. A témáról többször írtunk: év elejétől olcsóbb a sertéshús, mert az áfája 27-ről 5 százalékra csökkent. Van olyan üzlet, amely a comb kilóját ezer forint alatt méri. Magyar József úgy látja, ennek látszik a hatása a baromfiágazatban.

– Kár tagadni, hogy a magyar ember elsősorban a disznóhúst szereti, emellett rendkívül árérzékeny. Igaz, még csak az év első hónapjáról tudunk beszámolni, de például hallottam egy nagykereskedőtől, hogy nála 18 százalékkal csökkent a baromfihús forgalma, ugyanakkor a sertéshúsé 75 százalékkal nőtt. Újdonság az olcsóbb ár, a tendencia feltehetőleg valami hasonló marad. A megoldás, hogy a baromfihús áfáját is csökkenteni kell – közölte. Ugyanezt szeretnék elérni a tejtermelők és a halgazdaságok is. Szerintük az olcsóbb sertéshús árképzése diszkriminatív, tőlük csábít el vásárlókat.

Legalábbis azt, akit lehet. – Igaz, hogy egy kicsit több sertéshús kerülhet az asztalra, de a zúzapörköltet akkor sem lehet mással helyettesíteni – mutatta a kosarát egy szentesi üzletben Szabó Ferenc. Egy idősebb férfi „csirkésnek" vallotta magát. Ő sem változtat a vásárlási szokásain. – Amit szeretek a disznóból, a feldolgozott termékeket, egyébként sem árazták le – magyarázta.
 
Fotó:
Aki "csirkés", az ezután sem változtat az étkezési szokásain – állították a vásárlók egy szentesi üzletben. Fotó: Králik Emese

A kereskedői oldal még nem tapasztalta, hogy kevesebben vennék a baromfit. Azt a közel 40 boltot üzemeltető Hunor Coop Zrt. vezérigazgatója, Mészáros Zoltán  is megerősítette, hogy náluk a sertéshús kereslete 25 százalékkal nőtt. Ám ebből egyelőre nem tudnak hosszú távú következtetést levonni. – Rövid idő telt el az áfacsökkentés óta. Azt, hogy a sertéshús keresletének növekedésével egy időben más friss árutól pártoltak volna át a vásárlók, nem vettük észre – közölte.

A termelői oldal viszont már érez némi változást. Igaz, az ünnepek után egyébként is nyomott szokott lenni a piac. – Jelen pillanatban két százalék veszteséggel állítjuk elő a csirkét – mondta a Csongrád mellett több mint 20 éve családi gazdaságban tevékenykedő Sebesy Attila.  Ő hosszabb távon buktatókat lát a folyamatban. A termelők mintha kivárnának, a gazdaságokban kimaradhat egy turnus, ekkor akár egy rés keletkezhet a kínálatban.

– Óriási reklámkampány áll a sertéshús mellett. A vevő elmegy, megnézi a kínálatot, ha már ott van, vesz valamit, de csak egyféle húst. A kereskedelem és a vevő is elvárná az akciót, a termelő viszont nem tud akciózni. Az árakkal a mostaninál lejjebb csak akkor tudnánk menni, ha csökkenne a takarmány ára. Meglátásom szerint pár hónapon belül, akinek nincs tőketartaléka, csődbe megy, vagy csődbe visz másokat – vázolta az okokat és következményeket. A megoldást többek között ő is az általános áfacsökkentésben látná.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Halászok demonstráltak Csongrádon - galéria

Halászok demonstráltak Csongrádon - galéria
Egy törvény értelmében természetes vizeken januártól csak horgászni szabad, halászni nem. Tovább olvasom