Délmagyar logó

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 30°C Még több cikk.

Negyvennyolcmillió forintba fáj Csongrádnak egy régi pályázat

Negyvennyolcmillió forintba fáj Csongrádnak egy régi pályázat
Csongrád - Büntetésként majdnem 50 milliót kell visszafizetnie a csongrádi önkormányzatnak egy korábbi projekt miatt. Hogy ezért ki a hibás, abban a mostani és az előző polgármester nem ért egyet.
– Szerencsére 16 millió forinttal kevesebbet kell visszafizetni, nem az eredetileg kalkulált 64 milliót. Erről a napokban értesítettek minket – osztotta meg a tulajdonképpen jó hírt Bedő Tamás csongrádi polgármester. A múlt héten lezajlott testületi ülésen még arról volt szó: a költségvetés tervezésekor egy nem várt kiadással is számolni kell, egy már lezárt projekt miatt a Nemzetgazdasági Minisztérium 64 millió forint visszafizetésére kötelezte az önkormányzatot.

A pályázatot még Bedő Tamás előző polgármestersége idején, 2008-ban adták be. A projekt a Történelmi korok összekapcsolódása Csongrádon címet viselte, 932 milliót adott az Európai Unió, 248 milliót Csongrád, több mint tíz kisebb-nagyobb felújítást végeztek. Megszépültek például épületek: a Justh Gyula utcai szolgáltatóház, az Apponyi utcai idősek otthona, a református, a Szent Rókus- és a Nagyboldogasszony-templom, a múzeum, a mozi, a Magyar Király és a városháza.
 
A Kossuth teret térkövezték, szökőkutat alakítottak ki.
A Kossuth teret térkövezték, szökőkutat alakítottak ki.

Futotta a történelmi városrész útrekonstrukciójára, a Kossuth tér kövezésére, parkosításra a Szentháromság téren, valamint díszkivilágításra a gáton. Szinte minden fejlesztésnél előfordul, hogy menet közben kiderül: az eredeti elképzelésektől kicsit el kell térni. Akár azért, mert valamilyen akadály merül fel, akár, mert a feltárás során újabb, elhárítandó hibák bukkannak a felszínre, vagy mert a kivitelező még szebbet, jobbat szeretne. Ilyet – legyen szó pár négyzetméterrel nagyobb burkolatról vagy több vezetékigényről – szabad csinálni, a módosításoktól általában nem zárkózik el a kiíró. Fontos azonban, hogy erről mindig szóljon a kivitelező. Bedő szerint ezt nem tette meg a 2010-ben megválasztott új városvezetés.

– A közel egymilliárdos projekt során az akkori városvezetés elmulasztotta bejelenteni a változásokat. A 2014 ősze óta esedékes kamatot a minisztérium elengedte. Két részletben kell fizetni. Az elsőt be tudtuk kalkulálni a költségvetésbe, a következő összeghez majd támogatást szeretnénk kérni – részletezte a polgármester.
 
Futotta a pénzből a Szentháromság tér parkosítására is. Fotók: Králik Emese
Futotta a pénzből a Szentháromság tér parkosítására is. Fotók: Králik Emese

Az előző ciklus önkormányzati ülésein többször szó esett a projektről. A büntetés már akkor ismert volt, ezt maga az akkori polgármester, Kőrösi Tibor nem is egyszer hangsúlyozta, 40-50 millió közötti összegről lehetett hallani. Kőrösi szerint mire ő 2010 őszén átvette a város vezetését, a munkák lezajlottak. A szeptemberi téravató fesztiválról akkor lapunk is beszámolt. Emlékei szerint az eljáró hatóság azt kérdőjelezte meg, hogy a kifizetések és az elvégzett feladatok összhangban vannak-e. Egyrészt nem is lett volna ennyi fölös pénz a büdzsében, másrészt az általa vezetett helyhatóság vitatta a büntetés jogosságát, felülvizsgálatot kértek, ezért nem fizettek első felszólításra, fejtette ki.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tankerület kell Csongrádon, igazgató nem muszáj

A tankerület olyan szervezet, amelyből kettőt is gond nélkül elvezethet valaki. Tovább olvasom