Délmagyar logó

2018. 03. 21. szerda - Benedek -7°C | 3°C Még több cikk.

Negyven éve táncolnak Csongrádon

Csongrád - Negyvenéves a csongrádi Alföld Néptáncegyüttes, amely a szülinapot nem gálával, hanem családi összejövetellel ünnepelte.
– Az együttes csírái már 1972-ben léteztek, a Batsányi János Gimnáziumban kezdtek táncolni a lányok Góg János vezetésével. A születésnél ketten, ő és Farkas Károly bábáskodtak, de a hagyomány Góg nevéhez köti az Alföld Néptáncegyüttes alapítását, amely hivatalosan 1974-től létezik – mondta Forgó Edit (44), aki 8 éves korában kezdett néptáncolni, és 21 esztendeje művészeti vezetője az együttesnek.

Mivel Góg János az ÁFÉSZ-nél dolgozott, az Alföld szövetkezeti – a másik lehetőség a szakszervezeti lett volna – együttesként jött létre. Viszonylag hamar országos hírnévre tettek szert, és arany hármas minősítésük okán több nyugat-európai turnén vehettek részt; többször jártak például Franciaországban és Törökországban, 1988-ig szinte egyfolytában utaztak. Forgó Edit már tiniként tagja volt a csapatnak.

– Legemlékezetesebb túrám 12 éves koromhoz kötődik, 1 hónapot töltöttem Franciaországban az együttessel: ruhákat mostam és napi két-három fellépésen szerepeltem, felejthetetlen! A moldvai kirándulás is fantasztikus volt, alig hittük el, de ott valóban népviseletben élnek, dolgoznak, például kapálnak a férfiak és az asszonyok – mondta a művészeti vezető, akinek sikerült átörökítenie táncszeretetét, 11 éves fia, Vince is tagja a néptáncegyüttesnek.

Az Alföld Néptáncegyüttes augusztus 20-i fellépése Csongrádon. Négy évtizede ropják. A szerző felvétele
Az Alföld Néptáncegyüttes augusztus 20-i fellépése Csongrádon. Négy évtizede ropják. A szerző felvétele

A 40 éves amatőr együttes pillanatnyilag a legmagasabb, a kiváló minősítéssel rendelkezik – ezt decemberben kellene megvédeni, zsűri előtt –, jelenleg 100 tagja van, a szakmai munkáért elsősorban a művészeti vezető, Forgó Edit felel, de a gyerek, ifjúsági és felnőtt csoportnál idősebb táncosok, például, Bartók István segíti munkáját. Egy kecskeméti házaspár (Balogh Ildikó és Fantoly Gyula) szakmai tanácsadóként segít.

– Először úgy volt, gálaműsorral ünnepeljük a születésnapot, de ezt megváltoztattuk, mert év közben sok a fellépésünk Csongrádon. Családi programot szerveztünk szombatra bográcsozással, csizmadobással, kötélhúzással, zsákban futással. Lazítottunk, olyan dolgokat csináltunk, amire máskor nem nagyon van időnk. Az ünnepi gála karácsonyi ajándékként december 23-án lesz, már ennek is két évtizedes a hagyománya – mondta Forgó Edit.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bedő Tamás függetlenként indul

Nem tagadja meg az MSZP-t, de jobboldaliak és civilek is segítik, ezért döntött így. Képviselői csapatot nem szervez. Tovább olvasom