Szegedi hírek

2024.04.29. 13:30

Nyolcvan Munkácsy-képből nyílik kiállítás a Móra Ferenc Múzeumban - Galéria

A Múzeumok Éjszakáján nyitja meg kapuit a Móra Ferenc Múzeum Munkácsy Mihály-kiállítása. Fogas Ottó igazgató elmondta, több mint nyolcvan festményt és grafikát tekinthetnek majd meg a látogatók a múzeum több kiállítóterében.

Koós Kata

A Felszolgálólány előkészítését már megkezdték a múzeumban. Fotó: Karnok Csaba

A Móra Ferenc Múzeumban június 22-én nyíló Munkácsy Mihály-tárlat gerincét Pákh Imre műgyűjtő magángyűjteménye adja, de a múzeum természetesen saját Munkácsy-festményeit is közszemlére teszi. 

– Mivel magángyűjtemény, jóval ritkábban látható, mint az állami intézményekben őrzött festmények. A saját festményeink közül most két Honfoglalás-kép Békéscsabán van kölcsönben, de a tárlatnyitásra visszakerülnek. Minden évben próbálunk nagy volumenű, legalább országosan, de akár nemzetközileg is ismert kiállításokat rendezni. Az elmúlt időszakban elsősorban régészeti, tárgyi témájú kiállításaink voltak, mint a Kína- vagy korábban a Sisi-kiállítás. Ezen idén szerettünk volna változtatni, és képzőművészeti témájú kiállítást rendezni. Munkácsy Mihály születésének pedig idén van a 180. évforulója – mondta el Fogas Ottó múzeumigazgató. 

A Felszolgálólány című festmény előkészítését már meg is kezdte a múzeum, a hétfői sajtótájékoztatón a sajtó képviselői már meg is csodálhatták a műremeket. A festmény előkészítését Tiszai Rebeka, a Móra Múzeum restaurátora végzi, aki elmondta, Munkácsy Mihály 1876-ban festette a Felszolgálólányt. 

– 1900-ban szerepelt a Nemzeti Szalon téli tárlatán, aztán magángyűjtőhöz került, majd Tömörkény idején a Móra Ferenc Múzeum gyűjteményébe. Ez a  festmény egy vázlat, a békéscsabai múzeumban látható a végleges kép, de ez a vázlat egy nagyon friss és lélekábrázolásban is nagyon magas szintű alkotás – mondta Tiszai Rebeka. Arra is kitért, hogy a festmény remek állapota miatt nem igényel restaurálást, csak pormentesítést, de fatáblára készült, amely a környezeti hatások miatt könnyen vetemedhet, így kiemelt figyelmet fordítanak a megfelelő páratartalom biztosítására.  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában