Délmagyar logó

2017. 09. 26. kedd - Jusztina 13°C | 23°C Még több cikk.

Tizenhét év – hét kábítószerdílernek

Hét fiatalt összesen tizenhét év fegyházbüntetésre és 17 hónap felfüggesztett börtönre ítélt jogerősen a Szegedi Ítélőtábla – kábítószerrel való visszaélés miatt. A társaságban vannak csongrádiak is. A jórészt huszonéves elkövetők marihuánában, speedben és extasy tablettában utaztak, és egy rendőri igazoltatás után buktak le.
Csupán az elsőrendű vádlott, a harminckét éves Lukács Attila büntetését súlyosbította, a többi elkövetőre korábban kiszabott büntetéseket hagyta helyben a Szegedi Ítélőtábla a tegnapi tárgyaláson. Lukács esetében hatról hét év fegyházra módosította a Bács-Kiskun Megyei Bíróság által hozott ítéletet a táblabíróság – immár jogerősen.

A csoport 2003. november 11-én bukott le, amikor Kecskeméten a csongrádi negyedrendű vádlottat, Ujszászi Imre Tibort igazoltatták a rendőrök, és autójában jelentős mennyiségű kábítószert találtak.
A nyomozás közben kiderült, hogy Lukács 2003 áprilisában költözött Budapestre, és gyakran szórakozott főváros környéki partikon, ahol rendszeresen fogyasztott kábítószereket. Lukács egy ilyen rendezvényen ismerkedett meg az ügy másod- és negyedrendű vádlottjával, a csongrádi Plestyák Ádámmal és Ujszászival, akik szintén fogyasztottak kábítószereket. Lukács a drogokat kezdetben saját magának szerezte be, de aztán „kereskedelmi célra" is vett, ismeretlen személytől. Marihuánát, speed port és extasy tablettát adott el a másodrendű vádlottnak. Plestyák az összejöveteleken ezeket a szereket továbbadta, mégpedig haszonnal. 2003 februárjában és márciusában a csekély mennyiség határát jóval meghaladó mennyiségű kábítószert értékesített.

Plestyák Ádám a drogokat Lukács albérletében vette át, majd a pénzzel is ott számolt el. Lukács 2003 szeptemberétől november közepéig heti rendszerességgel 500-1000 gramm marihuánát, 5-800 darab extasy tablettát és 50-100 gramm speed port szerzett be, és összesen mintegy kilenc kilogramm marihuánát, 4500 darab extasy tablettát és körülbelül háromszáz gramm speed port adott el – a hálózatban alatta álló terjesztőkön keresztül. Ujszászi Imre Tibor haszonra számított, ezért vállalkozott arra, hogy az első- és a másodrendű vádlottól kábítószereket vesz át, és Csongrád megyében értékesíti az árut. Az ötöd-, hatod- és hetedrendű vádlottak mint kábítószer-fogyasztók kerültek az ügybe.

Plestyák és Ujszászi, akik az elsőrendű vádlottal együtt előzetes letartóztatásban várták a jogerős ítéletet, egyaránt öt év fegyházbüntetést kaptak, míg a másik három érintett csongrádi, szentesi és kecskeméti személyt felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte a táblabíróság.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felgyő határában épül az új telep

Egy több mint nyolcszázmillió forint értékű szerződést írt alá tegnap Bedő Tamás, Csongrád… Tovább olvasom