Délmagyar logó

2018. 01. 19. péntek - Sára, Márió 2°C | 8°C Még több cikk.

Patrik anyukája akár börtönbe is vonulna

Csongrád - Kilátástalan helyzetbe került a csongrádi Blázsik Ildikó és két és fél éves kisfia, Patrik. A nyílt gerinccel született gyermekét egyedül nevelő csongrádi édesanya első fokon elvesztette a szentesi kórház ellen indított műhibapert, és az eddigi perköltség miatt fellebbezni sem mer.
Kilátástalan helyzetbe került a csongrádi Blázsik Ildikó és két és fél éves kisfia, Patrik. A nyílt gerinccel született gyermekét egyedül nevelő csongrádi édesanya első fokon elvesztette a szentesi kórház ellen indított műhibapert, és az eddigi perköltség miatt fellebbezni sem mer. Egy újkígyósi alapítvány és az önkormányzat felajánlása enyhítheti a család terheit.

– Úgy érzem, nem perköltséget, hanem büntetést kell fizetnem, amiért ezt a gyereket nevelem – mondta elkeseredetten Blázsik Ildikó, miután a megyei bíróságon első fokon elvesztette a szentesi kórház ellen indított műhibapert. A február 12-i döntés – amiről, bár letelt a 15 napos értesítési határidő, még mindig nem kapott írásos indoklást – egy, a család számára megalázó eljárást zárt le. A csongrádi anyuka azért fordult az igazságszolgáltatáshoz, mert szerinte már terhessége első felében észre kellett volna vennie kezelőorvosának, hogy születendő gyermekének nyílt gerince van. A bíróság viszont azt állapította meg, hogy nem róható föl a doktornak, hogy nem észlelte a rendellenességet.

Patrik vidáman pötyögteti a számítógép billentyűzetét. Nem érti, mi történik körülötte.
Fotó: Tésik Attila

– Nagyon megviseltek a történtek. A tárgyalások alatt végig azt éreztem a bevont szakemberek részéről, hogy jobb lett volna, ha lemondok a gyerekemről. De ezt nem tehettem meg, egy anya erre képtelen. Aztán kaptam olyan megjegyzést is, hogy még nem látták Patrik halotti bonckönyvét. Olyan volt, mintha tudomást sem vettek volna arról, hogy él a fiam – mesélte Ildikó, akinek közel másfél millió forintot kell kifizetnie perköltség címén, ha nem fellebbez. Márpedig éppen ez a teher az, ami miatt nem mer belevágni egy újabb eljárásba, nehogy megsokszorozódjon az összeg. A perköltséget inkább leülné valahogy, mert nincs miből kifizetnie.

Kilátástalan helyzetüket csak Patrik tudja feledtetni. A két és fél éves kisfiú csodával határos módon jó ideje magától ül, november óta a bilin is, egyedül eszik és iszik, 18 hónapos kora óta beszél, és egyfolytában szóval tartja édesanyját, aki lesi a pici minden kérését. Bár Ildikó leplezné gondjait Patrik előtt, a korosztályát meghazudtoló értelemmel bíró gyermek egyre többször szegezi azt a kérdést anyukájának, hogy miért különbözik a többiektől, miért pont vele történik mindez. A válasz nem egyszerű, ezért ilyenkor Ildikó gyorsan rövidre zárja a témát, hiszen maga sem tudja, mivel érdemelték ki sorsukat.

Egyre többen segítenének

Amióta cikkünk nyomán az országos sajtó is foglalkozni kezdett Ildikóval és Patrikkal, egyre többen ajánlják fel segítségüket a családnak. Akadt, aki Győrből kereste föl őket, legutóbb pedig az újkígyósi Érzőszív a Beteg Gyermekekért Alapítvány jelentkezett náluk. A csongrádi önkormányzat egymillió forintos alapot hozott létre, amelyből olyan családokat támogatnának, akik rendellenességgel született gyermeket nevelnek. A kezdeményező képviselő, Havasi Jánosné elmondta, jövedelempótlásra és lakásátalakításra lehetne igénybe venni ezt a forrást, a hozzáférés szabályozását azonban még nem alkotta meg a testület. Havasiné szerint legcélszerűbb egy alapítvány létrehozása lenne, amihez csatlakozhatnának segítőkész emberek felajánlásaikkal.

