Délmagyar logó

2017. 05. 24. szerda - Eszter, Eliza 13°C | 24°C Még több cikk.

Fizika érettségi feladatok 2013: van holdja a Merkúrnak?

A fizika érettségivel folytatódik csütörtök délelőtt a 2013. májusi írásbeli érettségi szezon. Tudja, milyen huzalból kell elkészíteni egy 230 V-os hálózatról működő hősugárzó fűtőszálát? Feladatsor, megoldásokkal!
Íme a feladatsor, a megoldásainkkal!

Korábban írtuk:
A tavalyi fizikai érettségi feladatsorban az első kérdés zárt erőrendszerre vonatkozott ("Mit mutat a mérleg, ha egy súlyemelő súlyt emel rajta állva?"), majd prizmás fénytani kérdés és egy párolgással kapcsolatos hőtani kérdés következett.

Ezután egy lemezre ható forgatónyomatékokon kellett gondolkodni, majd arra a kérdésre válaszolni, hogy miért éreznek súlytalanságot az űrhajósok a Föld körül keringő űrhajóban. A grafén vastagságáról, majd a Kelvin-Celsius átszámításról, centripetális erőről, lézerteljesítményről, fénypolarizációról szólt kérdés. A 11. kérdés áramkörök teljesítményének összehasonlítása volt, majd egy dinamikai kérdés következett. Van-e anyag, amely a melegítés hatására összehúzódik? - szólt a 13. kérdés.

A következő feladatban egy mágneses erőtérbe került töltésről szóló állítások között kellett választani, majd a gáz állapotváltozásról következett feladat. A 17. kérdés a gyűjtőlencse képalkotásáról, a 18. az atomerőmű hűtővizéről, a 19. elemi részecskékről szólt. Végül a 20. kérdés így szólt: A Merkúron vagy a Vénbuszon van-e több meteorbecsapódási kráter?

A második részben az első számítási feladat mechanikai példa volt, ahol menetidőt, sebességet kellett számolni. A második feladatban atommagok felezési idejét kellett kiértékelni, a harmadikban pedig a Napból származó fotonokkal kellett számolni. Végül pedig egy egyenáramú csengő működését kellett leírni.

120 perc van a középszintű fizika érettségire.

Olvasóink írták

 • 4. simonadri 2013. május 16. 17:36
  „A Naprendszer a Tejútrendszeren kívül található :D végül is, ha felnézek az égre, tényleg elég messze van...”
 • 3. simonadri 2013. május 16. 17:25
  „Átmennék a fizika érettségin :)”
 • 2. Balrogb 2013. május 16. 16:05
  „Első ránézésre úgy 5 hibát véltem felfedezni ebben a megoldásban. Aki kíváncsi rá, inkább nézze az eduline-on, vagy várja meg a holnapot.”
 • 1. Sandwitch 2013. május 16. 15:00
  „Az emelt szintű feladatsort nem lehetne felrakni? (megoldások nélkül legalább)”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Földrajz érettségi feladatok 2013: Találja meg Szegedet!

A földrajz érettségivel folytatódik szerdán délután a 2013. májusi érettségi szezon. Megcsináltuk,… Tovább olvasom