Délmagyar logó

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 16°C | 25°C Még több cikk.

Októbertől használható a csongrádi elkerülő

Csongrád - Csak októbertől vehetik birtokba az autósok a 451-es főút Csongrádot elkerülő szakaszát. Jövő hét végére viszont átadják a forgalomnak a négy körforgalmi csomópontot.
Még két hónapig terheli Csongrádot az átmenő forgalom, pedig tavaly decemberben a 451-es főút várost elkerülő szakaszának átadásáról még azt közölte a beruházó Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt., hogy augusztustól birtokba vehetik az autósok a 4,5 kilométeres útszakaszt. Tavasszal júniusról július végére módosították a munkák befejezésének határidejét, az átadást pedig szeptemberre időzítették. Tegnap újabb közleményt adott ki a NIF Zrt., amelyben már az állt, hogy a tranzitforgalom az idei harmadik negyedév után már nem dübörög át a városon.

A helyszínen gőzerővel dolgoztak tegnap a kivitelező Csongrád 2009 Konzorcium vezetőjének, a Colas Építő Zrt. munkagépei. E konzorcium tagja volt a Szeviép Zrt., de a társaság csődvédelmi eljárása miatt áprilisban kilépett a társulásból. Az építkezésen szerzett információk szerint a többszöri határidő-módosítás is a Szeviépnek köszönhető: konzorciumi vállalásait nem tudta időben teljesíteni Csongrádon, a földmunkákat végül a Colas Építő Zrt.-nek kellett elvégeznie.

A szegedi úti körforgalmat még ezen a héten átadják. A szerző felvétele
A szegedi úti körforgalmat még ezen a héten átadják. A szerző felvétele

A NIF kommunikációs irodájától azt a tájékoztatást kaptuk tegnap, hogy a 451. számú főút Csongrádot elkerülő szakaszának befejezési határidejét 2010. szeptember 30-ára módosították a szerződött felek. A társaság azzal indokolta a csúszást, hogy a téli, nagy mennyiségű csapadék következtében a hóolvadás után kialakuló belvíz miatt a kivitelezési munkákat a munkaterületen csak szakaszonként lehetett végezni. Ezt a problémát tetézte a rendkívülinek minősíthető áprilisi (73 milliméter) és májusi (200 milliméter) csapadékmennyiség. A lehumuszolt, töltés nélküli szakaszokra, illetve az altalajra a víz miatt nem lehetett ráhajtani földmunkagéppel.

A június és a július már az útépítésnek megfelelőbb időjárást hozott, így a szeptember végi határidő várhatóan tartható, hiszen a 4,5 kilométeres szakaszon – 700 méter kivételével – már aszfalt kötőréteg van, erre kerül majd a 4 centis kopóréteg. A körforgalmú csomópontok közül kettőnél már a végleges forgalmi rend van érvényben, a másik kettő jövő hét végére elkészül. A forgalom számára várhatóan októberben nyitják meg a csongrádi elkerülőt.

Olvasóink írták

 • 11. csucsu2 2010. július 31. 12:55
  „gyalogos.
  Én nem aggódtam a busz miatt, pontosabban nem én aggódtam.”
 • 10. gyalogos. 2010. július 31. 12:15
  „Hidd el Csucsu a Bp-i buszjárat be fog jönni értünk a városba! Nem kell a feszültséget kitalációkkal szítani.
  Abból nem szenvedünk hiányt.
  Az útépítési technológiákról pedig csak annyit, hogy amikor a bokrosi utat javították, hát mindenki szájtátva nézte, hogy 20 cm zúzottkövet terítettek a régi útra, majd erre egy réteg cementet, ezt pedig összemarták a régi aszfaltréteggel. Ez lett az alap, majd erre jöttek a további aszfaltrétegek.
  Szóval egy teljesen új tecnológia, /számunkra/és lám a végeredmény egy tökéletes nagy teherbírású, tükörsíma út.
  Tehát, nem biztos, hogy szkeptikusnak kell lennünk minden újjal szemben!!”
 • 9. timoboll2 2010. július 29. 14:26
  „20 cm homok, 5 cm aszfalt! Elvtársak, nem nyitok vitát. :D”
 • 8. strangerr 2010. július 28. 10:07
  „3. Tekintettel arra, hogy sem a burkolat sem az padka nincs még kész...:)

