Délmagyar logó

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 28°C Még több cikk.

Veszélyben a csongrádi templom 17 milliós csillárja

Csongrád - A híveknek és lapunknak sem árulja el a csongrádi plébános, mi a terve a Nagyboldogasszony-templom 17 milliót érő kristálycsillárjával, amelynek felfüggesztésénél megrepedt a mennyezet. A templom ékességét 2007-ben adományból készíttették, a fő támogató Kapolyi László vállalkozó és csongrádi felesége, Szarka Zsuzsanna volt.
Mindent Csongrádról

A delmagyar.hu hivatalos csongrádi Facebook-oldala, nem csak csongrádiaknak!

„Az a kérésem, hogy tegyék fel azt a kérdést a csongrádi rk. plébánosnak vagy a felettesének, hogy mi lesz a sorsa a Nagyboldogasszony-templom csillárjának" – áll egy lapunkhoz küldött, géppel írt, sajnos névtelen levélben.

Írója arról tájékoztat, hogy a csillár „megsérült", ezért idén március óta a templom középső részét lezárták, és a plébános nem ad konkrét választ a világítószerkezet sorsát firtató kérdésekre a híveknek, akik attól tartanak, a plébános végleg le akarja szereltetni.

A kérdésre, mi történt a csillárral, és mi lesz a sorsa, Laczkó István plébános azt válaszolta, az ő felelőssége, mi történik a templomban, és ez az ügy nem tartozik az újságra.

A Nagyboldogasszony-templom Csongrád egyik legszebb épülete, klasszicizáló barokk stílusban épült 1762 és 1769 között. A főoltár mögötti kép Mária mennybemenetelét ábrázolja, ez Tiziano festményének másolata. Hosszú ideig mécsesekkel világítottak itt, aztán az áram bevezetése után impozáns kristálycsillárt készíttetett a plébánia. Ez azonban eltűnt, és évtizedekig egyszerűbb lámpákat használtak. Murányi László önkormányzati képviselő ötlete volt, hogy kellene az egykori mintájára egy új csillár.

A csillár a 2007-es felszenteléskor. 3 mázsányi felelősség. Fotó: DM/DV
A csillár most - 3 mázsányi felelősség.
Fotó: Palatinus Csaba 

Adománygyűjtő akcióba fogott, és 2007 decemberében fel is szentelték a régi mintájára készült impozáns kompozíciót, amely közel 300 kilogramm súlyú, 2,6 méter magas, 2,1 méter széles, és a rézöntvényen közel hétezer csiszolt kristály szórja a fényt. Négy hónap alatt készült el, három napig tartott a fölszerelése. Sokak számára a szentelőn derült ki, hogy a 17 millió forintot érő világítószerkezet elkészíttetéséhez egy család különösen nagy összeggel járult hozzá. Ez a főadományozó Kapolyi László üzletember, akkori MSZP-s képviselő, aki felesége, Szarka Zsuzsanna révén kötődik a városhoz. Zsuzsanna édesapja Szarka Ödön orvos volt, a város díszpolgára, a városi rendelőintézetet róla nevezték el.

A névtelen levél írója annyiban téved, hogy a csillár maga nem sérült meg. Csupán a felfüggesztése mellett, a mennyezeten repedt meg a vakolat. Gyovai Gáspár alpolgármestert a plébános úgy tájékoztatta, a sérülés miatt életveszélyes a közlekedés alatta, emiatt záratta le a templom középső részét. Az önkormányzatnál nem tárgyaltak erről, mert ez az egyház kompetenciája. Ettől függetlenül nem csak a hívek körében beszédtéma a csillár, erről meggyőződhettünk. Bár tartanak itt esküvőt, a házasulandók nem szívesen választják helyszínül ezt a templomot, mert a menyasszonyok nemigen szeretnek oldalt, a fal mellett bevonulni. A Szent Rókus-templomba viszont olykor csak a násznép fele fér be. Információink szerint a belvárosi rekonstrukció idején, amikor a Nagyboldogasszony-templom tetejét is megerősítették, történhetett valami a felfüggesztés körül. Ezt a hibát ki lehetne javítani, és a hívek szívesen adakoznának erre a célra, de kezdeményezésükre – egyikük szerint – érdemben nem reagált a plébános.