Olvasóink írták

22 hozzászólás
12
 • 22. Berka 2008. március 24. 11:11
  „Nagyon rendbe kellene tenni a magyar egészségügyet. A fejétől bűzlik a hal. Horváth Ágnest állítanám legelőször bíróság elé! A börtönben lenne a helye!”
 • 21. 6664 2008. március 06. 04:39
  „Csak olvassuk már át a hozzászólásokat. 10-ből 7-en az egészségügyben (még) dolgozó embereket mocskolják. Talán ennek köszönhető, hogy alig vannak? Talán ennek köszönhető, hogy egy ideje úgy gondolkodnek sokan, hogy "vajon miért fog feljelenteni a beteg/hozzátartozó" ahelyett, hogy "vajon mit tehetnék többet a betegért?" Ezt hívják defenzív medicinának, amikor a saját védelmét igyekszik már előre "bebiztosítani" ahelyett, hogy csakis a betege érdekét tartaná szem előtt. Mindezt kedves hozzászólók, Önöknek köszönhetik. Ne jöjjön itt senki nekem a hivatástudattal, meg egyéb érzelgős szöveggel, hisz épp ez a társadalom csinált üzletet az egészségügyből! Tessék, megkapták. (Csak még egy megjegyzés, mielőtt élve felkoncolnak: természetesen az orvosokon, nővéreken kívül az összes tisztelt hozzászóló hibátlanul dolgozik, ugye?) Köszönöm, hogy elolvastak.”
 • 20. haligali 2008. március 05. 19:46
  „J? est?t, csak annyit szeretn?k az esethez hozzáfüzni, hogy van e a blázsik Ildikónak egy számlája, ahová egy kis összeget fel tudnék ajánlani, mert szerintem mindenkinek itt a jótanácsadás helyett néhány forintot át kellene utalni, amivel illanatnyilag enyhithetnénk a rossz helyzetet.....”
 • 19. Egy beteg gyermek anyukája 2008. március 05. 15:06
  „Sajnos ez van a mai világban lehetnének egy kicsit belátással az anyukára. Ha már a kórház nyerte meg a pert legalább a per költséget vállalná át ő biztos könyebben ki fizetné mint az anyuka. Szomorú hogy így bánnak vele kicsit magukba fordulhatnának az orvosok.A bonc könyv megjegyzés felháborító és ők ezt büntetlenül tehetik azanyukát meg büntetik .Képesek lennének börtönbe juttatni mert harcol a gyermeke érdekébe. Ez a mai törvény büntetik aki beteg gyermeket nevel nem hogysegítenék. A kórházna az a leg egyszerűbb hogy a szülőre hárítsa a hibáját. Ők soha nem vétenek mindenről a szülő tehet szentesen ez van KÍVÁNOM A LEGJOBBAKAT PATRIKÉKNAK REMÉLEM GYŐZNEK”
 • 18. Kata78 2008. március 05. 14:01
  „Én is nagyon sajnálom az anyukát, és szurkolok neki, hogy a lehető legjobb módon oldódjon meg a helyzet. (Bár ilyen úgyis csak a mesében van) A legigazságosabb az lenne, ha a vétkes - orvos ? vagy kórház ? - elismerné a tévedését és szépen kifizetné a perköltséget és a kisgyermek gyógyítási költségét is (már amennyiben lehet ezt az állapotot gyógyítani, ezt nem tudom)... Ez a jelenlegi helyzet a pofátlanság csúcsa, hogy senki sem felelős a történtekért. Itt legkevésbé az anyuka a ludas, van neki elég baja, nem rá kéne húzni a vizes lepedőt. Én is szültem már, és mit mondjak, ahogy korábban is írta már valaki, az UH vizsgálat általában futószalagrendszerben ment, és egy anyuka max. ha 4-5 percet bent volt a vizsgálaton öltözés/vetkőzéssel, már sokat mondok. Aláíratják szépen a papírt, hogy tudomásul veszem, hogy a kapott információ "tájékoztató jellegű" és attól, hogy azt írja az orvos, hogy egészséges a gyerekem, attól még lehet totál beteg is. (Mint ahogy azt a jelen helyzet is mutatja.) Akkor hogy is van ez?!?! Itt megint felmerül a kérdés, hogy az olyan orvosnak (nővérnek, dolgozónak, stb.) van-e keresnivalója az egészségügyben, akinek épp nincs kedve megcsinálni egy vizsgálatot?! Miért nem éri fel ésszel az ilyen, hogy mert épp - vagy állandóan - rossz napja van, azzal egy egész család teljes életét teheti tönkre. Nem egy emberét, hanem többét. A halotti bonckönyv pedig a taplóság teteje.”
 • 17. gerik 2008. március 05. 12:26
  „ki volt az ügyvédje? Ő miért nem tájékoztatta, hogy akár veszíthetnek is? Az ügyvéd a sikerdíj mellett kudarcdíjat is megállapított és kifizeti? Ez lenne korekt!”
 • 16. kiskukac 2008. március 05. 12:03
  „Nem csak a 20. heti UH- látszódik/látszódhat a genetikai eltérés, hanem elvileg már a 16.héten elvégzett AFP- vérvizsgálat eredménye is igazolhatja a magzat lehetséges genetikai eltérését.
  A közvetlen környezetemben is van olyan család , mint a cikkben szerepelt édesanya története.Sajnálom őket, nagyon...
  Én is szültem, voltam az összes lehetséges terhességi vizsgálaton és én is 5 perces "vizsgálaton " estem túl.Ennyi volt a max.idő,amit velem töltött az UH orvos.Sőt!Volt olyan is, hogy rendelés vége előtt 20 perccel küldött az orvosom az UH-ra és szemtől pofába közölte velem az UH-orvos ,hogy neki már nincs kedve!!! vizsgálni,mondjam meg az orvosomnak!
  Ilyen az egészségügy, nőgyógyászat.”
 • 15. eddi 2008. március 05. 11:04
  „Én sem értem, miért az orvosokat kell mindenért vádolni, nem jó, hogy így alakultak a dolgok, de ha kihúz pár millát az orvosból, vagy a kórházból, attól egészséges lesz a gyereke, vagy utólag megengedik neki az abortuszt?
  Most meg majd kapja a támogatást a sok együttérző embertől, és ahelyett, hogy arra fordítaná, hogy a kisfiúnak jobb legyen, majd fizeti a perköltséget.”
 • 14. dodó 2008. március 05. 10:54
  „Műhibaperekre szakosodott ügyvédhiénák hajszolják a családokat a perekbe! Ha nyernek, fele-fele arányban risztelnek, ha nem, mindent a felperes fizet. Előbb kellett volna gondolkodni!”
 • 13. Lea 2008. március 05. 09:59
  „Kedves Ápolónő! Az is elég szomorú, hogy úgy beszél valaki az emberi életről, mint valami műszaki cikkről! "Mindennek van hibaszázaléka" - vagy bevállik vagy nem? Ez a magyar egészségügy...”
 • 12. felmeri 2008. március 05. 09:43
  „a konkrét ügyet nem ismerem elég részletesen, de aki már járt Szegeden terhesgondozáson/ultrahangon, az tudja, hogy mennyire nem törődnek a babákkal.

