Délmagyar logó

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 28°C Még több cikk.

Ilyen kis részegségért szégyen volt orvost hívni

DélmagyArchív 1928: Meg aztán orvos még soha nem volt a házukban. Alkoholmérgezésben meghalt a 12 éves fiuk.

Ez az eset szomorú eset bepillantást hagy a magyar vidék elmaradottságába az 1920-as évek végén. Ekkor már Szegeden működött az egyetem gyermekklinikája, amelynek alapkövét 1926. október 5-én tették le

1928. február 18-án Dorozsmán 12 évesen alkoholmérgezésben meghalt egy helyi földműves gyermeke, anélkül, hogy szülei orvost hívtak volna hozzá.
 

Piócát tettek az alkoholtól alélt gyerekre. Délmagyarország  1929. március 9.
Piócát tettek az alkoholtól alélt gyerekre. Délmagyarország 1929. március 9.


A fiú, Monostori Dezső előző napon könyveivel indult el az iskolába, ahová nem nagyon szeretett járni. Osztályismétlő volt, s iskola helyett gyakran a többi gyerek társaságában kötött ki. A tragikus napon iskola helyett egy földszintes ház pincéjébe mászott be, ahol bort tartottak. A fiúnak ízlett a bor, és csakhamar több mint 2 literrel megivott.

Az elfogyasztott alkohol hatása alatt Monostori Dezső beállított az iskolába. Sok hasznát nem vették, de haza sem lehetett küldeni, mert alig ült le a padba, mély, részeg álomba merült, amiből felkölteni sem tudták. A tanító utasítására társai talicskára rakták, úgy tolták haza. Eddig akár az év tréfája is lehetett volna az osztály számára.

Otthon azonban a szülők első riadalmuk után ágyba fektették a fiút, éspiócát raktak rá. Hiába hagyta meg a tanító, hogy hívjanak orvost hozzá, a szülők úgy gondolták, nem lesz baja. A gyerek soha nem ébredt fel, reggelre alkoholmérgezésben meghalt.

Az apa ellen eljárás indult gondatlanságból okozott emberölés miatt. Így védekezett a törvényszék előtt:

— A gyereken semmi különös sem látszott — mondotta —, aludt és lehelete borszagú volt... Az anyjukkal megbeszéltük a dolgot és azt mondtuk, hogy az alma nem messze esik fájától... Az apja is volt már ilyen részeg... Amikor aztán kialudta mámorát, felébredt és dolgozott. Mi azt gondoltuk, hogy a fiúval is így lesz... Sajnos nem így történt. Orvost azért nem hívtunk, mert az még nem volt a házunkban... Aztán ilyen kis részegségért szégyen lett volna orvost hívni...

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Építsük fel Kisszegedet a Kárpátok alján!

DélmagyArchív 1915: A magyar városok lerombolt felvidéki házakra gyűjtöttek, és senki sem mondta,… Tovább olvasom