Délmagyar logó

2015. 10. 14. szerda - Helén 10°C | 15°C

Fizika érettségi feladatok 2013: van holdja a Merkúrnak?

A fizika érettségivel folytatódik csütörtök délelőtt a 2013. májusi írásbeli érettségi szezon. Tudja, milyen huzalból kell elkészíteni egy 230 V-os hálózatról működő hősugárzó fűtőszálát? Feladatsor, megoldásokkal!
Íme a feladatsor, a megoldásainkkal!

Korábban írtuk:
A tavalyi fizikai érettségi feladatsorban az első kérdés zárt erőrendszerre vonatkozott ("Mit mutat a mérleg, ha egy súlyemelő súlyt emel rajta állva?"), majd prizmás fénytani kérdés és egy párolgással kapcsolatos hőtani kérdés következett.

Ezután egy lemezre ható forgatónyomatékokon kellett gondolkodni, majd arra a kérdésre válaszolni, hogy miért éreznek súlytalanságot az űrhajósok a Föld körül keringő űrhajóban. A grafén vastagságáról, majd a Kelvin-Celsius átszámításról, centripetális erőről, lézerteljesítményről, fénypolarizációról szólt kérdés. A 11. kérdés áramkörök teljesítményének összehasonlítása volt, majd egy dinamikai kérdés következett. Van-e anyag, amely a melegítés hatására összehúzódik? - szólt a 13. kérdés.

A következő feladatban egy mágneses erőtérbe került töltésről szóló állítások között kellett választani, majd a gáz állapotváltozásról következett feladat. A 17. kérdés a gyűjtőlencse képalkotásáról, a 18. az atomerőmű hűtővizéről, a 19. elemi részecskékről szólt. Végül a 20. kérdés így szólt: A Merkúron vagy a Vénbuszon van-e több meteorbecsapódási kráter?

A második részben az első számítási feladat mechanikai példa volt, ahol menetidőt, sebességet kellett számolni. A második feladatban atommagok felezési idejét kellett kiértékelni, a harmadikban pedig a Napból származó fotonokkal kellett számolni. Végül pedig egy egyenáramú csengő működését kellett leírni.

120 perc van a középszintű fizika érettségire.

Moderálásra küldöm 4. simonadri 2013.05.16. 17:36

A Naprendszer a Tejútrendszeren kívül található :D végül is, ha felnézek az égre, tényleg elég messze van...

Moderálásra küldöm 3. simonadri 2013.05.16. 17:25

Átmennék a fizika érettségin :)

Moderálásra küldöm 2. Balrogb 2013.05.16. 16:05

Első ránézésre úgy 5 hibát véltem felfedezni ebben a megoldásban. Aki kíváncsi rá, inkább nézze az eduline-on, vagy várja meg a holnapot.

Moderálásra küldöm 1. Sandwitch 2013.05.16. 15:00

Az emelt szintű feladatsort nem lehetne felrakni? (megoldások nélkül legalább)hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Földrajz érettségi feladatok 2013: Találja meg Szegedet!

A következő cikk betöltéséhez görgessen lejjebb!