  a klinikán előre(!) aláíratnak egy papírt, hogy az orvos mindent elvégzett, alaposan megnézett, és az esetleges hibákért nem felelős. előre, és ha nem írod alá, nem végzik el a genetikai ultrahangot. no, ki nem fogja aláírni?

  a feleségemnél az uh vetkőzéstől öltözésig tartott 5 percig, és aznap senki nem volt bent hosszabb ideig. ez nem pénz kérdése, ez a szakmai és emberi tisztesség kérdése”
 • 11. BlackQueen 2008. március 05. 09:22
  „Csak csodálni lehet Blázsik Ildikó erőfeszítéseit, amit beteg gyermeke nevelése során kell teljesítenie. A veleszületett rendellenességek ultrahang-szűrése (UH), sajnos, világszerte együttjár az álnegatív esetek előfordulásával, azaz, a magzat épnek látszik, de nem az. Nehéz elfogadtatni az érintettekkel és bárkivel azt, hogy bár a fejlődési rendellenességek méhen belüli felismerése a terhesgondozás és a szülészet kiemelt prioritású területe, mégis vannak babák, akik elvileg felderíthető fogyatékossággal jönnek a világra. Egészen egyszerűen arról van szó, hogy a méhen belüli magzati pozíció miatt a vizsgálat idején a rendellenesség nem jelenik meg az UH képernyőn mint rendellenességet mutató kép, és ha kinézzük a szemünket, akkor sem látható. A másik, a technikai oldal éppilyen fontos. Csak modern konstrukciójú, megfelelő felbontású UH készülék alkalmas arra, hogy kellő biztonsággal lehessen vele magzati vizsgálatokat végezni. A forráshiány miatt sok ellátóhelyen jelentős kompromisszum érvényesül ezen a téren, aminek nem lenne szabad előfordulnia, de a realitás sajnos más.
  Egészen más szempontból nézve a kérdést, el lehet gondolkozni arról, mi történik a rendellenesség 20. terhességi héten való felismerésekor. Ilyen esetekben a szülők nagyon gyakran a terhesség megszakítását választják. Csak félve írom le, mert érzelmeket gerjeszthet, de így, a gyakorlatban csak egyfajta Taigetosz-elv gyakorlati működtetése árán lehet a felsimerhető rendellenességet hordozó újszülöttek problémakörétől mentesülni, amely kérdés tárgyalása, végiggondolása, az élethez való jog és az egészséges születés jogának ütköztetése messze meghaladja a hozzászóló kompetenciáját, lelki teherbíró képességét.
  De higgye el mindenki: kinézzük a szemünket, hogy a szülők számára hasonló esetekben a 20. héten a választás lehetőségét biztosíthassuk: ha nem látjuk, ha nem látszik a renhdellenesség, akkor találkozunk Patrikkal és szerencsétlen sorsú társaival. Bár rendellenességüket nem az orvosi tevékenység idézte elő, és korai felfedezés esetén sincs gyógymód, csak a terhesség megszakítása, felelősséget érzünk azért, hogy az UH szűrés gondosan, türelmesen és célzottan történjék. Az álnegatív eredmény következtében megszületett gyermekek esetében a célzott terápia, a család segítése, mindenképpen valamiféle intézményes állami segítség szükséges ahhoz, hogy mindenki emberhez méltó, a lehetőségekhez mérten teljes életet élhessen.”
 • 10. ápolónő 2008. március 05. 09:06
  „Lea! Az orvosok nem varázslók,és igen ,rettegj 9 hónapig,hogy a technika segítségével egészséges gyermeked születik-e! Mindenki ezt teszi.Mindennek van hibaszázaléka,és soha semmire sincs biztosíték az életben.

