Délmagyar logó

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 9°C | 25°C Még több cikk.

Régi íz a csongrádi kemencés kertben

Sok csodálója volt Csongrádon az országot járó Csendesné Dolinay Margit süteményeinek a Bor utcából nyíló kemencés kertben. Nyilvánvaló volt: ez a mutatvány „nem jöhetne létre" a szakma tökéletes birtoklása és szeretete nélkül.
Kenyeret süt az utcán a pékmesternő Fotó: Bálint Gyula György
Előbb fodrász akart lenni, majd cukrász, de rábeszélték: legyen pék. Csendesné Dolinay Margit aztán tanulás közben rájött, hogy ehhez a munkához sok fantázia kell. Eleinte kesztyűben fogta meg a forró lapátnyelet, de rászólt a tanár: ha pék akar lenni, gyorsan dobja el a kesztyűt. Eldobta.

– Nem, ez nem látványpékség: ez a kifejezés az elektromos kemencékhez kötődik már, ami viszont itt látható, az inkább a régi idők pékségeire emlékeztet, itt, kérem, hagyományőrzés zajlik! – mondja a pékmesternő.

Kézzel dagasztanak, nyújtanak, formáznak, a kemencét fával fűtik fel. Ebben a pékmesternő férje segít, aki annak idején ugyancsak kitanulta a szakmát. Azt is lehet mondani, hogy egy élő múzeum ez, régi módszerrel, régi ízekkel, illatokkal csalogatják be a Bor utcából az embereket.
Az asszony a Magyar Pékek Fejedelmi Rendjének tagjaként, messziről, Újszászról jött a csongrádi kenyérünnepre.

– A szakma becsületének védelme fontos, ezért szívesen utazom is. Be akarjuk mutatni, régen hogyan és mit sütöttek a pékek. A jó kenyér egyik tulajdonsága: morzsálódás nélkül lehet szeletelni. A másik: az ember szívét-lelkét beleadja a dagasztásba.

Csongrád lakosságát is kitüntették

Csongrádon a városházán vasárnap délelőtt 9 órai kezdettel ünnepi ülést tartott a képviselő-testület. Bedő Tamás polgármester a tanácskozás kezdetén röviden méltatta Galli Jánosnak, az ének-zenei iskola címzetes igazgatójának, a város díszpolgárának életútját, aki nemrégiben hunyt el, és szerdán vesznek tőle végső búcsút. Pro urbe – Csongrád kitüntetést adományozott Csongrád város képviselő-testülete néhai Erdélyi Péter magyar–történelem szakos tanárnak, helytörténésznek, dr. Ördögh Józsefnek, az Atikövizig csongrádi szakaszmérnöksége vezetőjének és Csongrád város lakosságának. Közszolgálati Díjat adott a testület dr. Berkes István jegyzőnek, Morzsik Szabó Jánosnak, a Csongrád Rádió szerkesztőjének, és Testnevelési és Sportdíjban részesítette a Csongrádi Tiszapart SE felnőtt labdarúgó-csapatát. Egészségügyi és Szociális Díjat kapott Helbocsányi Istvánné bölcsődevezető, a Környezetvédelmi Díj pedig Miklós Istváné, aki a Víz- és Kommunális Kft. munkatársa.  

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megkezdődött az ünnep a csongrádi Bor utcában

Fúvószeneszóval kezdődött el a csongrádi bor és kenyérünnep tegnap, nyolc helyen kínálták a jobbnál… Tovább olvasom