Olvasóink írták

52 hozzászólás
 • 52. Tivadar 2013. augusztus 16. 19:15
  „De azert azt se felejtsuk mar el, hogy hany pap volt az elmult 10 evben Csongradon! Egyik sem volt jo ?”
 • 51. Tivadar 2013. augusztus 16. 19:11
  „50. alfa258 2013.08.16. 14:45

  Nem semmi ez a pap.”
 • 50. alfa258 2013. augusztus 16. 14:45
  „Hát ezt valóban érdemes elolvasni, szégyen gyalázat. Erre mondják sokan, ......... csuhások!! Pontosabban ez a csuhás!
  Hogy nem szégyelli magát?
  http://senkisemolvassa.blog.hu/”
 • 49. alfa258 2013. augusztus 16. 14:40
  „"Laczkó István plébános azt válaszolta, az ő felelőssége, mi történik a templomban, és ez az ügy nem tartozik az újságra"
  És a hívőkre????? Az újság akkor bezzeg jó, ha valamit közzé akar tenni! Amennyiben saját pénzén vette a csillárt nem tartozik másra, de ezt nem hiszem!”
 • 48. Hidegen 2013. augusztus 14. 14:55
  „Tisztelt Nemeskéri-Orbán István "úr"!
  Ha tényleg szégyenkezik a város miatt, nem kötelező itt lakni. Úgy tudom senki nemigen tartóztatja Önt. ;)”
 • 47. justfact 2013. augusztus 09. 21:19
  „Salamon maga kérte, hogy helyezzék el. Sok mindenért megorrolhattak rá az emberek, de amit ráfogtak, hogy tanyát vett, meg jakuzzit, az nem igaz, inkább az emberek fantáziáját jellemzi, nem vett semmit az egyház pénzén, csak hát valamit mondani kell arra, hogy miért nem akart ott maradni. És igaz: rossz volt, a csongrádiak pedig jók.”
 • 46. Alexus 2013. augusztus 09. 17:28
  „A Salamon atyat miert helyeztek el annak idejen ki tudja ? Ugy hallottam, hogy valamit vasarolt az egyhaz penzebol anno es azert orroltak meg ra az emberek.

  Az utobbi evekben megfordult nehany pap a varosban. Gondolom mindegyik rossz volt, csak a csongradiak jok.”
 • 45. Tiszafiú 2013. augusztus 08. 17:44
  „Attól félek ez a csillár is úgy jár mint az elődje.Igaz nem tudom,hogy a mostani plébánosnak van-e üdülője.De ha már minden rossz amit a szoci vezetők csináltak,akkor le kell bontani mindet.A kialakult pusztát a következő száz évben lakhatóvá lehet tenni,és nem kell félni,hogy a fákat kivágja valaki.Természetesen tévedhetek,ha a mostani fejlesztési ütemet veszem alapul.”
 • 44. Mesterember 2013. augusztus 07. 22:02
  „Norbi56! Gondoltam hozzászólok már Én is ehhez a cikkhez, ha már mindig egy lapon emlegetsz Csillagszemű Juhásszal. Szerény véleményem, hogy a hibákat javítsa ki az, aki megcsinálta. Mások hibáit miért a városnak kell megfizetnie?”
 • 43. Tomxy 2013. augusztus 07. 19:22
  „Kedves Olvasók!

  Találtam egy nyílt levelet a világhálón a plébánosnak címezve, ami elég jól lefesti az Ő személyét, tevékenységét.