  Egy terhesség alatt csak egy dolog a biztos:hogy az orvos és a szülésznő megkapja a hálapénzt.Ha már így történt nem a múltat kellene kapirgálni,hanem megoldást adni a családnak,ami ugye ebben az országban aligha van.”
 • 9. a cikk szerzője 2008. március 05. 08:56
  „Nem Ábrahám ügyvéd úr volt a család jogi képviselője ebben az ügyben.”
 • 8. Lea 2008. március 05. 07:57
  „A legszomorúbb az, hogy hagyják ezt az orvost tovább praktizálni, mintha semmi sem történt volna. Én nő létemre, hogy merjek bennük megbízni, ha egyszer oda jutok, hogy gyereket szeretnék? Rettegjek 9 hónapig, hogy egészséges gyerekem lesz-e? A családot pedig nagyon sajnálom, hogy ilyen országban élünk, ahol már a jogban sem lehet bízni.”
 • 7. Habiszti 2008. március 05. 06:52
  „Ábrahám ügyvéd "úr" most miért nem tolja oda a nevét és arcát? Az újságíró miért nem írja le? És még hány ilyen pórul járt család van csak róluk nincs cikk!!!”
 • 6. jas42 2008. március 05. 06:08
  „Nem Ábrahám ögyvéd úr volt véletlenül a védöje/felbútója az anyukának? A családot nagyon sajnálom és megértem, de jobban meg kellett volna gondolniuk. Igen, ezeket a fejlödési rendellenességeket ki lehet mutatni fiatal terhességben, de nem minden esetben.”
 • 5. gigike 2008. március 05. 06:07
  „6664 remélem neked nem kell átélned ,hogy egy felelötlen "orvos" miatt kell pereskedned és a fogyatékos gyereket neveled a gyesböl de hid el nem könyü sajnos én már tapasztalatbol irom.De csak egy honapig probáld ki milyen! Majd utána mondjál váleményt .Mert ugye bár állam bácsi nem segit az ilyen gyerekeken sem a szülein azért kell felhivni a lakoság figyelmét ,hogy segitsenek és vannak még jo érzésü emberek akik segitenek .”
 • 4. sevenof9 2008. március 05. 06:05
  „miert ugyanaz a maffia adja ki a szakvelemenyt,aki a hibat elkovette?”
 • 3. 6664 2008. március 05. 05:10
  „Vagy miért kell sportot űzni a kórházak, orvosok, nővérek beperléséből, nem számolva azzal, hogy egy pert el is lehet veszteni? Onnan kezdve pedig felperes lesz a szánnivaló áldozat, a meghurcolt alperes(ek) pedig a mocskos szemétládák. Nem a konkrét esethez kapcsoltam a hozzászólásomat, hanem általános jelenségről beszélek.”
22 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Követhetetlen halpusztulás Csanynál

Csanytelek - Egymásnak ellentmondó információk láttak napvilágot a csanyteleki halpusztulással kapcsolatban. Tovább olvasom