Délmagyar logó

2017. 10. 20. péntek - Vendel 9°C | 24°C Még több cikk.

A sosem látott apa szerelmes levelei

DélmagyArchív 1935: Meghalt a fronton, miután megtudta, hogy kisfia született. A fiú 20 évesen olvasta az apának a kiskorú édesanyához írt leveleit.

Vetró Mihály 18 éves gazdálkodót 1915-ben besorozták katonának és elvitték az olasz frontra harcolni. A szegedi legény ekkor már udvarolt menyasszonyának, aki még kiskorú volt ugyan, de azt tervezték, hogy rövidesen egybekelnek.

A fiatalok szerelmét elszakította a háború. Mihály a harctérről szerelmes leveleket írt a lánynak, és levélből tudta meg azt is, hogy kisfia született. Édesanyját arra kérte, hogy amíg hazatér, támogassa a leányanyát és a gyermeket. A fiatalember azonban több hónapos frontszolgálat után, 1916-ban súlyosan megbetegedett és a tábori kórházban meghalt, anélkül, hogy kisfiát láthatta volna.
 

Felkavaró történet a háborúról. Délmagyarország 1935. október 12.
Felkavaró történet a háborúról. Délmagyarország 1935. október 12.


A kor jogi szokása szerint a lány szülei gyermektartási pert indítottak az elhunyt katonával, illetve törvényes örököseivel szemben. Ebben a perben egyezség született, és a fiú családja 2200 koronát fizetett gyermektartásra.

Eltelt 20 év, a pénz rég elértéktelenedett, a volt menyasszony férjhez ment, a gyerekből pedig legény lett, és kíváncsian érdeklődött édesapja után.

Édesanyja ekkor átadta neki azokat a leveleket, amiket a 18 éves Vetró Mihály szerelmesen küldött neki a frontról. Elgondolhatjuk, milyen érzések kavarogtak a fiatalemberben!

Végül arra jutott, hogy keresetet ad be a szegedi járásbíróságon, és édesapja nevének törvényesítését kéri. Vetró Mihály ugyanis, frontról származó leveleiben  - talán a sorsát érezte előre a harctéren – kifejezte szándékát, hogy mihelyt hazatér a háborúból, törvényesíti a fiút.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ide jutottunk, hóhért fogad a polgármester!

DélmagyArchív 1928: És már láttuk is a vörös kámzsás hóhért a közgyűlésen. Tovább olvasom