Délmagyar logó

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 21°C Még több cikk.

Tanyát vettek kutyamenhelynek a csongrádi állatvédők

Tanyát vásároltak, hogy állatmenhelyet alakítsanak ki a csongrádi állatvédők. Az egyesület tagjainál most tucatnyi gazdátlan kutyát gondoznak, de az új helyen akár száz ebet is tudnak majd fogadni. Az állatvédők arról sem tettek le, hogy – más településekhez hasonlóan – ők üzemeltessék a gyepmesteri telepet, amit sok kritika ért.
Lengyel Katalin szerint 70-100 kutyát tudnak majd befogadni a tanyán kialakított telepen. Fotó: Bíró Dániel
Több mint kétéves előkészítő munka után a napokban kapták meg a csongrádi állatvédők annak a tanyának a kulcsát, ahol állatmenhelyet kívánnak létesíteni. A Csongrádi Fauna Állatvédő és Állatmentő Egyesület 2004 őszén azzal a céllal alakult, hogy megfelelő körülményeket biztosítson az elkóborolt vagy kivetett állatok gondozásához.

Kezdeményezésüket az önkormányzat is támogatta, de a menhelynek felajánlott ingatlan túl messzire volt a várostól. Ezután az állatvédők kerestek helyet. Hosszas vizsgálódás után eljutottak egy Szegedi úthoz közeli tanyához, amelyet kétmillió forintért meg is vásároltak. Eddig a vételár felét teljesítették. Hatszázezer forintot egy magánszemély ajánlott fel, a fennmaradó részt pedig a tagság dobta össze.

– Októberig kell rendeznünk az adásvétel milliós hátralékát – mondta lapunknak az egyesület elnöke. Lengyel Katalin arra számít, hogy a tagdíjakból, az urnás gyűjtésekből, valamint a civil alapprogram és az önkormányzat pályázatain sikerül annyi pénzt összeszedniük, hogy a tartozás kifizetésén túl be tudják indítani a menhelyet is. Az egyholdas tanya jelenleg nem alkalmas erre a célra, de hamarosan elkezdik a kifutók kialakítását. A tervek szerint 70-100 kutyát tudnak majd befogadni a telepen, gondozójuknak pedig fizetés mellett lakhatást is biztosítanak majd.

Lengyel Katalin bízik abban, hogy hamarosan megnyílik a menhely. Lakók már lennének, hiszen jelenleg is tucatnyi gazdátlan ebet gondoznak az egyesületi tagok. Legtöbbjük újra gazdára talál, de csak úgy, hogy az állatvédők előbb megnézik, kinek és hova adják oda őket. Ehhez a szisztémához jól illeszkedik a bokrosi Masterfoods felajánlása: a cég kutyatápot ad minden egyes új kutyatulajdonosnak.

A menhely létrehozása mellett arról sem tettek le a csongrádi állatvédők, hogy átvegyék a helyi gyepmesteri telep üzemeltetését. Tavaly válasz nélkül hagyta őket a városvezetés, ezért idén újabb beadványt jutattak el az önkormányzathoz. Kezdeményezésüket azzal indokolják, hogy a sintértelep működtetése eddig is hagyott kívánnivalót maga után, illetve más településeken is gyakorlattá vált, hogy az érdekvédőkhöz került az állatgondozás feladata.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Álmukban is elválaszthatatlanok

Még ma is egymás kezét fogva alszanak el a csongrádi Tyukászék, akik a napokban ünneplik hatvanadik… Tovább olvasom