  http://senkisemolvassa.blog.hu/”
 • 42. CsillagszeműJuhász 2013. augusztus 07. 09:36
  „Kedves Norbi56! Akkor értsd úgy, ahogy Én gondoltam! Hidd el, nem tesz jót, ha mindent ilyen pesszimistán látsz! Nézd a dolgok jó oldalát is néha-néha!!!”
 • 41. Norbi56 2013. augusztus 06. 14:56
  „Kedves "csillagszeműmesterember" ! Nem a vita kedvéért de van még abban a mondatban egy jelzős szerkezet " állandó látványosság"...ha beleolvasnád és megértené az is d de jó is lenne!
  Egyébiránt a magyar nyelv szépségét épen az adja, hogy végtelenül variálható, így egy-egy mondatot sokféle képpen lehet megszerkeszteni, hogy ki érti és ki nem...az egy másik kérdés...”
 • 40. CsillagszeműJuhász 2013. augusztus 06. 10:41
  „Kedves Norbi56!
  Azt hiszem, téged idézlek, amikor ezt olvasom szóról szóra: "Egyébként ez templom és csillár az egyetlen valamire való állandó látványosság a városban! " Az Én olvasatomban ez azt jelenti, hogy az egyetlen és nincs is több, talán akkor jobb lenne, ha azt írnád, hogy az egyik, és akkor azt gondolom, hogy esetleg van másik is. Lehet, hogy el kellene olvasnod, amit írtál!!! A másik dolog pedig, idézlek:"Szégyellem, hogy Csongrádon élek, amikor ilyen esemény ilyen rosszindulatot és irigységet tud felszítani, felszínre hozni." Legközelebb, ha a szavaknak jelentőségük, jelentésük van, írd így: Szégyellem ami Csongrádon történik és akkor valószínű nem ért majd félre senki! A pontosságra és szavak jelentéseire tényleg oda kell figyelni! Mindenkinek!”
 • 39. palfisz 2013. augusztus 05. 19:03
  „"Elfuserált" mennyezet (DAOP-os projekt alapján), most keni mindenkire a másikra a felelősséget. Így van már minden Csongrádon.i
  Meg kellene interjúvolni a csillárt is!”
 • 38. Qllancs 2013. augusztus 05. 14:13
  „Ha életveszélyes..miért NEM akasszák le ???? Mire várnak?? míg leesik valakire és agyon nyomja ???”
 • 37. Norbi56 2013. augusztus 05. 14:12
  „Nem kell mindent tudnod kedves "csillagszeműmesterember" de pl. a város jelentős összeggel, több millió forinttal járult hozzá a templom rekonstrukciójához több éven keresztül! Nem a várost szégyellem, hanem azt, ami és ahogy itt zajlok szégyenszemre például ebben az ügyben is. Persze a Ti közpénzen finaszírozott "bérírói" tevékenységetek sem válik a város(vezetés) dicsőségére. S végül ha idézel, vagy kritizálsz pontosan tedd és az sem baj, ha érted is amit olvasol. Javaslom az ismétlést, hiszen mondatot azért szerkesztünk és használunk szavakat mert azoknak jelentésük/jelentőségük van!”
 • 36. CsillagszeműJuhász 2013. augusztus 05. 10:28
  „Mi köze van a városvezetésnek az egyházhoz? Köztudott, hogy két teljesen különálló szervezetről van szó, akik egymás ügyeibe nem igen szólhatnak bele! Ha pedig valaki a saját városát szégyelli az a tény maga is szégyenletes dolog!! Szerintem nem csak a templom az egyetlen olyan látványosság itt, amiért érdemes ide jönni! Csak meg kellene látni a fától az erdőt is.”
 • 35. köröstorok 2013. augusztus 04. 22:35
  „Kedves Pirosmanci! Biztos igazad van, én ugyan meg nem számolom, nem érdekel annyira. Mindkettőnknek lehet igaza, az egyik nem zárja ki a másikat. És a dolog személyfüggő is.”
 • 34. daffy 2013. augusztus 04. 22:30
  „No meg kell keresni a vállalkozót a villanyász szakit és jól tö...ön rugni egy megint nem megfelelően elvégzett munka miatt.De azért megjegyzem,hogy a felújítás alkalmával pár darab fára eszkábált 40-50 éves fénycsőszerkezetet elfelejtettek lecserélni,ami érintésvédelmileg sem tűzvédelmileg sem állja meg a helyét.”
 • 33. pirosmanci 2013. augusztus 04. 21:54
  „Asti!(2013.08.02 10:24)
  Ahogy studyfy (08.02. 22:48), úgy én is maradéktalanul osztom az általad leírtakat.

  szeljegyzet!2013.08.01. 20:48)
  Említed az állam és az egyház szétválasztását, amely "tiltja azt, hogy az állam az egyházak belső ügyeibe beavatkozzon". Gondolom, egyetértesz azzal, hogy ez nem csupán egyoldalú kötelezettségvállalás kell hogy legyen, nevezetesen az egyház sem szólhat bele az állam ügyeibe.

  köröstorok!(2013.08.04. 10:24)
  "Kirekesztik azt, aki nem tősgyökeres - írod.
  Nohát akkor (csak így póriasan) menj be a Városházába, menj fel az emeletre, ott megtalálod a város kitüntetettjeit: Pro Urbe díjasait, díszpolgárait. Aztán - ha ez olyan fontos számodra - számold össze, hányan születtek és éltek Csongrádon , és hányan vannak köztük "jöttmentek"! "Oszt jó napot!"”
52 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Körös-toroki Napok családi programokkal

Augusztus 1. és 4. között rendezik meg a Körös-toroki Napokat, amelynek programjaival a családokat akarják megcélozni – tudtuk meg Szigeti Szabolcs főszervezőtől. Tovább olvasom