Délmagyar logó

2017. 10. 23. hétfő - Gyöngyi 10°C | 16°C Még több cikk.

Megtartja Csongrád a rendelőintézetet

Csongrád - Az egészségügyi ellátás színvonala nő, az üzemeltető céggel jó a város kapcsolata, állítja mindkét oldal. Csongrád nem adja állami tulajdonba és fenntartásba a Gyöngyvirág utcai rendelőintézetet.
December végén lépett hatályba egy egészségügyi törvény, amely a járóbeteg-szakellátások és az ahhoz kapcsolódó önkormányzati vagyon állami átvételét készíti elő. Annak a közel 260 helyhatóságnak, amelyek – hasonlóan Csongrádhoz – maguk működtetik a rendelőintézetet, február 15-éig kell arról nyilatkozni az egészségügyért felelős miniszternek, hogy májustól is el kívánják-e látni a feladatot, vagy átadják az államnak. A kérdést a csütörtöki rendkívüli testületi ülésen vitatja meg a grémium. Ha lemondanának a lehetőségről, akkor az állam az ellátáshoz kapcsolódó önkormányzati vagyont – a rendelő épületét, a berendezést, az orvosi műszereket – is vinné, ha pedig nem nyilatkoznának péntekig, azt automatikusan lemondásnak tekintenék. Ezeknek az intézmények a fenntartója a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet lesz.

A lemondást még csak nem is fontolgatják, olvasható az előterjesztésben. Az ellátás az elmúlt években bővült, az üzemeltető Dr. Szarka Ödön Kistérségi Egészségügyi Szolgáltató Kft. egy ötéves ciklusra tervezett, egyre csökkenő mértékű támogatást kap a várostól – szólnak az érvek. A Gyöngyvirág utcai rendelő felújításába az önkormányzat a szűkös anyagi helyzete ellenére korábban több mint 172 millió forintot tett a színvonal emelése érdekében. – A korábbinál több szakember dolgozik az intézményben, sikeres pályázatokon vagyunk túl, a várossal kialakult együttműködéssel elégedettek vagyunk – fogalmazott Seres Marianna ügyvezető igazgató.

Olvasóink írták

  • 2. keletaru 2013. február 13. 19:50
    „Ja.... kell tartani mint az alpolgármestereket akik még külön díjazást is kérnek mert ami jár az jár .Az az az értünk miattunk nekünk ....Ha meg valamit balfék módra írnak meg az bocsánatos Bűn hisz nekik nem fáj . A település meg vagy több vagy kevesebb mindegy !! Üdv Kuci”
  • 1. Norbi56 2013. február 12. 08:35
    „Az állam következő intézkedése lesz, hogy a "magánintézményeket"( ez azzá válik) - külön szerződés alapján, ha köt - nem vagy csak differenciáltan finanszírozza. Akkor viszont belép a fenntartó önkormányzat kötelezettsége, vagy az igénybe vevők által fizetendő térítési díj( vizitdíj+ az igénybe vett kezelés, ellátás többletköltségének a díja)(Mint ahogy már más területen ez már így van. (Lásd: oktatás.) E logika alapján a most EU+ saját forrásokból felújított iskolákat sem kellett volna átadni és még fizetni is havi 20 milliót miattuk)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Díjat kapott a Múzsa

A közel tízéves Csongrádi Múzsa Művészeti Egyesület célja a város kulturális és művészeti életének fellendítése, a fiatal tehetségek támogatása, határon túli kapcsolatok építése és ápolása Erdélyben és a Vajdaságban. Tovább olvasom