Délmagyar logó

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

Toporgás a csongrádi Síp utcában

Két éve egy helyben toporog a csongrádi városvezetés a bezárásra ítélt Síp utcai iskola épületének hasznosításával kapcsolatban, és ez a döntésképtelenség akár jövő tavaszig is eltarthat. Legutóbb egy filmiskola alapításának, illetve két óvoda átköltöztetésének ötlete merült föl. Az egyelőre ábrándnak tűnik, hogy kisebb bérbeadásokból fedezze a város az épület rezsiköltségét.
Továbbra is tanácstalannak tűnik a csongrádi önkormányzat a jórészt megüresedett Síp utcai iskola épületének hasznosításával kapcsolatban. Amikor 2005 áprilisában bezárásra ítélték az oktatási intézményt, a testület 2007 augusztusát jelölte meg a hasznosítási javaslatok kidolgozásának határidejeként. Ez a dátum 2008. áprilisra módosult, de korántsem biztos, hogy addig letisztul a kép az iskolaépület körül, hiszen a legutóbbi hasznosítási javaslatok nem voltak túlságosan meggyőzőek a városatyák számára.

A fúvósoknak is jut terem

Cseri Gábor iskolaigazgató lapunknak elmondta, jelenleg az ingatlan 13 helyiségét a nevelési tanácsadó, egy művészeti oktatási és egy szakképző intézmény veszi igénybe. Bérleti díjat csak a két utóbbi fizet a városnak. Továbbá szó van róla, hogy a már régóta megfelelő próbahely nélkül gyakorló csongrádi fúvószenekar ideiglenesen két termet kapjon térítésmentesen az iskolaépületben. Ugyancsak felvetődött, hogy az egyik helyiséget előadóteremmé alakítsák, de ez is előbb ráfordítást igényel, bevétel csak később jelentkezhet belőle. 
Bár a filmiskola alapítását elviekben támogatta a testület, hiányolta ugyanakkor az elképzelést részleteiben taglaló gazdasági tervet. Nem nyerte el a képviselők tetszését a két óvoda, a Fő utcai és a Dohány sori tagintézmény átköltöztetéséről szóló javaslat sem. Erről a hasznosítási változatról ugyancsak költségtervezet készül, hiszen az épület szükséges átépíttetése feltehetően tízmilliókat emésztene fel. Utóbbi verzió kapcsán akkor sem szabad készpénznek venni az átköltöztetést, ha szakmai és gazdasági érvek szólnak mellette, tudniillik kétszer már megvétóztak hasonló kezdeményezést Csongrádon. Még 2005-ben az ének-zene tagozatos iskola tantestülete, néhány hete pedig a piroskavárosi iskola szülői fóruma mondott nemet a Síp utcába költözésre. Amennyiben az érintettek beleegyeznének a váltásba, az önkormányzat csak uniós pályázati forrásokból tudná fedezni az épület modernizációját, ezért a fogadókész állapot elérése – finoman szólva is – időigényes.

Amíg a döntéshozatalt elősegítő szakértői anyagok elkészülnek, a városi iskolaigazgatóságnak kellene bevételeket produkálnia az üres tantermek kiadásából, az azonban hiú ábrándnak tűnik, hogy a felszabadult helyiségekért kapkodnának Csongrádon. Továbbra sem tisztázott, mit lehetne kezdeni fél tucat teremmel, köztük a tornateremmel, illetve az étkezővel és a konyhával.hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Éveken belül betelik a temető

Éveken belül betelhet a tízhektáros csongrádi temető, és akkor szükség lesz a húsz éve lezárt, régi… Tovább olvasom