Érettségi

2014.05.13. 12:10

Biológia érettségi 2014 feladatok, megoldások: felismer egy tarajos gőtét?

Szeged – Nem volt könnyű az idei biológia érettségi középszinten. De azért kész a feladatsor!

Delmagyar.hu

– Nem volt könnyű az idei biológia érettségi! – értékelte a feladatsort kitöltés után Angyalnél Kovács Anikó. – Voltak olyan feladatok, amelyek alulról súrolták az emelt szintű vizsgához szükséges ismereteket is. Ilyen volt például a Levelek és buborékok feladat. Viszont a genetika nevetségesen könnyű volt. Vártam volna embertanos, ökológiás feladatot is (légzés, keringés, kiválasztás például), ezek hiányoztak. Aránytalanul sok volt a sejtanyagcserés feladat. Nem csodálkoznék azon, ha kevés ötös lenne az idén.


Tekintse meg korábbi cikkeinket a biológia érettségikről:

  • Biológia érettségi 2012

  • Elkezdtük kitölteni! Az első oldalt [namelink name="Angyalné Kovács Anikó"] a szegedi Rogers-gimnázium tanára oldotta meg. (A többit is ő fogja egyébként, csak szerény.)

    Itt a tételsor, és a megoldások!













    Izgis feladatok a középszintű vizsgán: háztartási tanácsok, kovász, ökológiai kölcsönhatások, influenza és a genetika.

    Korábban írtuk:

    A 2014-es középszintű biológia érettségi után itt közöljük majd a feladatokat és megoldásokat.

    A tavalyi  középszintű biológia érettségin a csípőízületről, a farkasok viselkedéséről, Pasteur megfigyeléseiről, az emberi genetikáról, az adrenalinról és az inzulinról, a vesekőről, a fenntartható erdőgazdálkodásról, a biomasszáról és egy húsleves összetevőiről voltak kérdések.

    A tavalyelőtti középszintű biológia érettségin élőlényeket kellett csoportosítani, szerves molekulákat felismerni, kérdés volt a vér összetevőiről, a táplálékot eljuttató diffúzióról, a szitakötők felépítéséről, a maláriáról, az ember légzéséről, az RH-vércsoportokról és az energiaáramlásról az életközösség táplálkozási láncában.

    A középszintű vizsga 120 percig tart, és 8-10 feladatból áll. A feladatsorban biológiai ismeretek tényeinek és elméletének felidézése, jelenségek közötti kapcsolatok felismerése, a biológiai megfigyelések és kísérletek értelmezése szerepel.

    Az emelt szintű érettségi 240 perces. Az érettségizők egy feladatsort (80 pont), és egy választható esszé- vagy problémafeladatot (20 pont). A lehetséges témakörök: az ember élettana és szervezettana, egészséges életmód és ökológia, környezet- és természetvédelem, növényélettan.

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!