Délmagyar logó

2017. 08. 19. szombat - Huba 20°C | 35°C Még több cikk.

Új költségvetés – ellenzéki segítséggel

Két ellenzéki képviselő átszavazásának köszönhetően fogadta el a csongrádi képviselő-testület tegnap a költségvetést. A jobboldali frakcióból többen a 754 milliósra dagadt hitelállományra, illetve vagyonfelélésre hivatkozva utasították el a büdzsétervezetet, de akadt olyan városatya is, aki a be nem teljesült polgármesteri ígéretek miatt nem támogatta az előterjesztést.
Egyedül a jogi bizottság nem támogatta a költségvetés-tervezet elfogadását, egy kiegészítő tájékoztatóban pedig az hangzott el: Csongrád számlatartozása 135 millió. Ezt a számot és az anyagban szereplő 754 milliós hitelállományt emlegette Sarusi Kis János, aki szerint adósságcsapdába került a város, amit tovább bonyolíthat a település vagyonának felélése. Ternai László úgy fogalmazott: több mint röhejes, katasztrofális a beterjesztett büdzsé. Tarr Ágnes arra figyelmeztetett, hogy a pályázati önrészeket jórészt hitelekből fedezte az önkormányzat, a pályamunkák benyújtását pedig támogatta a testület, ezért hiba lenne a grémium felelősségét megkerülni a kialakult helyzetben. Négy év ígérgetés után sem különített el pénzt az Alsóváros fejlesztésére a városvezetés – nehezményezte Murányi László, Pap Gabriella pedig válságkezelő csomagnak nevezte a tervezetet.

A baloldalon Fábián György a közalkalmazotti fizetésemelésekkel igazoltnak látta a „több pénzt az embereknek" ígéret beteljesülését, de annyit hozzátett: az ellenzék részéről nem érzékelte, hogy a nem kötelező feladatok finanszírozása terén módosító javaslattal állt volna elő. Kiss Péter arra emlékeztetett, hogy minden évben pénztelenségre panaszkodnak a döntéshozók, de ettől függetlenül működtetni kell a várost, ahol – szögezte le – nem lesz elbocsátás, és a vagyon is gyarapodott. A vagyonfeléléstől tartva Nagypál Sándor a büdzsé ellen érvelt, ellenzéki társa, Ormos Gábor viszont a pártpolitikai töltetű hozzászólásokból kért kevesebbet. A jobboldali városatya úgy vélte, ha nem fogadják el a költségvetést, Csongrád számos pályázati lehetőségről lemarad. Zárszóként Bedő Tamás polgármester annyit tett hozzá, hogy a csongrádiakat büntetné a választott grémium, ha nem hagyná jóvá a 2006-os büdzsét. A képviselők végül – két ellenzéki átszavazása révén – 11 igennel támogatták a javaslatot.

A helyi építési szabályzatról szóló koncepciót vita nélkül fogadta el a testület, és abban is egyetértés alakult ki, hogy az önkormányzat csökkentse a fogyatékkal élők számára felállított támogató szolgálat tarifáit. A döntés értelmében szállítás esetén 42 forintos kilométerdíj lesz érvényben, a segítségnyújtás pedig óránként 100 forintba kerül a rászorulóknak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem árul zsákbamacskát

Magyarország számára mérgező lenne, ha kétpártrendszer alakulna ki a választások után –… Tovább olvasom