Délmagyar logó

2018. 04. 21. szombat - Konrád 8°C | 22°C Még több cikk.

Többet ingáznak az ebédért

Csongrád - A maga elé kitűzött célról is megfeledkezett a csongrádi önkormányzat, amikor nem nyújtott be pályázatot ebédlők kialakítására.
Az elszalasztott lehetőség miatt az Ének-zenei és a Kossuth Lajos tagiskola tanulói 2009 őszéig biztosan ingázni fognak, méghozzá többet, mint eddig. A legújabb elképzelés szerint a volt tüdőgondozóban és egy tornaterem tetején épülhet étkező.

Rengeteg ötlettel rukkoltak elő a képviselők a csongrádi diákétkeztetés jövőjéről szóló vitában az önkormányzat pénteki ülésén – de egy kicsit megkésve. Hacsak városi forrásból meg nem indulnak a szükséges beruházások, amire igen kicsi az esély, a következő tanévben a Kossuth Lajos tagiskola alsósainak a közeli gimnáziumba, a felsősöknek viszont a bezárt Síp utcai iskolába kell majd ebédelni járniuk, az ének-zenei tagiskola tanulóival együtt. A mostani étkeztetési rendszert az Erzsébet Szálló őszre tervezett kiürítése miatt kell újragondolni, eddig ugyanis ott oldották meg az említett két tagintézmény diákjainak ebédeltetését.

A déli ingázás tehát megmarad, csak a távolságok változnak. Az ének-zenéseknek csak néhány száz méterrel kell többet sétálniuk, a felsős kossuthosoknál viszont egy órába se fog beleférni egy osztály megebédeltetése. Bár ezt a verziót ideiglenesnek szánja a városvezetés, ahhoz hogy belátható időn belül nyugvópontra kerüljön a kérdés, mindkét iskolában ebédlőt kell kialakítani. A választott grémium pénteki döntése értelmében a Kossuthtal szomszédos tüdőgondozó megüresedett épülete, illetve az ének-zenei iskola tornaterménél az emeletráépítés jöhet szóba megoldásként. A probléma – és ezt egymás szemére is vetették a jobboldali képviselők és polgármester –, hogy ez akkorra kristályosodott ki a döntéshozókban, amikor már lezárultak az erre a célra kiaknázható idei pályázati lehetőségek.

Egyelőre annyi biztos, ősztől már nem az Erzsébet Szállóhoz kell átsétálnia két iskola 600 tanulójának, ha ebédelni akar. Messzebb kell menniük Fotó: Tésik Attila
Egyelőre annyi biztos, ősztől már nem az Erzsébet Szállóhoz kell átsétálnia két iskola 600 tanulójának, ha ebédelni akar. Messzebb kell menniük. Fotó: Tésik Attila

Pedig nem új keletű problémáról van szó. A Kossuth-iskolánál például a tornaterem 1993-as megépítése óta ingázni kényszerülnek az ebédre éhes tanulók. Az önkormányzat 2007–2010-es munkaprogramjában is célként szerepel, hogy az iskoláknál ebédlőket alakítsanak ki. A kossuthosok esetében Kátai Judit igazgató szerint nem vitatható a séta egészségünkre gyakorolt hatása, mégis, a vándorlással töltött idő korlátozza az oktató-nevelő munkát, illetve nem ritkán komoly szervezést igényel, hogy a csoportok – verseny vagy egyéb iskolai rendezvény miatt – időben érkezzenek ebédre. – Másra is tudnánk fordítani ezt az időt – véli a tagintézmény vezetője, aki azt is elismeri, hogy a szülők részéről – a röntgensugárzás miatt – vegyes fogadtatásban részesült a volt tüdőgondozó étkezővé alakítása.

