Délmagyar logó

2017. 08. 18. péntek - Ilona 18°C | 32°C Még több cikk.

Szigor a csongrádi Körös-torokban

Csongrád - A jövő évi csendes hétvégéken legfeljebb éjfélig tarthatnának nyitva a Körös-toroki vendéglátóegységek a napokban nyilvánosságra hozott rendelettervezet szerint. További szigorítás, hogy állatot sem lehetne levinni a partfürdőre, a közelben a horgászatot is megtiltanák. A tervezetet ezután beszélik meg az érintettekkel.
Már olvasható a csongrad.hu honlapon a Körös-toroki üdülőterület „házirend-tervezete", amelyről decemberben tárgyal a csongrádi képviselő-testület. A vitaanyagnak szánt dokumentum több lényeges szigorítást is tartalmaz az eddigi szabályozáshoz képest. A legtöbb embert érintő eleme a vendéglátóegységek nyitva tartásának korlátozása a szezon ideje alatt kijelölt, úgynevezett csendes hétvégéken. A tervezet szerint júniustól augusztus végéig a hónap minden második hétvégéjén – beleértve a pénteket is – legfeljebb éjfélig, vasárnap pedig legkésőbb 23 óráig szolgálhatnának ki vendéget a büfékben. Ugyanakkor a szezon többi részében – hétköznapokon is – hajnali négyig nyitva tarthatnának a vendéglátók.

Jóval csendesebb lehet a Körös-torok, ha megszavazzák a vitaanyagot. Fotó: Tésik Attila

A jövő évtől – vakvezető és nyomkereső kutya kivételével – állatot sem lehetne levinni a partfürdő területére, amelynek 50 méteres közelében a horgászatot is megtiltanák. Szintén tilos lenne az éjszakai fürdőzés. Utóbbiak vonatkozásában a szabálysértőket pénzbírsággal is büntethetnék. Bár az üzemeltetői tapasztalatok szerint nem indokolt, mégis rendeletben szabályoznák, hogy az üdülőtulajdonosoknak évente egyszer kötelező lenne kiszippantani a szennyvízaknákat.

A dokumentum előkészítése kapcsán Berkes István jegyző lapunk érdeklődésére elmondta, az üdülőtulajdonosokkal – mivel érdekvédelmi szervezetük nem működik – nem tudtak egyeztetni a tervezett rendelkezésekről, éppen ezért nem kizárt, hogy még idén fórumot szerveznek az érintetteknek. A Körös-toroki vállalkozók sem voltak bevonva a javaslat kidolgozásába, velük – információink szerint – kedden délután tárgyalnak a városházán. Felvetésünkre, miszerint elképzelhető-e, hogy a decemberi önkormányzati ülésen első olvasattá olvad a rendelettervezet, Berkes István elismerte, van esély rá, de mivel „nem hajt a tatár", a márciusi hatályba lépésig bőven van idő a lényeges pontok megvitatására. Az anyagot kamaráknak is elküldték véleményezésre.

Olvasóink írták

 • 1. Varga Ádám 2007. november 29. 11:37
  „Ez nem biztos, hogy szigorítás. Fellapoztam a jövő évi naptárt és a következőre jutottam.
  Csendes hétvégék a következők:
  Június 13.-14.-15.
  Július 11.-12.-13.
  Augusztus 8.-9.-10. (az meg körös toroki napok, tehát kilőve)

  Magyarul csak kettő csendes hétvége lesz a szezonban!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A helyi politika támogatja a csongrádi vízlépcsőépítést

Csongrád - Még idén elkészül a csongrádi vízlépcső megépítésének hatásait vizsgáló tanulmány, amelyet a megyei közgyűlés rendelt meg. Tovább olvasom