Délmagyar logó

2017. 11. 22. szerda - Cecília 5°C | 13°C Még több cikk.

Újszászi Mátyásné különleges öröksége - Gyönyörű hímzéseket őriz a felgyői család

FelgyőSaját kezűleg készített hímzésekkel örvendeztette meg hat gyermekét a tavaly, 93 éves korában elhunyt Kurucz Szilveszterné.
Híresen szép terítői, futói, párnái egy részét kincsként őrzi felgyői otthonában egyik lánya, Újszászi Mátyásné.

– Édesanyám nem gyűjtötte saját hímzéseit. Amint elkészült eggyel, máris 6 gyermeke, 24 unokája vagy 25 dédunokája egyikének ajándékozta. Így nálam csak a munkái egy része található, ráadásul ezeket naponta használjuk is. Az asztalon lévő terítőt is édesanyám hímezte – mutatta a különleges darabot.

Édesanyja, Irénke néni már idősebb korában iratkozott be a kunszentmártoni hímzőkörbe, ahol az asszonyok Ország László hímző, népi iparművész vezetésével ismerkedtek a különféle tájegységek hímzéseivel.

Újszászi Mátyásné édesanyja alkotásával. A szerző felvétele
Újszászi Mátyásné édesanyja alkotásával.
A szerző felvétele

– Először csak az akkor divatos matyó és kalocsai hímzést készítették. Édesapánk akkor még dolgozott, mi pedig kirepültünk már a családi fészekből, édesanyám így találta magának ezt az elfoglaltságot.
– Irénke néni sorra megtanulta az úri, karádi, toledói, jászsági és hövelyi motívumokat. Rendkívüli kézügyességgel, fantáziadúsan azsúrozott, és töltötte ki különböző módon a hímzések apró motívumait.

– Szenvedélye volt a hímzés, képes volt éjfélig, hajnali egyig fennmaradni, hogy elkészüljön egy-egy köténnyel, gallérral, párnával, terítővel vagy futóval. Öt országban is volt kiállítása – mesélte lánya.
Irénke néni alkotásait a felgyőiek is megcsodálhatták már a helyi óvodában rendezett kiállításon.

Olvasóink írták

  • 2. godzilla 2011. január 05. 12:11
    „Van aki még tiszteli a ráhagyott dolgokat!
    Sok szépet és jót kívánok Viki néninek!!”
  • 1. azénéletem 2010. december 21. 10:07
    „Az én dédikém, aki még ott volt az ükunokái névadóján /5 generáció ismerhette egymást/is himzett a lányaimnak egy-egy terítőt. Még nem jött el az idő, hogy odaadjam /saját lakás híjján/. Ő a Háziiparban dolgozott bedolgozóként 60 éves volt mikor először munkát vállalat, 70 mikor megkapta az első nyugdíját és 20 évig élvezhette, 90 évet élt. Küzdelmes, tartalmas élet volt az Ővé munícióim egy része tőle való!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megnyitották a csongrádi elkerülőt

Csongrád - Mindenfajta ceremónia nélkül átadták tegnap a csongrádi elkerülő utat. Az új szakaszt mi… Tovább olvasom