Délmagyar logó

2017. 09. 21. csütörtök - Máté, Mirella 12°C | 17°C Még több cikk.

Tiszta vízért küzd Nagytőke

Nagytőke - Közegészségügyi szempontból teljesen megfelelő a vezetékes ivóvíz Nagytőkén, ahol a szolgáltató cég több millió forintot ruházott be az elmúlt években. Most azt tervezik, hogy kicserélnek egy ötszáz méteres szakaszt a hálózatban.
Három éve a közeli Szentesről lajtos kocsival hordták az ivóvizet Nagytőkére, miután a tisztiorvosi szolgálat megtiltotta annak fogyasztását. A Szentesvíz Kft. kivonult a faluból, a szolnoki Tisza Menti Regionális Vízművek Rt. viszont vállalta a szolgáltatást. A víztelepet 12 millió forintért felújították, azóta az újonnan beszerzett berendezésekkel a szerves és ásványi anyagokat teljesen kiszűrik a vízből. A gáztalanítás és szűrés révén minden káros anyagtól mentes ivóvíz készül – tájékoztatta lapunkat Hajdú Gábor. A szolnoki cég főmérnöke azt is elmondta, az új berendezésnek és az aktív szénszűrőnek köszönhetően európai színvonalon állítják elő a vizet. A gondot az jelenti, hogy a több évtizedes vezetékes rendszer elavult, ezért amíg a víz a háztartásokba kerül, szennyeződhet – ennek kivédésére használnak némi klórt.

A nagytőkeiek nem véletlenül furcsállják az új víz ízét és szagát, hiszen alapvetően megváltozott. Korábban magas beltartalmú, termálvíz jellegű vizet ittak, annak pedig alapvetően más volt az íze. – Ez a mostani a tiszta víz – hangsúlyozta a főmérnök. A vízzel közegészségügyi szempontból semmiféle probléma nem merült fel – jelentette ki érdeklődésünkre Tóth Gábor. A kistérségi tiszti főorvos lapunknak elmondta: a szolgáltató időnként maga ellenőrzi a víz minőségét, azzal kapcsolatban pedig a hivatalhoz semmilyen panasz nem érkezett. A Tisza Menti Regionális Vízművek Rt.-nek évente mindössze néhány millió forint árbevétele származik a nagytőkei vízszolgáltatásból, ennek ellenére fejleszt. Azt tervezik, hogy egy új gáztalanító berendezést szerelnek fel, emellett pedig a hálózatban kicserélnek egy ötszáz méteres szakaszt. Mindez várhatóan ötmillió forintba kerül.

A csatorna-hálózat kiépítésével együtt Nagytőke vezetékes hálózatának teljes rekonstrukciója a szakemberek számításai szerint körülbelül nyolcvanmillió forint lenne, erre azonban egyelőre nincs pénz. Staberecz Ferenc polgármester közölte: a pályázaton nyert két és fél milliós támogatásból a vezetékhálózat cseréjére vonatkozó terveket megrendelte a falu. Az önkormányzat azért küzd, hogy az itt élők kifogástalan vizet kapjanak – mondta a polgármester. Emlékeztetett arra, hogy Nagytőke elsőként csatlakozott a dél-alföldi ivóvízminőség-javítási programhoz, amelynek 2007-re már meg kellett volna valósulnia. Reményei szerint a következő években különböző uniós források érhetőek majd el, Nagytőke pedig minden kínálkozó lehetőséget kihasznál.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gőzerővel Megy a gőzös Csongrádon

Csongrád - Négy napon át telt házzal vetítették Csongrádon a városban forgatott Megy a gőzös című… Tovább olvasom