Délmagyar logó

2018. 04. 27. péntek - Zita 13°C | 21°C Még több cikk.

A disznóólból lakoltatták ki az árokpartra

DélmagyArchív 1938: Szerencsére innen tovább már nem lakoltatták a házaspárt.
Patyik József napszámos és felesége 1938. május 29-től egy héten át az újszegedi Fürj utcában az árokparton töltötték az éjszakát, miután kilakoltatták őket a disznóólból, ahol addig laktak.

Patyik története azzal kezdődött, hogy barátjával, az újszegedi templom harangozójával közösen bérelt egy olcsó lakást. A barát azonban, akiből időközben az újszegedi templom kéregetője lett, jobb ajánlatot kapott két szegénysorú idős asszonytól, akik saját lakásukban laktak, de munkaképtelen szegényeknek járó havi 6-6 pengőt kaptak a várostól.

Patyik József egyedül nem tudta tovább fenntartani az olcsó lakást, ezért kiköltöztették. Hirtelenjében nem tudott más albérletet megfizetni, ezért engedélyt kapott a háztulajdonostól, hogy a kutyaház szomszédságában álló 3x3 méteres, alacsony mennyezetű odúban, a sertésólban húzódhassanak meg.
 
A Patyik házaspár kilakoltatása a disznóólból. Délmagyarország 1938. június 4.
A Patyik házaspár kilakoltatása a disznóólból. Délmagyarország 1938. június 4.

Az albérlet nem volt kikövezve és odabent nem lehetett kiegyenesedve megállni, a berendezést pedig egy rozzant ágy és egy kis fiókos tároló szekrény alkotta.

A háztulajdonos végül megelégelte a helyzetet, hogy emberek laknak a sertésólban, elment a rendőrségre, ahol azt a választ kapta, hogy nincs akadálya a kilakoltatásnak. Kitette a bútorokat az árokpartra.

Patyik József egy hét után szerencsére alkalmi munkát kapott, és feleségével egy Mikszáth utcai házmesternél szerzett egy kisszobát havi 5 pengőért.

Az újság beszámolója szerint az aggódó újszegediek végre megnyugodtak, hogy Patyikéknak jobbra fordult a sorsa.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Merre jár a vagyont rejtő cilinder?

DélmagyArchív 1934: Ágoston Károly úr örökösei semmit sem találtak a megboldogult lakásában. Volt… Tovább olvasom