Délmagyar logó

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 12°C | 22°C Még több cikk.

Uszodából a fül-orr-gégészetre - megelőzhető a hallójárat-gyulladás

A kánikula és a strandolás élménye sokszor feledteti velünk, hogy körültekintően pancsoljunk, ússzunk az uszodában vagy természetes vizeinkben. Hiszen akár hallójárat-gyulladás is lehet a fürdőzés eredménye. Ha felkészültek vagyunk, elkerülhetjük, hogy a fül-orr-gégészeten kössünk ki. Érdemes megfogadni a szakember tanácsait.

"Amikor tinédzserként még vízipólóztam a sportuszodában, folyamatosan gyulladt volt a fülem, többször felszúrták. Soha nem derült ki egyértelműen, hogy az uszoda vize miatt volt-e, vagy a hallójáratom volt gyenge mindehhez" – mesélte el nekünk István, amikor arról kérdeztük olvasóinkat, hogy volt-e már a fürdőzés miatt problémájuk a fülükkel.

Ádám is fiatalabb korában szenvedett gyakran fülfájástól. "Az otthoni medencénkben úszkáltam nyáron, és bizony elő-előfordult, hogy a fülészeten kötöttem ki. Ott kimosták a fülemet" – avatott be. Edit egész családja a fülészeten töltötte az estét, amikor az egész napos strandolást végigcsúszdázták, és van, aki a Duna vize miatt ment az ügyeletre.

A fülzsír védelmet jelent

Dr. Mohácsy Katalin, a szegedi Aranyklinikia fül-orr-gégésze a hallójárat-gyulladás kapcsán elmondta, hogy mielőtt a strandon fürdőzünk, fontos, hogy körültekintően végezzünk fültisztítást, ugyanis a helytelen eljárás az egyik legfőbb oka a betegség kialakulásának.

– Normális mennyiségű fülzsírra szükség van. Természetes baktériumflórát biztosít, ezáltal védelmet jelent a fertőzések ellen. Ha klóros az uszodai víz, ez a vegyhatás eltolódik, sokkal könnyebben telepednek meg a káros baktériumok. Továbbá a hallójárat bármilyen sérülése "kaput nyit" a kórokozóknak, amelyek sajnos, bármennyire is takarítják, az uszoda vizében is előfordulhatnak.

A hallójárat sérüléseit általában a fültisztító pálcával okozzuk, ráadásul "segítségével" a hallójárati csatornába csak beljebb nyomjuk a felgyülemlett fülzsírt. Egyéb más eszközök használatát sem javaslom. Ha fürdés, esetleg hajmosás közben víz megy a fülünkbe, azt is inkább csak fél lábon ugrálva próbáljuk eltávolítani, és ne belenyúlva törölgessük ki. A hallójárat védelmét szolgálja a paraffinolaj használata is –  ennek segítségével tisztítsuk a fülünket – érvel dr. Mohácsy Katalin.

 

A fültisztítást nem szabad elmulasztani.

 

Ezek a leggyakoribb fülbetegségek

A szűkebb hallójáratú betegeknek, vagy azoknak, akiknél a fiziológiás görbület erősebb a fülükben, érdemes a strandolás előtt szakorvosra bízniuk a hallójárat tisztítását.

– Azért kell ilyen nagy hangsúlyt fektetni a fültisztítás módjára, mert a helytelen eljárás miatt megsérült hámon bejutó kórokozó hallójárat-gyulladást okoz, amely típusos "úszófülbetegség". Heves fájdalom jellemzi, és nyomásérzékenység. Ez nagyon kifejezett lehet az alatta lévő porchártya érintettsége miatt. Első teendő a fájdalomcsillapítás és a fül-orr-gégész szakorvos felkeresése. Általában ez a probléma, szakszerű kezelés hatására, amilyen gyorsan jön, olyan gyorsan el is múlik. Ilyenkor az orvos a szakszerű fültisztításon túl fülcseppeket és hűsítő borogató használatát javasolja. Súlyos esetben párakötés is szükségessé válhat.

Az allergia, a pikkelysömör, illetve néhány bőrbetegség, cukorbetegség hajlamosító tényező lehet erre a betegségre – magyarázza a szakorvos. Hozzáteszi: a hallójárat-gyulladást fontos elkülöníteni a középfülgyulladástól. Megelőzhetjük a problémát, ha személyre szabott, allergiamentes anyagból készült füldugót használunk úszás közben – javasolja a fül-orr-gégész.

A gombás fertőzésekről

A hallójárat-gyulladások általában bakterológiás eredetűek – akár uszodai, akár folyóvízben alakul ki. Ha nincs megfelelően, szakorvos segítségével tisztítva és fülcseppel kezelve a gyulladás, gyakran fellép a másodlagos gombás fertőződés veszélye. Fontos a mikroszkópos fülvizsgálat, mert annyira jellegzetes ilyenkor a beteg fülkürti képe, hogy segítségével az orvos még a gombaspórákat, -telepeket is látja. A pontos diagnózis pedig jelentős, mert a szteroidos, illetve antibiotikumos fülcseppek bizonyos esetekben hajlamosíthatnak gombás fertőzésre.

A gyerekeknél a hallójárat szűkebb, és benne a fiziológiás görbület erősebb, így a hallójárat öntisztulása nehezebben megy végbe. Esetükben még veszélyesebb lehet a fültisztító használata. Az anatómiai adottságok miatt a gyerekeknél gyakoribb lehet a hallójárat gyulladás  – tudjuk meg dr. Mohácsy Katalintól.
Ne használjuk egymás fülhallgatóját!

Hallójárat-gyulladás esetén oda kell figyelni a fülbe dugható fülhallgatók és headsetek használatára, mert a hallójárat-gyulladás és a különböző gombás fertőzések átvihetők egyik fülről a másikra – szükséges ezeket fertőtleníteni, mielőtt bárkinek kölcsönadjuk. Illetve mielőtt ezeket rendszeres használatba vesszük, szintén érdemes elmenni egy szakorvoshoz fültisztításra. Mert ha valakinek több a fülzsírja, ezzel besűrítheti azt a dobhártya elé.

 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem idegen a kínaiétterem-szindróma

A félkész és készételekben, leveskockákban, konzervekben, chipsekben megtalálható a nátrium-glutamát, amely a kínaiétterem-szindrómát okozhatja. Tovább olvasom