  4. Tőlem azt mondassz amit akarasz, de ez engedtessék meg nekem is, jó?:) Abban persze egyetértek hogy az ember szkeptikus egy elkészült út tartosságát illetően, de ennek csak egy kis részének oka szerintem a kivitelezés... De ez egy másik hosszú téma.

  5. vasúti átjáró
  Ugyanez az út, ugyanezt a vasútvonalat keresztezi a Kiskunfélegyháza elkerülőnél is ugyanígy szintben.
  Szvsz felesleges lett volna 300-400 milliót még egy vasúti felüljáróra költeni, ilyen vasúti forgalomnál.

  6. Nem hiszem hogy a választásokon ez akár egyetlen szavazatot is hozna bárkinek:) Inkább gondolom nem szeretnének belemenni a télbe.”
 • 7. lapszemle 2010. július 28. 06:59
  „Érdekes módon nagy a hallgatás a Művelődési Központ átalakitásáról is,bizonyára ennek is nyomós oka van!”
 • 6. faQtya 2010. július 27. 18:46
  „... na azért arra kínosan ügyelnek, hogy a választásokra elkészüljön...
  ... szerintem...
  (...nem mintha sokat számítana...)
  (...szerintem...)”
 • 5. keletaru 2010. július 27. 18:18
  „Csucsu2 :-) hát hát ...hát , már ennek sem örülsz . Lehet a Bp-i busz járat csak a körforgalomnál veszi fel az utasokat, be már nem jön értük . Itt még felüljárót sem építettek a vasút felett , tán csak nem tudnak valamit ? ( már mint a vasútról ) üdv Kuci”
 • 4. csucsu2 2010. július 27. 16:38
  „Jaj bocsánat, már megint okoskodtam annélkül, hogy értenék hozzá.
  Bár szerintem azért írták meg a cikket, hogy tájékoztassanak, az olvasók véleményt formálhassanak, stb.
  De ezek szerint ezt nem szabad.
  Lekközelebb inkább az útépítők öntömjénező szaklapjába kell ezt megírni, így nem lesznek negatív vélemények.
  Ja jártam arra, láttam már más építkezést is, és annak az eredményét és azok javításait, majd azok javításait, persze azt is csak hosszú egymásra mutogatások után.
  Bocsi, hogy nem verem a seggem örömömben a földhöz.
  De ha kész lesz és jó lesz nagyon fogok örülni. Mivel még ennek az országnak az adófizetője vagyok - és úgy sejtem, hogy az állam nem úgy jut valós fizetőértékkel bíró pénzhez, hogy nyomtat egy párat a pénzverdében, hanem a valós (és nem fiktít, állami alkalmazottaktól) adókat szed be, oszt szét és ebből gazdálkodik, - amiből nyílván ez az út is készül, akkor had legyen némi gondolatom e körül.”
 • 3. lütyő 2010. július 27. 16:03
  „Ezt a gyenge minőségű aszfaltot egy év alatt elintézik a kamionok. A padka is nagyon gyengére sikeredett.”
 • 2. strangerr 2010. július 27. 13:01
  „Igen, valószínű külön törekednek rá, hogy tovább tartson és így még drágább legyen nekik, és ráadásul bele is menjenek a télbe... a kivitelezők arról híresek, hogy önmaguk ellenségei... amúgy jártál már valaha is arra ?”
 • 1. csucsu2 2010. július 27. 11:40
  „Októberben, meg majd mondanak egy új időpontot...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megakadt a csongrádi iskolafelújítás

Csongrád - Legjobb esetben csupán a felső szinten kezdődhet meg a tanítás szeptembertől a felújítás… Tovább olvasom