Délmagyar logó

2017. 08. 17. csütörtök - Jácint 17°C | 31°C Még több cikk.

Rohamtempóban építkeznek Csongrádon

Egymás hegyén-hátán dolgoznak az építők a csongrádi gáton: egyszerre zajlik a töltésre tervezett kerékpárút építése és a gát felújítása. Rohamtempóban folyik munka, de mivel az árvíz mindkét beruházást hátráltatta, az eredeti határidőt nehéz lesz tartani. A Tisza-parti fejlesztések több mint egymilliárd forintba kerülnek.
Előfordulhat, hogy egyik beruházás sem készül el ebben az esztendőben. Fotó: Tésik Attila
Csongrádnál a gát tetején és a töltés folyó felőli oldalán is rohamtempóban dolgoznak az útépítő és a régi támfalat elbontó munkások. Bár a helyi önkormányzat még 2004-ben nyerte el a közel hét kilométer hosszú, a fahídtól a közúti hídig tartó kerékpárút megvalósítására az unió 297 millió forintos támogatását, a kivitelezés csak idén áprilisban kezdődött el, ráadásul a rekord szintű tiszai árvíz miatt öt hétig fel is kellett függeszteni a munkálatokat. Amikor megint nekiláthattak, látszott, hogy nehéz lesz a munka, mert a gátrekonstrukció is elkezdődött. A támfal felújítására még tavaly különített el a kormányzat 803 millió forintot, amiből két kilométer hosszan, vagyis szinte az egész városi szakaszon beton köntöst kaphat a védmű.

Előbb úgy határoztak a csongrádi városházán, hogy az útalap meg a szegélyezés elkészülte után félbehagyják az építkezést a gát koronáján, és átadják a terepet a gátoldalt felújító Szeviép Rt.-nek, nehogy a nehéz munkagépek tönkre tegyék a friss aszfaltutat a Körös-torok és a fahíd közötti részen. Óvatosságból terhelési próbának vettették alá a szerkezetet, majd a döntéshozók változtattak eredeti elképzelésükön, mert kiderült, az aszfaltozott réteg teherelosztó mutatói sokkal jobbak, mint a zúzott kővel borított alapépítményé, aminek állagán a csapadékos időjárás is sokat ronthat.

– Három hónapos csúszást igyekszünk behozni, remélem, sikerül – nyilatkozta lapunknak Pozsgai Péter, a Szeviép Rt. gátrekonstrukciós munkálatokért felelős vezetője. Elmondta, az árvíz és a nyári árhullám miatt csak július 24-én tudtak hozzákezdeni a munkához, melynek keretén belül 6500 köbméter bontott anyagot kell elszállítani a százéves támfaltól, helyébe pedig, mintegy hatezer négyzetméteren, betont építenek be. A befejezés eredeti határideje november 30., és bár a kivitelezőnek feltett szándéka, hogy végezzen is addig, meglehet, hogy ez nem sikerül. Ez azt jelentené, hogy a kerékpárút, melynek városon kívüli része még az idén megépül, teljes egészében csak akkor lesz használható, ha a Szeviép végez a gátnál. Előfordulhat, hogy csak a jövő év elején tekerhetnek akadály nélkül a helybeli vagy túrázó biciklisek a Tisza mentén Csongrádtól Szentesig.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csongrádon forgat filmet Koltai Róbert

Csongrádon forgatja új játékfilmjét Koltai Róbert. A Jön a gőzös című produkció felvételeit… Tovább olvasom