Délmagyar logó

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 24°C Még több cikk.

Szolnok ivóvizére is hat a duzzasztó

Csongrád - Nyáron is elég magas lenne a Tisza szintje Szolnoknál, biztosabbá válna a város ivóvízellátása, ha Csongrádon megépülne a duzzasztómű. A kérdés az, hogy a lelassuló folyó vizének tisztítása mennyivel kerülne többe.
Újabb egyeztető fórumot szeretne összehívni duzzasztóügyben a csongrádi Vincze László országgyűlési képviselő – a választások után. Mióta újból elővette a vízlépcső tervét, kétszer tartottak ilyen összejövetelt. A korábbi megyei önkormányzat támogatta a tervet, a mostani pénzt is adott egy előzetes tanulmány elkészítésére. Most azokat a civilszervezeteket szeretné összehívni, amelyek munkája valamilyen szempontból kapcsolódik a folyóhoz. Vincze szándékosan nem zöldet említett, mert az már kategorizálás lenne. A cél az, hogy mindenki, aki érintettnek érzi magát, elmondhassa a véleményét.

Az eddig megfogalmazódott „zöld" vélemények többnyire nem voltak támogatók. Lőrincz István, a duzzasztó megvalósíthatóságáról készült tanulmány egyik szerzője úgy találja, a természet szempontjából nem lenne pozitív hozadéka a duzzasztónak. A lelassuló víz átalakítaná a folyó élővilágát. A Tisza menti települések közül van, amelyik hezitál, illetve támogatja a tervet, mások nem. Ám van még egy szempont, amely valószínűleg nagy súllyal esik a latba, és ez egy 75 ezres város ellátása.

Szolnok elsősorban a Tisza vizét issza: a helyi szolgáltató a folyóból naponta 60 ezer köbméternyi vizet emel ki, tisztít és kezel. A vízmű egyik szakemberétől – aki nem nyilatkozott névvel – úgy tudjuk, hogy a duzzasztónak az a hatása, amely a szélsőséges vízjárást egyenletessé teszi, tényleg jót tenne a városnak. A kérdés csak az, hogy a lelassuló víz kezelésének költsége mennyivel lenne nagyobb. Ha tehát szóba kerül a megvalósítás, a városnak ezt föl kell méretnie, mielőtt dönt arról, mit szóljon a csongrádi tervhez.

A szocializmus idején nem előzte volna meg ilyen részletes egyeztetés a beruházást. Szerencse, hogy ez most már kikerülhetetlen. Ördögh József mérnök, aki jól ismeri a tervet, egy korábbi egyeztetésen azt nyilatkozta, hogy a csongrádi duzzasztó megépítése nem a vízügy érdeke, és csak akkor szabad belevágni, ha erre társadalmi igény van. Tény, hogy ha a duzzasztó megépül, a folyó hajózható lesz, és ez meggondolandó, amikor egyre gyakrabban kerül szóba, hogyan érdemes árut szállítani. A Homokhát elsivatagosodását is csak vízutánpótlással lehet megállítani, a vizet pedig – gazdaságosan – duzzasztóval lehet a megfelelő helyre juttatni.

Olvasóink írták

 • 4. apuka 2010. április 09. 07:35
  „3. Ezek csak félinformációk. A "Kádári" időkben, két vízlépcsőt is építettek a Tiszán. Nem csak a tiszalöki, hanem a kiskörei is elkészült. Sőt pontosan ismerték és mai is ismerik a síkvizi vízlépcsők előnyeit. Csak nem szabad róla beszélni, mert a rendszerváltás egyik jelképe a vízlépcső elleni harc. A csongrádi vízlépcsőt nem csak tervezték, hanem el is kezdték. A munkagödrének egy része a mai napig megvan. Ha a "Kádári" idők egy kicsit tovább tartanak, akkor ma a bősi energia felét mi kanánk, és mi szabályoznánk, hogy mennyi víz menjen az Öreg-Dunába. Természetesen, sok minden másban rosszabb lett volna a hosszabítás.”
 • 3. deszkás 2010. április 06. 20:40
  „Bakos úr! " A szocializmus idején nem előzte volna meg ilyen részletes egyeztetés a beruházást."Ez a terv a Kádári időkben készült és azért maradt terv mert senki nem merte vállalni az esetleges következményeket! Bár elsősorban villamosenergia nyerése lett volna a cél igy került sor Bős Nagymarosra aminek tudjuk (fizetjük) az árát.Akkortájt mindenki azzal érvelt (gyatrán) hogy nem ismerjük a sikvizi duzzasztók hátrányát ugyanakkor a Tiszalöki vizlépcső MÁR AKKOR MŰKÖDÖTT!”
 • 2. keletaru 2010. április 06. 17:57
  „lapszemle: Elméletileg az unió a közösségi közlekedést támogatja . Nálunk ez fordítva működik , mint minden . Az nagy igazság itt minden elment már , s nem bírt megállni semmi tartósan . Nem , egy dolog igen ....a listás képviselők azok tartósan tudtak maradni , mint annak idején az oroszok ! Szél fújta ....múlt héten SZENTES VÁROSBÓL áthívták a Német vízilabda csapatott edzeni , erre nagy medence leengedve . 1-0 miiiiiii ?! Meg mutattuk , na így kell ezt csinálni !!!! Üdv Kuci”
 • 1. lapszemle 2010. április 03. 16:56
  „Ábrándozik a nyomor már legalább 50 éve hallgatom,hogy milyen jó lenne a Tisza hajózása.
  Sajnos ez a hajó is elment már, vannak arra számitások, hogy mibe kerülne a teljes szakaszon az áru és személyszállitás technikai feltételeinek beruházása, mikor térülne meg?. Ez megint egy olyan műfaj ami már sajnos csak a nosztalgia része, ezen szolgáltatáshoz képest a világ már sokkal jobban felgyorsult.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Italozásból hazafelé menet kipakolt két lakást

Egy 23 éves helybeli férfit gyanúsít a Csongrádi Rendőrkapitányság a közelmúltban a városban történt besurranások elkövetésével. Tovább olvasom