– Mivel javaslatként eddig nem fogalmazódott meg a most elfogadott elképzelés, nem is pályáztunk rájuk. Ha támogatást szeretnénk nyerni ezekre a beruházásokra, leghamarabb 2009 őszére juthat saját ebédlőhöz a két iskola – mondta lapunknak Bedő Tamás, akinek június végéig költségbecslést kell készíttetnie az ötletek sorában előnyt élvező két fejlesztésről. A következő testületi ülésen ezek megvalósíthatóságát fogja tárgyalni az önkormányzat. A polgármester hozzátette, a szülők megnyugodhatnak, a tüdőgondozó egykori épülete egészségügyi szempontból is alkalmas lenne az étkeztetésre.

Ötletbörze ebédlőre

A Templom utca 9. szám alatti ingatlan, a rendőrség egykori Justh Gyula utcai épülete, a buszállomásnál nemrégiben megüresedett üzlethelyiség és még a mozi is felmerült megoldásként az ebédlőhiány orvoslására. A szocialista városatyák arra kérték a polgármestert, hogy – a város iránt érzett felelősséget hangsúlyozva – folytasson még tárgyalást a Batsányi János gimnázium igazgatójával annak érdekében, hogy az összes kossuthos tanuló ott étkezhessen. Körősi Tibor igazgató megkeresésünkre elmondta, a felelősségérzet nem vitatható el tőlük, hiszen a Kossuth-iskola elsősei és másodikosai most is a gimnáziumban ebédelnek. Annak viszont technikai korlátai vannak, hogy a jelenlegi létszám mellett még több száz gyermeket megebédeltessenek. Mindössze 3 órát lehet nyitva 160 férőhelyes ebédlőjük, és várakoztatni sem tudnák a csoportokat, ugyanis nincs erre megfelelő helyiségük.

Olvasóink írták

 • 3. zolika1 2008. május 29. 08:27
  „na még ez is... a végén a gyerekeket a tisza presszoban fogják étkeztetni.Tiszta szégyen ez a csongrád!! ez van mi városi "polgárok"nem szolhatunk be a város "vezetés" dolgaiba... de sztem ök se tudják mit csinálnak valojában.
  Batsányi János gimnázium igazgatója ugyan mért nem tudja az étkeztetést bevállalni?? talán szégyenli a kisiskolásokat,hogy ott étkeznek? hát igen biztos igy van..mert ö valakinek érzi magát..pedig 1 nagy senki!!!!!!!!csak az iskola nivoját nem akarja rontani...ez 1 gerinctelen nem is embernek nevezhetö valaki,ugy mint a város(lassan Község )vezetöi..akik annak hiszik magukat....”
 • 2. komcsika 2008. május 27. 23:07
  „Sajnos azt is ki kellett bírni a lakosságnak, hogy a városé legyen az Erzsébet. Az okosok elcserélték az ÁFÉSSZEL a Fő utcai üzlet sorért.
  Azt is ki kellett bírni, hogy felszámolják a szálló nagytermét, meg azt is, hogy tömérdek pénzért ott alakítsák ki a diák étkeztetést.
  Azt is ki kell bírni, hogy most felszámolják.
  Azt is ki kell bírni, hogy most étkezdéket alakítsanak ki, itt ott. Fábián meg Murányi lehet, hogy elejétől részese a fenti döntés sorozatnak. Aki ismeri a költségeket, az sejtheti, hogy a fent leírtak költségén legalább még egy ipari parkot lehetett volna elindítani, de a csillár ára is elég lett volna néhány munkahelyre például idegenforgalom szervezésben, de mit tehetnek szegények, ha a lakosság inkább a magasztos fényességtől lesz csak boldog.”
 • 1. Kuci 2008. május 27. 16:55
  „Miért nem használják inkább a Sip iskolát ott van minden , minek pályázgatni , úgy is mindig hibázik valami . S Kossuth iskolát bezárni csak toldozgatva foltozgatva van .”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A csongrádi tét: munkahelyteremtés 26 évre

Csongrád - Három versenytársa van a homokhátsági hulladékgazdálkodási rendszer üzemeltetésére kiírt… Tovább olvasom