Délmagyar logó

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -4°C | 3°C Még több cikk.

3000 ember éljenezte Móra Ferencet Budapesten

DélmagyArchív 1927: Többen is lettek volna, de ennyien fértek a Városi Színházba. Móra Ferencről van szó, nem egy rapperről.
Móra Ferenc írói működésének 25. éves évfordulóján a korabeli Magyar Hírlap újság Móra-matinét rendezett a Budapesti Városi Színházban (ma Erkel Színház). 1927. január 30-án háromezer néző volt kíváncsi az eseményre, pontosabban csak ennyien fértek be az előadásra, noha jegyet is kellett vásárolni.
 
Beszámoló a Móra-matinéről az 1927. január 30-i Délmagyarországban.
Beszámoló a Móra-matinéről az 1927. január 30-i Délmagyarországban.

A nézők már a kezdés előtt egy órával megtöltötték a színház jókora nézőterét, ahová akkor még többen fértek be, mint az 1949-ben átépített mai épületbe. A matiné fő attrakciója maga a szerző volt. Mórát 1927-ben számos lapban és találkozón ünnepelték szerte az országban. A Délmagyarország beszámolója így írt megjelenéséről:
 

Amikor ezüstös feje felbukkant a függönyök mögül, szűnni nem akaró ováció kezdődött. Ott állt Móra Ferenc a tapsviharban, az ovációban, de szóhoz nem jutott. Ötször akart belekezdeni előadásába, ötször zúgott fel még erősebben az ováció.

Előadása után, írja a lap, nem akarták leengedni a nézőtérről, és percek műlva is ott csillogtak a könnyek a nézők ezrei szemében.

A matinén Péchy Blanka elszavalta Móra Ferenc Hegedű című versét, majd előadták „A jó Isten foltozó szűcse" című egyfelvonásosát.
 
Móra Ferenc és unokája 1928-ban egy szőregi ásatáson. A Móra Ferenc Múzeum gyűjteményéből. Látogassa meg Annó rovatunkat!
Móra Ferenc unokájával 1928-ban egy szőregi ásatáson. A Móra Ferenc Múzeum gyűjteményéből. Látogassa meg Annó rovatunkat!

 

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felfegyverkezve mentek vissza a megszólaló halotthoz

DélmagyArchív 1929: - Hun vagyok? - kérdezte Szélpál Józsefné gazdaasszony a ravatalon, de mindenki elszaladt. Tovább olvasom